Αντωνακόπουλος:Ερώτηση στη Βουλή για τα καλλιεργητικά δάνεια

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αντωνακόπουλος Τάκης  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την οικονομική

αδυναμία των  παραγωγών, καθώς η δεινή οικονομική θέση στη οποία έχουν περιέλθει δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα. Η  ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ

Οι καλλιεργητές του Νομού Ηλείας ευρίσκονται προ του πραγματικού κινδύνου να μην προβούν σε καμιά καλλιέργεια κατά την αντίστοιχη περίοδο 2012 – 2013.

Αιτία του αδιεξόδου είναι η οικονομική ασφυξία που προκαλείται από την μη πώληση της παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς καθώς και της άρνησης πίστωσης των παραγωγών από την ¨Αγορά¨ και τις Ενώσεις Συνεταιρισμών.

Η γενικότερη ανασφάλεια σχετικά με την ασυνέπεια του κράτους απέναντι στις υποχρεώσεις του, δημιουργεί ένα επί πλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Ενώ μέχρι πέρυσι οι παραγωγοί εκχωρούσαν την επιστροφή Φ.Π.Α στους πιστωτές τους και έπαιρναν τα απαραίτητα εφόδια, φέτος η διαδικασία αυτή δεν λειτουργεί.

Πολλοί παραγωγοί δεν πούλησαν ούτε κιλό προϊόντος ( πχ. Καρπούζι) ενώ για τους δικαιούχους επιστροφής Φ.Π.Α εκφράζονται αμφιβολίες περί της υλοποίησης της επιστροφής  του, από την ¨Αγορά¨.

Έτσι οι παραγωγοί καταλήγουν στις τράπεζες για μικρά καλλιεργητικά δάνεια του ύψους 5-10 χιλιάδων Ευρώ, ώστε να ξεκινήσουν την φύτευση ή την σπορά. Δυστυχώς οι τράπεζες αρνούνται, παρ’ ότι πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια.

Με μαθηματική ακρίβεια η αδυναμία καλλιέργειας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση, αφού τα περισσότερα πρώιμα  κηπευτικά είναι εξαγόμενα. Ενώ παράλληλα οι εσωτερικές ανάγκες θα καλυφθούν με εισαγωγές.

Προϊόντα του Ηλειακού κάμπου, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, η ντομάτα, η πατάτα και άλλα κηπευτικά δεν θα παραχθούν. Μόνη λύση η συνεννόηση και η παροχή εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να δανείσουν έντοκα τους παραγωγούς.

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να δανειοδοτηθούν οι παραγωγοί για την φετινή καλλιεργητική  περίοδο, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει;

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη