Οι ΗΠΑ προειδοποιούν: Αν δεν δράσει ο ΟΗΕ στη Συρία, θα το κάνουμε εμείς

Οι ΗΠΑ πίεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα και τη Δαμασκό, προειδοποιώντας ότι αν ο Οργανισμός δεν καταφέρει να αναλάβει δράση, η Ουάσινγκτον «είναι προετοιμασμένη να δράσει, αν χρειαστεί».

Σημειώνεται πως σε παρόμοια ενέργεια είχε προβεί πέρυσι, όταν έπληξε με πυραύλους μια αεροπορική βάση του συριακού καθεστώτος μετά από μια επίθεση με χημικά όπλα.

«Δεν είναι το μονοπάτι που θα προτιμούσαμε αλλά είναι ο δρόμος που έχουμε δείξει ότι θα πάρουμε και είμαστε έτοιμοι να τον πάρουμε ξανά», είπε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, στη συνεδρίαση του ΣΑ με αντικείμενο τη μη τήρηση της εκεχειρίας στη Συρία.

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο ένα νέο προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητούν την επιβολή κατάπαυσης του πυρός τόσο στη Δαμασκό όσο και στην ανταρτοκρατούμενη Ανατολική Γούτα, όπου οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δηλώνουν ότι στοχοτεθούν «τρομοκρατικές» οργανώσεις οι οποίες εξαπολύουν επιθέσεις στη συριακή πρωτεύουσα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει την Ανατολική Γούτα ως «κόλαση επί της γης». Στο προσχέδιο ψηφίσματος η Ουάσινγκτον ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών για διάστημα 30 ημερών. Επίσης καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «να παραουσιάσει κατεπειγόντως» τις προτάσεις του για την επίβλεψη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και τις μετακινήσεις των αμάχων.

Δεν είναι σαφές το πότε θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο αυτό.

Το προσχέδιο είναι «απλό, δεσμευτικό» και «δεν αφήνει κανένα περιθώριο», τόνισε η Χέιλι, καταγγέλοντας τη στάση της Μόσχας και της Δαμασκού που, όπως υποστήριξε «δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να εφαρμόσουν» μια εκεχειρία.

Ο Γκουτέρες από την πλευρά του, αναλύοντας τη μη εφαρμογή της εκεχειρίας, ζήτησε να υπάρξει άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα και να επιτραπεί η απομάκρυνση πολιτών για ανθρωπιστικούς λόγους. Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, κάλεσε "όλες τις χώρες" να φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ