Αντωνακόπουλος:Υπέρ κομματικής πειθαρχίας και τέλους ακινήτων . . .

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2013 επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στους βουλευτές Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με τους οποίους συναντήθηκε

το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την αναγκαιότητα των μέτρων για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους βουλευτές πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε εξαγγείλει ο κ.Παπανδρέου στην ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους βουλευτές Ιονίων Νήσων και Κρήτης, στους οποίους επανέλαβε ότι η σωτηρία της χώρας είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν διαπραγματεύεται και δεν εκβιάζει με την ψήφο του και θα στηρίξει τα μέτρα στην Βουλή», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τόσο τους πολίτες όσο και τους δανειστές.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι πολίτες πρέπει να πειστούν πως θα σταματήσουν τα μέτρα, ενώ αναμένουν να δουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Επίσης,τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να δει το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμη ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είναι καθοριστικής σημασίας και πρόσθεσε ότι όταν διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της χώρας και αν χρειαστεί εθνική συνεννόηση μετά την 6η δόση τότε να προκηρυχθούν εκλογές.

Με ποδοσφαιρικούς όρους διατύπωσε την κριτική του ο βουλευτής Ηλείας, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, λέγοντας στον πρωθυπουργό: «Πρόεδρε είσαι επιθετικός παίκτης, παίζεις στα αντίπαλα καρέ ωστόσο η άμυνα-η κυβέρνηση δεν αποδίδει».

Από την μεριά του ο βουλευτής Αχαΐας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, είπε στον πρωθυπουργό ότι «χρειάζεται συναίνεση από τον λαό για να εφαρμοστούν τα μέτρα και πρέπει να του εξηγήσουμε γιατί κάνει θυσίες».

Η βουλευτής Αχαΐας, Μαρία Κυριακοπούλου παρατήρησε ότι «δεν αναδείξαμε την καταστροφή που έκανε η ΝΔ την τελευταία πενταετία και εμφανιζόμαστε εμείς τώρα οι "κακοί"», επισήμανση, με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν και άλλοι βουλευτές, ζητώντας «να θυμίζουμε όλους αυτούς που μας έφεραν σε αυτό το σημείο».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που εξεδώθη αργότερα, ο Γ.Παπανδρέου σε συνάντησή του με βουλευτές Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε περιβάλλον κρίσης, που επιτείνεται και από τις εξελίξεις διεθνώς και στην Ευρώπη.

«Όμως, παρά τις δυσκολίες και τα όποια εμπόδια ορθώνονται από αυτές τις εξελίξεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο από αυτήν και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε μέχρι την άνοιξη να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης αυτήν την περίοδο «κατατείνουν, έκτος από το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, στο κλείδωμα της συμφωνίας του Ιουλίου» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επίτευξη αυτού του στόχους».

Διαψεύδοντας τα σενάρια που ακούγονται, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «επιλογή μας είναι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου», καλώντας τους βουλευτές να είναι «προσεκτικοί στο πως λέγονται κάποια πράγματα, γιατί, για παράδειγμα, είναι άλλο πράγμα η "ασύντακτη" χρεοκοπία και άλλο η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, όπως κάνουμε μέσω του PSI, είναι τελείως άλλο πράγμα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συμβολή των βουλευτών είναι καθοριστική στην προσπάθεια αυτή, λέγοντας πως «εκτός από την μάχη που δίνει η κυβέρνηση, είναι αναγκαία και η ενεργοποίηση όλης της κοινωνίας, όλων των Ελλήνων, στην προώθηση και υλοποίηση κάθε επιμέρους στόχου, που θα μας οδηγήσει και στον μεγάλο στόχο».

«Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο, και μεταξύ μας, και με την κοινωνία» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, λέγοντας πως «ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, γνωρίζουμε το πώς, και είμαι βέβαιος, όπως έχουμε ήδη αποδείξει από τη μέχρι τώρα πορεία μας, ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Σημειώνοντας πως η κυβέρνηση στηρίζεται σε «μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πυλώνα δημοκρατικής και πολιτικής σταθερότητας, πιο ισχυρή ακόμη και από αυτές άλλων χωρών που προσπαθούν να μας βοηθήσουν και καλούνται να πάρουν αποφάσεις στα κοινοβούλιά τους», απέκλεισε εκ νέου πιθανή προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας πως αυτή την «κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της χώρας περίοδο, δεν υπάρχει επιλογή προσφυγής σε εκλογές».

«Όπως δεν βοηθά και η καλλιέργεια φημών και σεναρίων περί εκλογών και όποιας άλλης μορφής κυβερνητικών σχημάτων, που θα μπορούσαν δήθεν να αποτελούν λύση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Γ.Παπανδρέου είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Γέρζι Μπούτσεκ, στην οποία τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα εν όψει και της επικείμενης σχετικής συζήτησης στο ΕΚ.

Ο Γ. Μπούτσεκ εξέφρασε την συμπαράστασή του στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα και την τόλμη και αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση, κάτι που, όπως είπε, αναγνωρίζεται από τους ηγέτες στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε τέλος στη διάθεση της χώρας για κάθε συμβολή στην προσπάθεια που γίνεται.

Καζάνι που βράζει η ΚΟ

Τα νέα μέτρα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι τοποθετήσεις στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνεδρίαση στον ΚΤΕ διήρκεσε περίπου πέντε ώρες και τον λόγο πήραν περισσότεροι από 30 βουλευτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν επικριτικοί προς την κυβέρνηση.

Ορισμένοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να προειδοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ρυθμίσεις όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ κάποιοι μίλησαν ανοικτά για αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Την εκτίμηση ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευ. Αργύρης, μιλώντας στον Βήμα fm 99,5.

«Εκτιμώ πως θα περάσουν τα νέα μέτρα γιατί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει επωμιστεί την ευθύνη ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπογραφεί η σύμβαση και να παρθεί η δόση, με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι και ως ΚΟ πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη στάση μας στο σύνολό της και ιδιαίτερα η ηγεσία της. Να ξαναέρθουμε σε αρμονία με τους πολίτες» τόνισε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας είπε ότι «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε το δικομματισμό».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Αντωνακόπουλος, δήλωσε ότι εφόσον τεθεί θέμα εμπιστοσύνης και κομματικής πειθαρχίας θα υπερψηφίσει το τέλος ακινήτων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, αλλά διευκρίνισε ότι «αν δεν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα δω τι αλλαγές έχουν κάνει, γιατί είχαν πει ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές» και αναφέρθηκε σε αλλαγές που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι το κλίμα είναι βαρύ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπως και στην κοινωνία και πρόσθεσε: «Δηλαδή, η πίεση αυτή, αφορά και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες».

Πηγή

tovima.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ