Μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εγκαταλείπει την UNESCO

Ένας από τους λόγους της απόσυρσης των ΗΠΑ είναι η «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τι απαντά ο οργανισμός

Σε μια αιφνιδιαστική απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO, έναν από τους πιο σημαντικούς εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η αιτιολογία της απόσυρσης της χώρας από τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών είναι η «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ» αλλά και οικονομικοί λόγοι.

Λίγες ώρες μετά και το Ισραήλ ανακοίνωσε και αυτό με τη σειρά του την αποχώρηση του από τον Οργανισμό. 

Στην σχετική ανακοίνωση του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει ότι η απόφαση της αποχώρησης θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν την εμπλοκή τους στον οργανισμό ως κράτος παρατηρητής, προκειμένου να συνεισφέρουν τις απόψεις και την τεχνογνωσία τους στα ζητήματα με τα οποία ασχολείται η UNESCO, όπως η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και η ελευθερία του Τύπου.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες καθυστερούμενες οφειλές στην UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον οργανισμό και τη συνεχιζόμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην UNESCO» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το σχόλιο της επικεφαλής του οργανισμού

Η επικεφαλής της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την απόφαση της διοίκησης Τραμπ και εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για αυτήν την εξέλιξη. Στη δήλωσή της, υπογράμμισε ακόμη πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

Η UNESCO δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1947. Στόχος του Οργανισμού, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού.

Μέλη της UNESCO είναι σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ.



 
Φεύγει και το Ισραήλ

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αποχωρεί από την UNESCO με αιτιολογικό τη «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ», σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και το Ισραήλ. 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, λόγω της αντιισραηλινής στάσης που, όπως υποστηρίζει, τηρεί η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ που έχει εξελιχθεί σε «θέατρο του παραλόγου»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «εδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να προετοιμάσει την αποχώρηση του Ισραήλ από την Οργάνωση, παράλληλα με τις ΗΠΑ» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. 

«Η UNESCO έχει εξελιχθεί σε θέατρο του παραλόγου όπου διαστρεβλώνεται η ιστορία αντί να διαφυλάσσεται», πρόσθεσε.

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ