Ανατροπή στο Σκοπιανό: Πιο κοντά στο Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)

Νέα ανατροπή της τελευταίας στιγμής, φαίνεται πως υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, μετά την απόρριψη από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ της ονομασίας “Gorna (Upper) Macedonia” («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Ετσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”) η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική, σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, και του hellasjournal.com.

Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει επί του παρόντος την εν λόγω πληροφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ όλες τις πλευρές, αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”. Το τελευταίο όνομα θα ήταν μεταφρασμένο στην αγγλική. Όμως οι διαφωνίες φαίνεται ότι «σκότωσαν» τις προτάσεις αυτές του κ. Νίμιτς. Σημειώνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές της, και απαιτεί η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις και να γίνουν οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija), αυτή τη στιγμή, είναι η επικρατέστερη ως τελική λύση.

Πριν από λίγο έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτιρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας).

Χθες, και οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε δηλώσεις τηρώντας μία προσεκτική στάση. Μιλώντας την Τετάρτη, 23 Μαϊου, σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η σκοπιανή πλευρά, ενώ ερωτώμενος εάν η διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μία ή δύο μέρες, είχε απαντήσει ότι «αυτό θα το δούμε».

Σήμερα το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ