Αντωνακόπουλος: Ανάδειξη της Αρχαίας Φειάς

Την ανάδειξη του λιμανιού της Αρχαίας Φειάς και την ένταξη της στα προγράμματα της UNESCO, για την προστασία της Υποβρύχιας κληρονομιάς  ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού

και Τουρισμού κ. Γερουλάνο, ο Βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε στο αρμόδιο Υπουργείο.

Δεν είναι πρώτη  φορά που ο Βουλευτής κάνει προσπάθεια για την ανάδειξη αρχαιολογικών μνημείων στην Ηλεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αρχαία Ήλιδα και η προσπάθεια του Βουλευτή και  πολλών τοπικών φορέων για την ένταξη της, στα προστατευόμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.

Το λιμάνι της Αρχαίας Φειάς, σύμφωνα με το Βουλευτή, είναι σημαντικό να ενταχθεί στην Υποβρύχια κληρονομιά της UNESCO με τη βοήθεια του Υπουργείου πολιτισμού. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού αυτού χώρου, επιπρόσθετα θα αποτελέσει και έναν τουριστικό πόλο έλξης, με πολλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την περιοχή.

Η ακριβής διατύπωση της Ερώτησης είναι η κάτωθι:

"Κύριε Υπουργέ
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον τουρισμό στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και θετικά. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φόρα ότι ο τουρισμός αποτελεί μια διέξοδο από τη οικονομική κρίση που βιώνουμε. Παρακολουθώντας τις ενέργειες του Υπουργείου σας, χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια σας, ενθαρρύνοντας τες με τοπικές δράσεις και ενέργειες.

Κάθε προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της εκάστοτε περιοχής ενισχύει την επισκεψιμότητα της καθώς επίσης τονώνει την ευρύτερη περιοχή οικονομικά.
Στην Ηλεία τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές προσπάθειες ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής σε συνεργασία με πολλούς τοπικούς φορείς της Περιφερειακής ενότητας της Ηλείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, η Αρχαία Ήλιδα και η σύνταξη Φακέλου για την ένταξη του σπουδαίου αυτού μνημείου στα προστατευόμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO. Τέτοιες ενέργειες είναι γεγονός κύριε Υπουργέ ότι σαφώς και αποτελούν μία αφορμή ανάδειξης και γνωστοποίησης τους στο ευρύ κοινό του εσωτερικού και του εξωτερικού και αφετέρου δε η ένταξη τους αποτελεί μια αιτία για επιπρόσθετη προστασία από φυσικές καταστροφές και διατήρηση αυτών.

Η περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες, συγκεκριμένα στο λιμάνι του Κατάκολου προσδένουν χιλιάδες κρουαζιερόπλοια, με προορισμό την Αρχαία Ολυμπία. Η δυνατότητα παροχής πολλαπλών σημείων επίσκεψης, επιμηκύνει ιδιαίτερα το χρόνο παραμονής των τουριστών στην περιοχή. Ένα ιδιαίτερο σημείο, της περιοχής το οποίο απέχει μόνο μερικά χιλιόμετρα από το λιμάνι του Κατάκολου είναι το λιμάνι της Φειάς, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αρχαιότητα στη διάδοση του εμπορίου. Δυστυχώς τον 6ο μ.χ αιώνα καταστράφηκε από έναν δυνατό σεισμό και καταβυθίστηκε.

Η ιδιαίτερη προσπάθεια της UNESCO, για την προστασία της Υποβρύχιας κληρονομιάς παγκοσμίως, είναι ενθαρρυντική. Το αρχαίο λιμάνι της Φειάς μπορεί, εάν αναδειχτεί, να αποτελέσει ένα τουριστικό προορισμό με σημαντική  αναπτυξιακή σημασία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

α) σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο σας για την ανάδειξη του Σημαντικού αυτού μνημείου;"

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.