Ποιος είναι ο . . . "κωλοτούμπας" της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν

Τον όρο «kolotumba» χρησιμοποίησε η El Pais, για να περιγράψει την... ισπανική υποχώρηση, που «σάλπισε», συγκρίνοντας τον με τον Αλέξη Τσίπρα και την ανατροπή του αποτελέσματος στο ελληνικό δημοψήφισμα

Πλέον στην Ευρώπη μιλούν για «καταλανική kolotumba», παρομοιάζοντας την στάση του καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν με αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015. 


Όπως και να έχει, η ισπανική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία πέντε ημερών, έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου δηλαδή, στον Κάρλες Πουτζδεμόν να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι. Πρόκειται για τελεσίγραφο του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με το οποίο απειλεί ότι θα αφαιρέσει το αυτοδιοίκητο της περιοχής, εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη αποκήρυξη της ανεξαρτησίας. 

 


Ο Κάρλες Πουτζδεμόν απάντησε με ένα ειρωνικό σχόλιο στα σόσιαλ μίντια. «Ζητάς διάλογο και απαντούν βάζοντας στο τραπέζι το 155. Καταλάβαμε», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος, που επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνηση να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

Πάντως ο Καταλανός πρόεδρος αποφεύγει να απαντήσει με σαφήνεια για τις προθέσεις του και αυτό έχει στρέψει εναντίον του μέχρι και οπαδούς του. Εκτός από τις πιέσεις της Μαδρίτης και του διεθνούς παράγοντα ο Καταλανός ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει πια και την οργή και απογοήτευση όσων νιώθουν διαψευσμένοι από την στάση του. Πηγές κοντά σε αυτόν πάντως επιμένουν ότι δεν εγκαταλείπει τον στόχο μιας ανεξάρτητης Καταλονίας. Απλά αναστέλλει τη διαδικασία, για να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες διάλογο και μια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης. Με την ενέργεια αυτή, ισχυρίζονται, ο τοπικός πρωθυπουργός επιδεικνύει υπευθυνότητα και αποφεύγει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.



Ποιος είναι ο Κάρλες Πουτζδεμόν

Θα μπορέσει κανείς να κατανοήσει καλύτερα τον ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν αν τύχει και βρεθεί σε κάποιον αγώνα της Barcelona FC. Αν και ο ίδιος είναι δηλωμένος οπαδός της τοπικής ομάδας της Χερόνα, της μεγαλύτερης πόλης της βόρειας Καταλονίας, τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια και για τον ποδοσφαιρικό σύλλογο-σύμβολο της Βαρκελώνης. Πολύ συχνά, μάλιστα, επισκέπτεται το γήπεδο Camp Nou, όπου δεκάδες χιλιάδες οπαδοί τον αποθεώνουν -μέχρι χθες τουλάχιστον- φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του και το σύνθημα: «η Καταλονία δεν είναι Ισπανία».

Η σκηνή αυτή αποτυπώνει γλαφυρά πως ο μέχρι χθες άγνωστος στο ευρύ κοινό πολιτικός είχε καταγραφεί στη συνείδηση των Καταλανών ως ο φυσικός ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία, τουλάχιστον μέχρι το πρόσφατο πισωγύρισμά του. Μετά το «ναι» δύο εκατομμυρίων Καταλανών υπέρ της απόσχισης στο ταραχώδες δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, ο Πουτζδεμόν δήλωσε πως αισθάνεται ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας. Λιγοστές πληροφορίες, όμως, είναι γνωστές για τον άνθρωπο τον οποίο ορισμένα διεθνή Μίντια χαρακτηρίζουν «εκείνος που βάζει φωτιά στα θεμέλια της Ευρώπης, σπρώχνοντας την Ισπανία σε εμφύλιο και κάνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας να φαίνονται παιχνιδάκι μπροστά σε αυτό που έρχεται από τα νοτιοδυτικά».

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως είναι πρόθυμος να πεθάνει για τον σκοπό του ή να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Πράγματι, από τότε που θυμάται ακόμα τον εαυτό του, ονειρεύεται μια ανεξάρτητη Καταλονία. Εξάλλου, μαζί με το όνομά που κληρονόμησε από τον παππού του, κληρονόμησε και το πάθος του για τον σκοπό αυτό. Ο συνονόματος παππούς του εγκατέλειψε την Ισπανία μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ζώντας σε διάφορα προσφυγικά κάμπ στη Γαλλία. Τα ίχνη του χάθηκαν το 1943, γεμίζοντας θλίψη την οικογένειά του.



«Στην Καταλονία, πολλοί άνθρωποι έγιναν οπαδοί της απόσχισης από αλλεργική αντίδραση στις πολιτικές της Μαδρίτης, αλλά όχι αυτός», δηλώνει ο φίλος του συγγραφέας Αντόνι Πουίγκβερντ. Πράγματι, το προσωπικό βίωμά του και η οικογενειακή απώλεια ταυτίστηκαν με το θέμα της απόσχισης. Σύμφωνα με δικούς του ανθρώπους, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο της Δημοκρατικής Ισπανίας, η οποία συνετρίβη στον εμφύλιο από τις δυνάμεις του Φράνκο.



Ο γιος ζαχαροπλάστη που έγινε πρωθυπουργός

Ήταν προπαραμονή Πρωτοχρονιάς του 1963, όταν ο Κάρλες γεννήθηκε στο Άμερ της Καταλονίας, ένα χωριό 2.200 κατοίκων κοντά στην Χερόνα. Μπορεί ο ίδιος να δηλώνει σήμερα ότι είχε προσβληθεί από τον ιό της πολιτικής από νωρίς, αλλά η οικογένειά του είναι γνωστή για τα γλυκά της. Διατηρεί εδώ και δεκαετίες ένα ζαχαροπλαστείο που είναι φημισμένο για τα καπρότσις, παραδοσιακά ισπανικά μπισκότα.

Ο Κάρλες ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά που απέκτησε ο ζαχαροπλάστης Χαβιέ Πουτζδεμόν και η σύζυγός του Νούρια. Πριν καν τελειώσει το Λύκειο, προς μεγάλη έκπληξη της οικογένειάς του, άρχισε να γράφει φλογερά άρθρα στην τοπική εφημερίδα της Χερόνα, αρχικά για το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια για άλλα θέματα. Το σχέδιο του ήταν να σπουδάσει φιλοσοφία και να κυνηγήσει μία ακαδημαϊκή καριέρα. Πράγματι, μπήκε από τους πρώτους στο Πανεπιστήμιο της Χερόνα, αλλά παράτησε τις σπουδές του λίγο αργότερα για να συνεχίσει τη δημοσιογραφική του πορεία. Είχε ήδη εξασφαλίσει μία μόνιμη θέση στην εφημερίδα El Punt, της οποίας κατέληξε να γίνει αρχισυντάκτης κάποια χρόνια αργότερα.



Το σοβαρό τροχαίο που «σημάδεψε» τη ζωή του

Παρά την αφοσίωσή του στη δημοσιογραφία έκανε και το πρώτο τσαλαβούτημά του στην πολιτική μέσω της εμπλοκής του στην ίδρυση της Νεολαίας του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Καταλανικού Κόμματος στις αρχές του 1980. Την ίδια εποχή ενεπλάκη σ’ ένα σοβαρό τροχαίο, οδηγώντας από την Χερόνα στο Άμερ, όταν το αυτοκίνητό του μάρκας Seat τράκαρε με ένα φορτηγό. Οι γιατροί είπαν ότι την γλίτωσε εκ θαύματος και ακόμα και σήμερα είναι γεμάτος ουλές που του θυμίζουν «τη ματαιότητα των πάντων», όπως του αρέσει να λέει. 

Ίσως αυτό αποτέλεσε και την αιτία της απόφασής του να βάλει τα πάντα σε αναμονή και να γυρίσει όλη την Ευρώπη μέσα σε έναν χρόνο. Στόχος του ήταν να καταλάβει και να καταγράψει τί πίστευαν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες για το ζήτημα της Καταλονίας. Σε ένα ταξίδι, μάλιστα, στη Σλοβενία μαθαίνει σε βάθος τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Αφιερώνεται, επίσης, στη συλλογή όλων των αναφορών του ευρωπαϊκού διεθνούς τύπου και επίσης συλλέγει πληροφορίες και γνώσεις για τις νέες τεχνολογίες, καθώς είχε μία ιδέα: να ιδρύσει το Καταλανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο θα επικοινωνούσε καλύτερα το θέμα της απόσχισης σε μη Ισπανούς. Το ταξίδι αυτό και οι εμπειρίες του καταγράφηκαν σ’ ένα βιβλίο που εξέδωσε λίγο καιρό αργότερα με τίτλο: «Κατά… τί; Η Καταλονία έτσι όπως αποτυπώνεται στο διεθνή τύπο».



Ουσιαστικά υποστήριζε ότι το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης δεν είχε γίνει γνωστό εκτός Ισπανίας και έπρεπε όλοι να δουλέψουν για τον σκοπό αυτό. Αμέσως μετά ιδρύει και την αγγλόφωνη εφημερίδα Catalan Today που ανήκει στην καταλανική κυβέρνηση και διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη.

Μπορεί να ήταν στρατευμένος στον σκοπό της ανεξαρτησίας, αλλά δεν είχε φανταστεί μέχρι τότε ότι θα αναλάμβανε το τιμόνι της Καταλανίας. Ο θείος του ήταν δήμαρχος του Άμερ την περίοδο 1979-1983 και «αυτό από μόνο του φάνταζε τρομερά εντυπωσιακό για τον γιό ενός ζαχαροπλάστη. Το ταβάνι των φιλοδοξιών ενός ανθρώπου».

Αυτός, όμως, έμελλε να το υπερβεί και να  φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Το 2006 ανταποκρίνεται στο κάλεσμα να θέσει υποψηφιότητα στο καταλανικό Κοινοβούλιο, στο οποίο εκλέγεται δύο φορές με την αντιπολίτευση. Το 2011 εκλέχθηκε δήμαρχος της Χερόνα. Ήταν ο πρώτος πολιτικός σε 32 χρόνια που κατάφερε να «σπάσει» την κυριαρχία του σοσιαλιστικού κόμματος στην πόλη.

Η θητεία του άφησε αμφίθυμες εντυπώσεις. Υπήρχαν πολλοί που τον επέκριναν για την συχνή απουσία του στη Βαρκελώνη. Άλλοι του αναγνωρίζουν ως μεγάλο επίτευγμα ότι έπεισε τους παραγωγούς της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματά της στην Χερόνα. Επίσης τον πιστώνουν για την απόφασή του να αναδείξει τη συλλογή του κριτικού τέχνης Raael Santos i Torroella, στην οποία συγκαταλέγονται αυθεντικά έργα του Μιρό και του Πικάσο.



«Πολιτικό παιδί» του πρώην πρωθυπουργού Αρτούρ Μας

Πολιτικά περιγράφεται ως κεντρώος με μία τάση προς τη Σοσιαλδημοκρατία. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εκλέγεται πρόεδρος της Καταλονίας και παραιτείται από δήμαρχος. Είναι ο πρώτος πρόεδρος της Καταλονίας, ο οποίος αρνείται να ορκιστεί στο ισπανικό Σύνταγμα, ενώπιον του Μονάρχη βασιλιά Φιλίππου.

Αρχικά, δεν είχε ιδιαίτερες πιθανότητες να εκλεγεί αν δεν τον είχε προωθήσει με νύχια και με δόντια ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας που έχει καταδικαστεί για ανυπακοή, επειδή διοργάνωσε το άτυπο δημοψήφισμα του 2014. Ως αποτέλεσμα αυτού του είχε απαγορευθεί να εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια. Στη Μαδρίτη αρχικά δεν τον πήραν στα σοβαρά. Τον θεωρούσαν φερέφωνο του Αρτούρ Μας και δεν του έδιναν πιθανότητες πολιτικής μακροημέρευσης.

Παρ’ όλα αυτά, αποδεικνύεται αυτόφωτος ηγέτης, καταφέρνοντας να διατηρήσει τη συνοχή του τοπικού κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο συνυπάρχουν αντικαπιταλιστές αριστεροί, κεντρώοι και συντηρητικοί. Το καταφέρνει ποντάροντας στον κοινό παρονομαστή που είναι ο στόχος της ανεξαρτητοποίησης. Στην πορεία, μάλιστα, δεν δίστασε να αντικαταστήσει και υπουργούς που του έδωσαν την εντύπωση ότι δεν είναι έτοιμοι να φτάσουν μέχρι το τέλος. «Το καλό της Καταλονίας είναι εφικτό μόνο εκτός Ισπανίας», είπε σε μία συνέντευξή του.

Η Ρουμάνα πολύγλωσση σύζυγος που στέκεται στο πλευρό του

Εκτός από τον ιερό γι’ αυτόν σκοπό, ο Πουτζδεμόν είναι ερασιτέχνης μουσικός και παίζει πολύ καλά κιθάρα. Έχει πάθος με τις γλώσσες, καθώς μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ρουμάνικα. Τα ρουμάνικα τα έμαθε μέσω της Ρουμάνας συζύγου του. Αυτή και οι δύο κόρες που έχουν αποκτήσει είναι οι μεγάλες αδυναμίες του.

Η πρώην ηθοποιός Μαρκέλα Τόπορ γνώρισε τον πολιτικό πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν βρισκόταν σε περιοδεία με τον θίασο της και έτυχε να έχουν παράσταση στη γενέτειρά του. Ο νεαρός τότε άνδρας εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με την όμορφη Ρουμάνα που μετά το αρχικό φλερτ δεν δίστασε να ταξιδέψει στην χώρα της και να την διεκδικήσει. Χρειάστηκε, μάλιστα, να κερδίσει την εμπιστοσύνη και των φανατικά θρησκευόμενων γονιών της.



Τελικά παντρεύτηκαν δύο χρόνια μετά με πολιτικό γάμο στην Ισπανία και θρησκευτικό στη Ρουμανία. Οι φίλοι τους περιγράφουν τη γυναίκα που αποκαλούν χαϊδευτικά Μαρς ως ιδιαίτερα μορφωμένη, πολύγλωσση (μιλάει πέντε γλώσσες), δυναμική και δουλευταρού. Είναι η αρχισυντάκτρια της Catalonia Today. Παρουσιάζει επίσης μία τηλεοπτική αγγλόφωνη εκπομπή στην τηλεόραση της Καταλονίας.

Η ίδια έχει αποκαλύψει ότι με τις κόρες της μιλάει ρουμάνικα. «Είμαι Καταλανή, αλλά διατηρώ και την ταυτότητά μου», λέει. Πριν ο Κάρλες αναδειχθεί πρόεδρος, οι γείτονές τους στην ακριβή γειτονιά της Χερόνα περιγράφουν το ζευγάρι ως ιδιαίτερα κλειστό. Έμεναν σε ένα πολυτελές σπίτι με τη δική του πισίνα. Και οι δύο αγαπούν τις μηχανές. Φορούν τις δερμάτινες στολές τους και απολαμβάνουν εκδρομές στην ισπανική επαρχία.

Η ίδια, όμως, έχει παραδεχτεί ότι η ρουτίνα τους έχει διασαλευτεί με τα καθήκοντα του συζύγου της. Η καθημερινότητά της περιλαμβάνει το πρωινό ξύπνημα και τη διαδρομή με τις κόρες της στο δημόσιο σχολείο. Δουλειά και αργότερα τα απογεύματα είναι γεμάτα από τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις των παιδιών. Πού και πού απολαμβάνει ένα βράδυ ψυχαγωγίας στη Βαρκελώνη: θέατρο και δείπνο.

Μετά την εκλογή του συζύγου της, όμως, έχει κάνει ένα βήμα πίσω, βγαίνοντας από την σκηνή. Έκλεισε τους λογαριασμούς της στα σόσιαλ μίντια και ασχολείται κυρίως με τις κόρες της που ονομάζονται Μαρία και Μαγκάλη και είναι ακόμα ανήλικες μαθήτριες. Αυτό, όμως, που είναι γνωστό και δεν το κρύβει είναι το πάθος της για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που συγκρίνεται με αυτό του συζύγου της.

Σε μία σπάνια συνέντευξή της τον προηγούμενο μήνα, όταν την ρώτησαν αν φοβάται ότι ο σύζυγός της θα καταλήξει στη φυλακή, εκείνη απάντησε: «Δεν φοβάμαι γιατί δεν το σκέφτομαι. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Επίσης πιστεύω στον ιερό σκοπό που κάποιες φορές ξεπερνά όλα τα άλλα».

Οι αντίπαλοί της την χαρακτηρίζουν ψυχρή και διαφορετική, μιας και ανήκει σε άλλη κουλτούρα. «Είναι πολύ θρησκευόμενη και μάλιστα λέγεται ότι ακολουθεί αποκρυφιστικές τελετές», έγραφε ένα ισπανικό περιοδικό. Κάποιοι έφτασαν μέχρι το σημείο να ισχυριστούν ότι κάνει βουντού στους πολιτικούς αντιπάλους του συζύγου της!

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ