IliaLive.gr
LIVE

Τουρκία: Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας - Διέκοψαν την ομιλία Ιντζέ τα κανάλια, για να δείξουν . . . Ερντογάν!

«Πώς έγινε αυτός υποψήφιος για την προεδρία;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και καυχήθηκε για την ανάπτυξη 7,4% που σημείωσε η χώρα - Τέλος στις διακρίσεις, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας και τις υποκλοπές, υποσχέθηκε ο Μουχαρέμ Ιντζέ

Έπεσε και επισήμως σήμερα η αυλαία των προεκλογικών εκδηλώσεων που επιβάλλει το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας και πλέον μετράμε αντίστροφα για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται ήδη το τελευταίο δεκαήμερο πριν την εκλογική διαδικασία.

Αύριο, Κυριακή, οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα, όπως αποφάσισε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο.

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περίπου 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα της Κυριακής που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Ας σημειωθεί ότι οι Τούρκοι πολίτες ψηφίζουν σε δύο ψηφοδέλτια. Ένα για τον πρόεδρο και ένα για την Βουλή.

Σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποίησε επτά ομιλίες και έδωσε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, τόνισε ότι η συμμετοχή του εκλογικού σώματος τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%. Ζήτησε δε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό, όπως είπε, δείχνει την δύναμη της δημοκρατίας.

Μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων, τα γκάλοπ κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό, ενώ σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ.

Δεν είναι σαφές, όμως, αν ο κ. Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους, το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5% ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Επιπλέον, αύριο φαίνεται ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή.

Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιος θα έχει στην Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

Τελευταία ομιλία Ερντογάν

Σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του AKP και ο μεγάλος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP, εκφώνησαν τις τελευταίες ομιλίες τους πριν τις κάλπες της Κυριακής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση στους Τούρκους πολίτες ανεξαρτήτων του κόμματος που ψηφίζουν, να προσέλθουν στις κάλπες και αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο, που έκανε η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, όπως εκείνος τουλάχιστον ισχυρίζεται. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι αντίπαλοι του δεν έχουν όραμα για την Τουρκία.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε, ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προκειμένου οι εκλογές της Κυριακής να είναι αδιάβλητες. Με την ευκαιρία βρήκε και την αφορμή να επιτεθεί και στον βασικό του αντίπαλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κατασκηνώσει έξω από το κτήριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου: «Κύριε Μουχαρέμ ζούμε σε ένα κράτος δικαίου». Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και μια αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν δέχεται πλέον οδηγίες.

«Αν ζούσε ο Ερμπακάν θα έκανε το κράτος πρώτο»

Δεν είμαστε στους G20; Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι 17η χώρα. Φέτος σημειώσαμε ανάπτυξη ρεκόρ με 7,4%, μόλις δεύτεροι πίσω από την Ινδία και νούμερο ένα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αν ζούσε ο δάσκαλος Ερμπακάν θα μας είχε πάνω σε ένα πολύ γρήγορο τρένο.

Είπα, «ο Θεός να μας δείξει αυτές τις μέρες».

Αναφερόμενος σε μια φωνητική καταγραφή των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης του Muharrem İnce, ο Ερντογάν είπε: «Είμαι δάσκαλος φυσικής, λέει ο κ. Muharrem». Δεν είχατε ποτέ τάξη, δεν πληρώσατε ασφάλιστρα SSK για δέκα δασκάλους, τότε τα κοινωνικά μέσα την "έπεσαν" στον δημόσιο υπάλληλο. Πώς έγινε, αυτός, υποψήφιος για την προεδρία;».

Τι είπε ο Ιντζέ

Από την πλευρά του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ υποστήριξε ότι την Κυριακή θα μπει τέλος στις διακρίσεις, τις σπατάλες δημοσίου χρήματος και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Κάνοντας ειδική αναφορά στη Συρία, τόνισε πως στα άμεσα σχέδια του είναι η αποστολή πρεσβευτή στη χώρα.

Αφού ευχαρίστησε τους οπαδούς του, που τον υποστήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Ιντζέ υποσχέθηκε πως θα επανέλθει η ιδιωτικότητα και θα επαναλειτουργήσουν οι στρατιωτικές σχολές: "Θα τελειώσουμε αύριο με τις διακρίσεις και θα σταματήσουμε αύριο να ξοδεύουμε τα χρήματα του κράτους. Αυτή είναι η 107η συγκέντρωση σε 50 ημέρες. Ο πρόεδρος τους αγκαλιάζει όλους. Δεν υπάρχει κανένας αριστερός, δεξιός, οπαδός του AKP ή του CHP. Θα είμαι πρόεδρος όλων. Αγία Κωνσταντινούπολη σε κοιτάζω από μια σκηνή στο Maltepe, φαίνεσαι τόσο όμορφη. Η Κωνσταντινούπολη είναι σαν πεδιάδα με παπαρούνες. Ήταν υπέροχα στη Σμύρνη, στην Άγκυρα, αλλά στην Κωνσταντινούπολη ήρθαν 5 εκατομμύρια. Ο Yahya Kemal είναι δικός μας, ο Necip Fazıl είναι δικός μας, ο Nazım Hikmet είναι δικός μας".

«Ευχαριστώ όλους για τον κόπο τους μέχρι σήμερα»

Αύριο προειδοποιώ όλους τους κυβερνήτες και τους δημάρχους, μη κάνετε άλλο ρεζίλι την Τουρκία. Εσείς είστε η κυβέρνηση της Τουρκίας, όχι ο Ερντογάν. TRT αν δεν ήρθες εσύ στην ομίλία μου τι θα γίνει, τι θα γίνει κι αν ερχόσουν;» είπε στο ξεκίνημα ης ομλίας του ο Ιντζέ και τόνισε ότι η πρώτη του κίνηση ως πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι να σταματήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Θα τελειώσω τη δουλειά των πρώτων 100 ημερών μέσα σε μία βδομάδα και σε 500 μέρες τη δουλειά πέντε ετών.

«Θα κάνω ό,τι πρέπει να γίνει χωρίς διακρίσεις»

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας και η διοίκησή του θα είναι αυτόνομοι. Θα αγωνιστούμε χωρίς έλεος ενάντια στην τρομοκρατία, όπως το PKK, όπως το ISIS και οι FETO...

Θα διορίσω έναν πρέσβη στη Συρία εντός 100 ημερών. Πρέπει να έρθει η ειρήνη στην Τουρκία, στην περιοχή ευρύτερα, στον κόσμο. Θα κάνω το πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων. 4 εκατομμύρια Σύροι θα πάνε σπίτια τους με νταούλια και ζουρνάδες.

Θα δουλέψουμε για την κάθαρση στον αθλητισμό. Δεν θα παρέμβουμε στις επιλογές των ομάδων. Δεν θα τρέξουμε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Θα κάνω αυτό που χρειάζεται με αμερόληπτη κρίση. Μια ανεξάρτητη κρίση είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Θα ξεκινήσουμε πρώτα εκεί.

«Δεν θα υποκλέπτεται κανενός το τηλέφωνο»

Μέσα σε 100 ημέρες, κανείς δεν θα μπορεί να αγγίξει την ιδιωτική ζωή σας. Κανένα από τα τηλέφωνά σας δεν θα υποκλέπτεται. Όποιος ακούει τα τηλέφωνα του Προέδρου μπορεί να είναι διεστραμμένος.

Με τη δικαιολογία πως υπάρχουν σχολεία γκιουλενιστών, κλείνουν όλες οι στρατιωτικές σχολές. Γιατί οι δικαστές δεν έκλεισαν μία στις τρεις νομικές σχολές των γκιουλενιστών;. Θα ανοίξουμε αμέσως νέες στρατιωτικές σχολές.

Ξεδιάντροποι κόλακες, ακόλουθοι ΜΜΕ. Θα προβούμε αμέσως σε νομικές κινήσεις για τα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ο Ιντζέ, όταν τα παρευρισκόμενα ΜΜΕ διέκοψαν για να μεταδώσουν την ομιλία του Ερντογάν που ξεκινούσε την ίδια στιγμή σε άλλο σημείο.

Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλεγεί αύριο το βράδυ, ο πανικός θα αυξηθεί στις αγορές, τα επιτόκια θα αυξηθούν, η ισοτιμία με το δολάριο και το ευρώ θα αυξηθεί. Οι Σύροι θα συνεχίσουν να έρχονται. Το κράτος θα συνεχίσει να πέφτει. Τα τηλέφωνά σας θα συνεχίσουν να υποκλέπτονται.

Εάν κερδίσει ο Ιντζέ, η παραγωγή θα αυξηθεί, το δολάριο θα πέσει, τα επιτόκια θα πέσουν, το ευρώ θα πέσει. Η μετανάστευση των Σύρων θα σταματήσει, θα γίνουν ανεξάρτητα δικαστήρια, το κρέας θα μπει στις κατσαρόλες. Αν κερδίσω λεπτό, ο αδελφός μου από το ΑΚΡ, ο αδελφός μου του CHP, ο αδελφός τοου MHP, ο αδελφός του HDP, ο αδελφός του Καλού Κόμματος, 81 εκατομμύρια, το κόμμα Saadet, ο αδελφός του Δημοκρατικού Κόμματος, ολόκληρη η Τουρκία θα κερδίσει.

Προς το παρόν υπάρχουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Maltepe, αλλά καμία τηλεόραση δεν μεταδίδει ζωντανή μετάδοση. Η ηθική σας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα στον κόσμο. Θα κρίνουμε εκείνους που μπλοκάρουν αυτή τη ζωντανή μετάδοση σήμερα. Είναι ανηθικότητα. Ό,τι κι αν κάνετε, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει.

 

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

<