6 Μαΐου οι εκλογές - Η εισήγηση του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο - Το Διάγγελμα (Νεότερα)

Νεότερη ενημέρωση 22:00 Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

 

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σήμερα επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών την 6η Μαΐου. Η παρούσα κυβέρνηση ολοκλήρωσε το κύριο έργο που της είχε ανατεθεί. Μια νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, θα κληθεί να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

 

Στις 10 Νοεμβρίου, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας, έλαβα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ύστερα από πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργου Καρατζαφέρη.

 

Η κυβέρνηση αυτή είχε συγκεκριμένο και δύσκολο έργο να επιτελέσει σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το έργο αυτό το φέραμε σε πέρας με επιτυχία:

 

  • Καταρτίστηκε, ύστερα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την τριετία 2012-2014, το οποίο ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.
  • Εγκρίθηκε το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας ως το 2015.
  • Επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την οποία μειώθηκαν δραστικά οι δανειακές υποχρεώσεις που βαρύνουν τον ελληνικό λαό κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.

 

Με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και διαμορφώσαμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της αναγκαίας προσπάθειας με διττό σκοπό:

 

  • Πρώτον, την εξυγίανση του κράτους και τη διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας, και
  • Δεύτερον, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

 

Η επίτευξη αυτών των σκοπών αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

 

Στο χρονικό αυτό διάστημα προωθήθηκαν επίσης πολιτικές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας, μεταξύ άλλων:

 

  • Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αναδιάρθρωση και την καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα, να ενισχυθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους.
  • Εκπονήθηκε και υλοποιείται ευρύ πρόγραμμα μεταρρύθμισης του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Δρομολογήθηκε η προκήρυξη διαγωνισμών για την διεξαγωγή ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Ξεκίνησαν διαδικασίες για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, τη διασφάλιση της τάξης και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
  • Ψηφίστηκαν σημαντικοί νόμοι για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο, την περιστολή της σπατάλης στους τομείς της πρόνοιας και του φαρμάκου, την προώθηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

 

Δεν είναι ώρα για αναλυτικό απολογισμό του έργου της κυβέρνησης. Αυτός άλλωστε γίνεται καλύτερα από τους πολίτες. Όμως θεωρώ ότι επιβάλλεται μια επισήμανση: οι τελευταίοι πέντε μήνες έδειξαν ότι, αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και εξαιρετικούς κινδύνους, μπορούμε τελικά να συνεργαζόμαστε, μπορούμε να ξεπερνάμε τις διαφορές μας και χρόνιες παθογένειες της πολιτικής μας ζωής, μπορούμε να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Δημιουργήσαμε μια γέφυρα ελπίδας και ευκαιριών.

 

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι έλληνες πολίτες καλούνται στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν ποιό δρόμο θα ακολουθήσει η χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον μιας δύσκολης διαδρομής. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος είναι βαρύ. Η κόπωση, η δυσαρέσκεια, σε ορισμένες περιπτώσεις και η αγανάκτηση, είναι κατανοητές και ενίοτε δικαιολογημένες, ιδίως όταν τα βάρη δεν κατανέμονται δίκαια. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει πιεστεί έντονα και αντιδρά στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Θέλω να πω σ’ αυτούς του συμπολίτες μας ότι ανώδυνα κανένας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ότι αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την κατάσταση που βρισκόμαστε πρέπει να παλέψουμε με τις δυνάμεις μας και να μειώσουμε τις εξωτερικές εξαρτήσεις μας. Πολλές από τις συνθήκες που δημιουργήσαμε στο παρελθόν στηρίζονταν στον υπερδανεισμό, ήταν συνθήκες επίπλαστης ευημερίας, δεν ήταν βιώσιμες, ήταν άδικες, ήταν διαβρωτικές για την πορεία μας και πρέπει να αλλάξουν.

 

Αυτό απαιτεί σκληρή, συστηματική και πειθαρχημένη προσπάθεια, με όραμα και συνέπεια ώστε να μην καταστρέφουμε τον επόμενο χρόνο ό,τι πετύχαμε τον προηγούμενο. Οι θυσίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

 

Είμαι σίγουρος ότι ως κοινωνία θα επενδύσουμε στη δημιουργία και όχι στην αποδόμηση. Αυτό σημαίνει να επιλέξουμε το δρόμο που διασφαλίζει τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Το δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσει σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία, σε βιώσιμη αύξηση των εισοδημάτων και σε μείωση της ανεργίας.

 

Από τις επιλογές που θα κάνουμε δεν θα κριθεί μόνο ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επομένη των εκλογών. Θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες. Οι αποφάσεις μας δεν πρέπει να είναι στραμμένες στο χθες αλλά στο αύριο. Στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

 

Από σήμερα ξεκινάει η προεκλογική περίοδος. Σε μια εποχή υψηλής φόρτισης και μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων χρειάζεται όλοι να δείξουμε ευθύνη και αυτοσυγκράτηση. Ο προεκλογικός αγώνας επιβάλλεται να διεξαχθεί σε πνεύμα δημοκρατικού διαλόγου κι εντός του πλαισίου που έχουμε θεσπίσει ως οργανωμένη κοινωνία. Πρέπει να διατυπωθούν ελεύθερα όλες οι απόψεις και οι πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας.

 

Προεκλογική περίοδος δεν σημαίνει ότι το έργο της κυβέρνησης σταματάει σήμερα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο. Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει δύσκολο έργο μπροστά της. Κι εμείς πρέπει να εργαστούμε ώστε η νέα κυβέρνηση να παραλάβει κράτος σε πλήρη λειτουργία και να παραδώσουμε επεξεργασμένες εναλλακτικές επιλογές ώστε να πάρει με πληρέστερο τρόπο τις αποφάσεις της. Αυτό θα κάνουμε.

 

Εύχομαι σε όλες και όλους Καλό Πάσχα.

Νεότερη ενημέρωση 19:27 Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τον Κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 6 Μαΐου.

Ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να τοποθετηθεί με το μήνυμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό το βράδυ.

Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου.

Της επίσκεψης Παπαδήμου στο Προεδρικό προηγήθηκε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών στους υπουργούς.

Νεότερη ενημέρωση 17:06

Την εισήγησή του να προταθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών την 6η Μαΐου 2012, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

στο υπουργικό συμβούλιο. Στην εισήγησή του ο κ. Παπαδήμος πρόσθεσε να προταθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η σύγκληση της νέας Βουλής την 17η Μαΐου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00.

Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου και την προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, η χώρα μπαίνει και επίσημα στην προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο προέβη σε απολογισμό της κυβέρνησής του υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση ορκίστηκε «σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν την πτώχευση και την οικονομική κατάρρευση» και συμπλήρωσε πως τότε «η θέση της στη ζώνη του ευρώ τελούσε υπό αίρεση».

Περιέγραψε επίσης το έργο της κυβέρνησης και στάθηκε σε τρία σημεία: Την κατάρτιση του νέου οικονομικού προγράμματος για την τριετία 2012-2014, την έγκριση του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου των 130 δις που καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας ως το 2015 και την ολοκλήρωση του PSI.

Επιπρόσθετα δήλωσε πως «με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και διαμορφώσαμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες» με στόχο την εξυγίανση του κράτους, τη διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας και την αποκατάσταση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ανέφερε παράλληλα ορισμένα παραδείγματα αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της ανάπτυξης:

-Πρωτοβουλίες για καλύτερη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ «ώστε να αξιοποιηθούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά κεφάλαια πολύτιμα για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων, την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους. Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών θα γίνουν ορατά τους επόμενους μήνες»
 
-Πρόγραμμα μεταρρύθμισης του κράτους
 
-Προκύρηξη διαγωνισμών για τη διεξαγωγή ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

-Διαδικασίες για αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνα τη διασφάλιση της τάξης και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

-Ψήφιση νόμων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, την προώθηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε πως πρέπει να προετοιμαστεί για τον Ιούνιο του 2012 το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Στρατηγικής της χώρας για τα έτη 2013-2016, να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και η υλοποίηση των απαραίτητων για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Αυτοί οι λόγοι συνιστούν, όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας τον χειρισμό του οποίου πρέπει να αναλάβει η νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή».

Απευθυνόμενος στους υπουργούς που θα συμμετέχουν στις εκλογές ζήτησε η προεκλογική τους εκστρατεία να μην πραγματοποιηθεί σε βάρος των καθηκόντων τους στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως «η διάλυση της Βουλής δεν σημαίνει διάλυση της κυβέρνησης».  

Τέλος ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε πως «οφείλουμε ως κυβέρνηση όταν παραδώσουμε την σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να της παραδώσουμες ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές».

Και κατέληξε ο πρωθυπουργός: «πρέπει να της παραδώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία».

Αρχική ανάρτηση 07:01

Ώρα μηδέν στο πολιτικό σκηνικό σήμερα Μεγάλη Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να μεταβεί στις 5 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Νωρίτερα, στις 2 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, για να γίνει πλήρης ενημέρωση των μελών της κυβέρνησης. Το μεσημέρι της μεγάλης Τρίτης έκλεισε η βουλή για τις πασχαλινές διακοπές, αλλά με δεδομένη την προκήρυξη των εκλογών, το κλείσιμο αυτό είναι και οριστικό για την τρέχουσα περίοδο, καθώς αναμένεται να συνέλθει και πάλι με τη νέα σύνθεση, που θα προκύψει από τις κάλπες.

Περιθώριο για αναδίπλωση από τις δρομολογημένες εξελίξεις δεν υπάρχει παρά την έντονη ανησυχία εγχώριων και διεθνών παραγόντων ότι οι κάλπες, μέσα στις συνθήκες, που επικρατούν, θα φέρουν πολιτική αστάθεια, με βάση πάντα τα δημοσκοπικά δεδομένα.

Έτσι κι αλλιώς όλα τα κόμματα βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό και εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

Ανακοινώνονται τα ψηφοδέλτια

Τις τελευταίες κινήσεις για την στελέχωση των ψηφοδελτίων κάνουν τα περισσότερα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις Εθνικές Εκλογές που εκτιμάται πως θα γίνουν στις 6 Μαΐου.

Στο ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα γίνει στις 4 το απόγευμα, αναμένεται η ανακοίνωση περίπου του 80% των ψηφοδελτίων του Κινήματος σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας όχι όμως και τα ψηφοδέλτια του Λεκανοπεδίου (Α’, Β’ Αθήνας και υπόλοιπο Αττικής) τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Έτσι σήμερα το απόγευμα θα γνωρίζουμε στην Ηλεία ποιοι θα είναι τελικά οι «εκλεκτοί» του κόμματος για τη νέα εκλογική μάχη.

Στη Νέα Δημοκρατία στο μεγαλύτερο μέρος τους οι γαλάζιες λίστες έχουν ολοκληρωθεί. Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος που έχει δουλέψει όλο αυτό το διάστημα τις υποψηφιότητες περιμένει το τελικό ΟΚ από τον Αντώνη Σαμαρά .

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφιοτήτων θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα μετά και την τυπική έγκριση της εκτελεστικής γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμάται όμως ότι ίσως σήμερα θα δοθούν μερικά ονόματα από τις γαλάζιες λίστες.

Στην Ηλεία υπάρχει έντονη φημολογία σχετικά με κάποια από τα ονόματα των υποψηφίων που μπορεί να μείνουν εκτός ψηφοδελτίου και δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις, όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν και θα μπει ένα τέλος στις φήμες με την ανακοίνωση της λίστας των οκτώ.

Εκμηδενίζεται η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην τελευταία δημοσκόπηση

Εκμηδενίζεται η διαφορά (0,7%) μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση του τμήματος στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ 8 κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, με τον ΛΑΟΣ και την ΔΗΣΥ να μένουν εκτός. Τα ποσοστά των δύο κομμάτων δεν ξεπερνούν μαζί το ...30%!

Η δημοσκόπηση ωστόσο, δεν αποτυπώνει το αποτέλεσμα της κάλπης. Τα ποσοστά των κομμάτων δεν προκύπτουν μετά την αφαίρεση του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό (5,3%) ή άκυρο (αναγωγή), αλλά καταγράφουν την τάση που δείχνει ότι η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να διατηρεί ποσοστά  εισόδου στη Βουλή, ενώ το Άρμα Πολιτών και η Κοινωνική Συμφωνία παραμένουν σε μη αναστρέψιμα ποσοστά, εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα.

Πρόκειται όμως για έρευνα που διεξήχθη στις 29/3 – 8/4 σε δείγμα 1.731 πολιτών απ' όλη την Ελλάδα και την οποία δημοσιεύει το site enikos.gr (του Ν. Χατζηνικολάου).

Ειδικότερα στην ερώτηση, εάν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε, απαντούν:

-ΝΔ, 15,3%

-ΠΑΣΟΚ,14,6%

-ΣΥΡΙΖΑ,10,4%

-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, 9,8%

-ΚΚΕ, 8,1%

-ΔΗΜΑΡ, 5,6%

-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, 4,9%

-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, 4,3%

-ΛΑΟΣ, 1,7%

-ΔΗΣΥ, 1,7%

-ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, 1,2%

-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, 0,6%.    

-ΛΕΥΚΟ, 5,3%

-ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ, 8,6%

-ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ, 3,6%

-ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ, 4,4%

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή

ilialive.gr - enikos.gr - protothema.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.