Αντωνακόπουλος : Ένταξη ελληνικών προϊόντων στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας της ΕΕ

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την παρεχόμενη επισιτιστική βοήθεια από την ΕΕ.

Ο κ. Αντωνακόπουλος με εκτενή αναφορά στη χρησιμότητα του προγράμματος σε επίπεδο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό, τονίζει την αναγκαιότητα συνέχισής του. Σύμφωνα με το Βουλευτή, οι άνθρωποι που σιτίζονται από τα δημόσια συσσίτια, αυξάνονται συνεχώς δεδομένου και των νέων κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στα παρεχόμενα τρόφιμα, τα οποία θα πρέπει να εμπλουτιστούν με φρούτα, λαχανικά και λάδι, τα οποία θα πρέπει να έχουν και Ελληνική προέλευση.

Η ερώτηση έχει ως εξής:
"Κύριε Υπουργέ
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της 20ης Σεπτεμβρίου, σχετικά με την περικοπή πόρων που αφορούν την επισιτιστική βοήθεια στην ΕΕ, με τραγική μείωση των πόρων στα 113 εκ. ευρώ  από 500 εκ. ευρώ δημιουργεί μείζον ζήτημα τόσο σε επίπεδο εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό.

Συγκεκριμένα, στις γενόμενες συζητήσεις αποφασίσθηκε το επισιτιστικό πρόγραμμα για το 2012 να βασισθεί αποκλειστικά στα διαθέσιμα αποθέματα παρέμβασης, δηλαδή 162,000 τόνοι σιτηρά και 54.000 τόνοι αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, γεγονός που δεν ενισχύει καθόλου τη διατροφική ισορροπία του επισιτιστικού συσσιτίου. Το 2010 είχε γίνει μια σωστή τροποποίηση, και το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας εμπλουτίστηκε με φρούτα, λαχανικά και μαγειρικό λάδι, τρόφιμα τα οποία παρέχουν πολύτιμα συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτή την στιγμή, υπάρχουν 13 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και 20,000 χιλιάδες Έλληνες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι κάνουν χρήση του προγράμματος. Ήδη η υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, η οποία είναι υπεύθυνη για το δημόσιο Συσσίτιο παρατηρεί άνοδο 15-20% των ατόμων που σιτίζονται από το Δήμο.

Κύριε Υπουργέ, οι μέρες που διανύουμε είναι χωρίς καμία αμφιβολία πολύ δύσκολες. Οι άνθρωποι που σιτίζονται από τα δημόσια Συσσίτια, δυστυχώς, αυξάνουν συνεχώς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σαφώς και θα πρέπει να μεριμνήσει για τα Εκατομμύρια ατόμων που πεινούν καθημερινά. Ωστόσο, είναι και χρέος της δικής μας πολιτείας να μεριμνήσει για τους συμπολίτες μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός

α)Σε ποίες ενέργειες θα προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να μην μειωθεί ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός των 500εκ ευρώ που αφορά την επισιτιστική βοήθεια;
β) σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα προϊόντα Ελληνικά (φρούτα, λαχανικά και λάδι);
γ) σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας, ούτως ώστε η παρεχόμενη επισιτιστική βοήθεια που θα κατανεμηθεί στην Ελλάδα να ανταποκρίνεται στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα;"

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ