Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου: Πού οδηγούν οι δασμοί του Τραμπ

Συνθήκες παγκόσμιου εμπορικού πολέμου δημιουργεί η επιμονή του Nτόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, με Κίνα και Ε.Ε. να προειδοποιούν για αντίποινα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε εκείνες του αλουμινίου, επαναφέροντας το φάσμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και αριθμό συμμάχων τους.

Η επίσημη θέσπιση των φόρων αυτών έγινε το βράδυ της Πέμπτης, με την ταυτόχρονη ανακοίνωση πως τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή "εντός 15 ημερών".

Ωστόσο, ο Τραμπ έκανε κι ένα βήμα πίσω όσον αφορά στο φλέγον αυτό ζήτημα, με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται "προς το παρόν" από το μέτρο, όπως ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι θα επιτραπεί σε άλλες χώρες να συζητήσουν με την κυβέρνηση "εναλλακτικούς τρόπους" για την αντιμετώπιση της απειλής στην εθνική ασφάλεια που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA.

Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει από την Πέμπτη το πρωί ο Τραμπ, υποσχόμενος ευελιξία και συνεργασία με τους "αληθινούς φίλους" των ΗΠΑ.

Σε μήνυμά του στο Twitter την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι «Πρέπει να προστατεύσουμε τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου και την ίδια ώρα να δείξουμε ευελιξία και συνεργασία σε όλους αυτούς που είναι πραγματικοί φίλοι και μας φέρονται δίκαια και στο εμπόριο και στον στρατό».  

Σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.

Πάντως, από την επιμονή Τραμπ ήδη υπήρξε η πρώτη "παράπλευρη απώλεια", καθώς πριν 48 ώρες παραιτήθηκε ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Γκάρι Κον μετά από διαφωνίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με τους χειρισμούς του Πλανητάρχη.

Bloomberg: Ο Τραμπ εξετάζει περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει και την επιβολή δασμών σε ένα ευρύ φάσμα εισαγωγών από την Κίνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Τις επόμενες εβδομάδες, και καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας για πιθανή κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα εισαγωγών από την Κίνα, από παπούτσια και ρούχα μέχρι ηλεκτρονικά προϊόντα.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να συνδυάσει τους δασμούς με περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες αξιολογούνται για κινδύνους στην εθνική ασφάλεια από την Επιτροπή για τις Ξένες Επενδύσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει το άρθρο, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να εφαρμοστεί αμοιβαιότητα με την Κίνα στις ξένες επενδύσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέπουν εξαγορές επιχειρήσεων μόνο σε κλάδους που και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Κίνα.

Για εσκεμμένη επίθεση κάνει λόγο η Κίνα

Το Πεκίνο χαρακτήρισε την ενέργεια του Τραμπ «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, ενώ κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν τη λήψη αντιμέτρων. Ο υπ Εξ της χώρας Ουάνγκ Γι είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι το Πεκίνο «ασφαλώς» θα δώσει «την προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση».

Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ ζητά να εξαιρεθεί από το μέτρο - έχει έτοιμη τη λίστα αντιποίνων

Η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ τόνισε ότι η ΕΕ ως στενός σύμμαχος θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τους δασμούς.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter σημείωσε: «Η ΕΕ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να είμαστε της γνώμης ότι η ΕΕ θα όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα. Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον USTR (σ.σ. τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι καθ' ύλη αρμόδιος για τα ζητήματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου, Ρόμπερτ) Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει ότι θα απαντήσει «αυστηρά» στους προτεινόμενους δασμούς των ΗΠΑ ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Έχει καταρτίσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς 25%.

Τα ενδύματα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα καλλυντικά είναι κάποια από τα αμερικανικά προϊόντα που μπορεί να τους επιβληθούν δασμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει την εξαγγελία του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πριν μερικές ημέρες ότι αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν τις μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι bourbon και τα τζιν Levi.

Η Κομισιόν ενημέρωσε εκπροσώπους από τις 28 χώρες της ΕΕ, δείχνοντάς τους τη λίστα, η οποία είναι διαμοιρασμένη μεταξύ προϊόντων χάλυβα, καταναλωτικών αγαθών, τροφίμων και ποτών

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν σήμερα ότι η δεύτερη κατηγορία, αξίας μόλις πάνω του 1 δισεκ. ευρώ, περιλαμβάνει πουκάμισα, τζιν, υφάσματα, υποδήματα, καλλυντικά, μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής.

Η κατηγορία τροφίμων και ποτών, αξίας μόλις κάτω του 1 δισεκ. ευρώ, περιλαμβάνει το ουίσκι bourbon, το καλαμπόκι και τον χυμό πορτοκαλιού.

Κάποια από τα προϊόντα αυτά προέρχονται από επαρχίες που είναι σημαντικές για το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η Harley Davidson, για παράδειγμα, εδρεύει στο Γουισκόνσιν, πατρίδα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. Το bourbon προέρχεται κυρίως από το Κεντάκι, πατρίδα του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

Ανάλογα με τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, η Κομισιόν αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σύντομη δημόσια διαβούλευση πριν παρουσιάσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ τα προτεινόμενα αντίμετρα.

Ιαπωνία: «μεγάλη επίπτωση » στις διμερείς σχέσεις

Το Τόκιο υπογράμμισε ότι η κίνηση Τραμπ θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία, ενώ όπως διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε ανακοίνωσή του, η Ιαπωνία θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει κατάλληλο.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε η Ιαπωνία θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ να εξαιρεθούν οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου υπογραμμίζοντας ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τουναντίον έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.

Γαλλία: «Ένας εμπορικός πόλεμος έχει μόνον χαμένους»

Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της διά στόματος του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος τόνισε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε», συμπλήρωσε.

Iταλία: "Οι δασμοί δεν είναι ο σωστός δρόμος"

Η εμπορική πολιτική ήταν το βασικό θέμα συζήτηση που είχε ο Τζεντιλόνι στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, νωρίτερα σήμερα.

"Οι δασμοί δεν είναι ο σωστός δρόμος" είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στον Γιούνκερ, προσθέτοντας όμως ότι "είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες".

"Θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η κοινή στάση που θα τηρήσουμε στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", τόνισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη την απόφαση για την επιβολή δασμών ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις φθηνές εισαγωγές πρώτων υλών, ιδίως από την Κίνα. Από τους δασμούς εξαιρούνται προς το παρόν ο Καναδάς και το Μεξικό, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξαιρεθούν και άλλες χώρες στο άμεσο μέλλον.

"Ο πρόεδρος μπορεί να προχωρήσει σε εξαιρέσεις και εκτιμώ ότι μπορεί να σκεφθεί την περίπτωση μερικών άλλων χωρών τις επόμενες δύο εβδομάδες" είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Βρετανία: «Οι δασμοί δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα»

Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ «λάθος τρόπο» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.

«Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανένας. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για να συζητήσει για τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Η Λαγκάρντ φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πως φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα, που θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας The Washington Post για το γυναικείο ζήτημα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ' εαυτής, επικίνδυνη -- εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, (ως ένδειξη) του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος (...), τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν, θα περιμένουν, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές».

Αντιδράσεις και εντός των ΗΠΑ

Η κίνηση του Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα, που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πωλ Ράιαν καταδίκασε τα νέα μέτρα εκφράζοντας φόβους για «ακούσες συνέπειες», ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Όριν Χατς, επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, είπε ότι κατά τη γνώμη του ο Πρόεδρος «παραπλανήθηκε» από τους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο. Ένας άλλος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο Τζεφ Φλέικ, είπε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για να ακυρώσει τους δασμούς προσθέτοντας: «καλώ τους συναδέλφους μου να το ψηφίσουν προτού αυτή η κίνηση προστατευτισμού καταφέρει νέα πλήγματα στην οικονομία».

Απρόσμενη στήριξη, ωστόσο, βρήκε ο Τραμπ από έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή, τον Τζο Μάντσιν, ο οποίος είπε ότι «θα έπρεπε προ πολλού να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, την ασφάλεια και τους εργαζομένους μας στην παγκόσμια οικονομία.»

Πηγή

thetoc.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών