Σχολιασμός των θεμάτων της Ιστορίας από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας

Τα θέματα της ιστορίας για τους υποψηφίους της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών μπορούν να χαρακτηριστούν σαφή, εύκολα και αναμενόμενα.

Τα θέματα της πρώτης ομάδας δεν παρουσίαζαν δυσκολίες καθώς θεωρούνταν σημαντικά και είχαν ζητηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν. Το θέμα Α1 ζητούσε βασικούς ορισμούς ενώ το θέμα Α2 (τύπου Σ - Λ) δεν έκρυβε κάποια παγίδα. Το θέμα Β1 ζητούσε να αναφέρουν ονομαστικά τα αντιβενιζελικά κόμματα καθώς και τα κοινά χαρακτηριστικά τους. Στο θέμα Β2 οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναφερθούν στην οργάνωση της Κρητικής πολιτείας καθώς και στα οικονομικά μέτρα που θέσπισε. Αυτά τα θέματα είχαν ζητηθεί και στο παρελθόν αλλά για πρώτη φορά η ανάπτυξη των απαντήσεων δεν απαιτούσε μεγάλη έκταση.

Τα θέματα της δεύτερης ομάδας ήταν αναμενόμενα καθώς αναφέρονταν σε σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας. Στο θέμα Γ1 οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναφέρουν τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η ιδέα της ανάπτυξης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Ελλάδα, σε ποιο βαθμό εκπληρώθηκαν καθώς και τις δυσκολίες που συνάντησε η πραγματοποίησή του. Τα δύο παραθέματα και ο πίνακας ήταν κανονικής έκτασης και έδιναν τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη. Στο Δ1 οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναπτύξουν το ζήτημα της παραχώρησης αγροτικού κλήρου στους πρόσφυγες και τις ωφέλειες που αποκόμισε η αγροτική οικονομία από την εγκατάστασή τους. Τα παραθέματα από τα οποία θα έπρεπε να αντλήσουν στοιχεία ήταν 3 ενώ για πρώτη φορά το κάθε ερώτημα αναφερόταν στο συγκεκριμένο παράθεμα το οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν οι εξεταζόμενοι.

Τα ερωτήματα κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα της ύλης. Η προσεκτική μελέτη, η καλή γνώση αλλά και η συνδυαστική σκέψη ώστε οι εξεταζόμενοι να συνθέσουν ολοκληρωμένες απαντήσεις αξιοποιώντας δημιουργικά τις ιστορικές τους γνώσεις με τα στοιχεία των παραθεμάτων ήταν βασικοί όροι για την επιτυχία τους.

Ο σύνδεσμος φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας πάντα κοντά στην προσπάθεια των μαθητών μας εύχεται καλή συνέχεια και καλή επιτυχία για να πραγματωθούν τα όνειρα τους και οι στόχοι τους.

Μαίρη Μαραγκού
Φιλόλογος
μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου φιλολόγων

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline