Τυφώνας Florence: Στους 13 οι νεκροί - Τα χειρότερα έρχονται, προειδοποιούν οι ειδικοί

Φόβοι για καταστροφικές πλημμύρες σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα - Ανεβαίνει η στάθμη των ποταμών - Οδηγίες στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους - «Αν δεν το κάνετε, ειδοποιήστε συγγενείς σας γιατί είναι πιθανή η απώλεια ζωής», δήλωσε δήμαρχος πόλης - Σε κατάσταση καταστροφής από τον τυφώνα οκτώ κομητείες

 
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Florence στις ΗΠΑ, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Ο τυφώνας, που έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, αλλά συνοδεύεται με σφοδρότατες καταιγίδες, κινείται προς τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Αμερικανικού Κέντρου Τυφώνων, η ένταση της βροχής αναμένεται να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες. Η αργά κινούμενη καταιγίδα κινείται δυτικά, ωστόσο σήμερα προβλέπεται να γυρίσει βόρεια προς το Οχάιο.

 

Florence causing 'catastrophic' flooding in N.C.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη»

Ο τυφώνας Florence, που ξεκίνησε ως κυκλώνας και τώρα έχει υποβαθμιστεί σε καταιγίδα, όμως οι σοβαρές πλημμύρες και η υπερχείλιση των ποταμών θα συνεχιστούν σε μεγάλο μέρος των δύο Καρολίνων. «Αυτό το σύστημα αυτό ξεφορτώνει επικές ποστότητες βροχής, που σε μερικά σημεία μετριέται με πόδια και όχι με ίντσες», σημείωσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, το Σάββατο

Οι Αρχές της πόλης Φέιετβιλ της Πολιτείας συνέστησε στους κατοίκους που διαμένουν κοντά στα δύο ποτάμια που τη διασχίζουν, να εκκενώσουν τα σπίτια τους, καθώς αναμένται πλημμύρες-ρεκόρ.

«Εάν αρνείστε να φύγετε κατά τη διάρκεια αυτής της υποχρεωτικής εκκένωσης, χρειάζεται να κάνετε πράγματα όπως να ειδοποιήσετε τους πιο κοντινούς συγγενείς σας, καθότι η απώλεια ζωής είναι πολύ, πολύ πιθανή. Τα χειρότερα έρχονται», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μιτς Κόλβιν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει σε κατάσταση καταστροφής οκτώ κομητείες της Βόρειας Καρολίνας, μία κίνηση που θα βοηθήσει στην αποδέσμευση ομοσπονδιακών πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών.

hurricane02
Τουλάχιστον 13 οι νεκροί

Την ίδια ώρα, στους 13 ανέρχονται οι νεκροί από την καταιγίδα στη Βόρεια Καρολίνα, όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ανάμεσά τους μία μητέρα και το επτά μηνών μωρό της, που σκοτώθηκαν, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο σπίτι τους στο Γουίλμινγκτον την Παρασκευή.

Επίσης, ένας 71χρονος άντρας πέθανε, όταν τον παρέσυραν οι θυελλώδεις άνεμοι ενώ φρόντιζε τα σκυλιά του. Παράλληλα, δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις που προκάλεσε γεννήτρια μέσα στο σπίτι τους.

 

florence

Δραματικές διασώσεις μέσα από τα νερά

Ο Florence έφτασε στη Βόρεια Καρολίνα ως τυφώνας κατηγορίας 1. Χιλιάδες άνθρωποι αναζήτησαν στέγη σε προσωρινά καταφύγια. Στη συνέχεια εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα, αλλά προκάλεσε διακοπή ηλεκτροδότησης σε 800.000 σπίτια και επιχειρήσεις και στις δύο πολιτείες, ενώ καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσες.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται βάρκες της ακτοφυλακής και εθελοντών, προκειμένουν να βοηθήσουν ανθρώπους που τυχόν έχουν εγκλωβιστεί από την άνοδο της στάθμης των νερών.

Δεκάδες πολίτες διασώθηκαν από τις πλημμύρες με τη βοήθεια των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, αλλά και εθελοντές στο Νιου Μπερν, το Σάββατο.

«Ήταν σαν ένα τρένο που περνά βολίδα μέσα από το σαλόνι σου. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ένας από τους κατοίκους.

Πάντως, παρά τους κινδύνους και τις προειδοποιήσεις, υπάρχουν και αυτοί που οδηγούν στο δρόμο για το σπίτι τους, περνώντας μέσα από πλημμυρισμένους δρόμους.

«Απλά στρίψτε και μην πνιγείτε», συμβουλεύει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

hurricane04
hurricane05
hurricane06

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ