Αντωνακόπουλος:Ερώτηση στη Βουλή για τα καλλιεργητικά δάνεια

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αντωνακόπουλος Τάκης  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την οικονομική

αδυναμία των  παραγωγών, καθώς η δεινή οικονομική θέση στη οποία έχουν περιέλθει δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα. Η  ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ

Οι καλλιεργητές του Νομού Ηλείας ευρίσκονται προ του πραγματικού κινδύνου να μην προβούν σε καμιά καλλιέργεια κατά την αντίστοιχη περίοδο 2012 – 2013.

Αιτία του αδιεξόδου είναι η οικονομική ασφυξία που προκαλείται από την μη πώληση της παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς καθώς και της άρνησης πίστωσης των παραγωγών από την ¨Αγορά¨ και τις Ενώσεις Συνεταιρισμών.

Η γενικότερη ανασφάλεια σχετικά με την ασυνέπεια του κράτους απέναντι στις υποχρεώσεις του, δημιουργεί ένα επί πλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Ενώ μέχρι πέρυσι οι παραγωγοί εκχωρούσαν την επιστροφή Φ.Π.Α στους πιστωτές τους και έπαιρναν τα απαραίτητα εφόδια, φέτος η διαδικασία αυτή δεν λειτουργεί.

Πολλοί παραγωγοί δεν πούλησαν ούτε κιλό προϊόντος ( πχ. Καρπούζι) ενώ για τους δικαιούχους επιστροφής Φ.Π.Α εκφράζονται αμφιβολίες περί της υλοποίησης της επιστροφής  του, από την ¨Αγορά¨.

Έτσι οι παραγωγοί καταλήγουν στις τράπεζες για μικρά καλλιεργητικά δάνεια του ύψους 5-10 χιλιάδων Ευρώ, ώστε να ξεκινήσουν την φύτευση ή την σπορά. Δυστυχώς οι τράπεζες αρνούνται, παρ’ ότι πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια.

Με μαθηματική ακρίβεια η αδυναμία καλλιέργειας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση, αφού τα περισσότερα πρώιμα  κηπευτικά είναι εξαγόμενα. Ενώ παράλληλα οι εσωτερικές ανάγκες θα καλυφθούν με εισαγωγές.

Προϊόντα του Ηλειακού κάμπου, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, η ντομάτα, η πατάτα και άλλα κηπευτικά δεν θα παραχθούν. Μόνη λύση η συνεννόηση και η παροχή εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να δανείσουν έντοκα τους παραγωγούς.

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να δανειοδοτηθούν οι παραγωγοί για την φετινή καλλιεργητική  περίοδο, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει;

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ