Αντωνακόπουλος: "Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον για δύο χρόνια"

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηλείας Τάκη Αντωνακόπουλου, κατατέθηκε ερώτηση από κοινού με άλλους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την αναστολή των πλειστηριασμών

της πρώτης κατοικίας. Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις διότι χιλιάδες υπερχρεωμένες οικογένειες θα βρεθούν στο δρόμο αφού η παράταση που είχε δοθεί για τους πλειστηριασμούς λήγει στις 31/12/2011. Ο κ. Αντωνακόπουλος στην ερώτηση αναφέρει:

«Η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που έχει δοθεί για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση, εξαντλείται χρονικά στις 31/12/2011. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί αναστολές πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας διάρκειας εξαμήνου. Δυστυχώς η δραματική μείωση του εισοδήματος χιλιάδων συμπολιτών μας και η δραματική αύξηση της ανεργίας, διαμορφώνουν συνθήκες εκρηκτικής διάστασης στο χώρο των δανειοληπτών. Είτε έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, είτε επαγγελματικό είτε καταναλωτικό.»

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αφού οι αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού  σύμφωνα με  το Βουλευτή αγγίζουν τις 40.000, και ο μέσος όρος οφειλής ανά νοικοκυριό είναι 100.000€. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των τραπεζών είναι ποικίλα. Οι τράπεζες στην πλειονότητα των περιπτώσεων αδιαφορεί για τα αιτήματα των οφειλετών. Ο κ. Αντωνακόπουλος  στην ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

«Κύριε Υπουργέ
Η αρνητική στάση των τραπεζών να ανταποκριθούν στο πνεύμα του νόμου 3869/2010 καθώς και η ραγδαία εισοδηματική καθίζηση χιλιάδων νοικοκυριών, επιβάλλει γενναία πολιτική διαχείρισης της νέας κατάστασης. Στις 31/12/11, τελειώνει η εξάμηνη προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη σε τράπεζες.

Ήδη, όμως οι τράπεζες έχουν κοινοποιήσει προγράμματα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2012. Με βάση τα παραπάνω πραγματικά αναφερόμενα, όπως προκύπτουν από στοιχεία οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο προστασίας του καταναλωτή, αλλά και μέσα από έγκυρες δημοσιογραφικές έρευνες:

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

α)Εξετάζεται την πρόταση να δοθεί γενναία αλλά ρεαλιστική αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη σε τράπεζες, για χρονικό διάστημα, δύο ετών, ερχόμενης από 31-12-11;

β)Υπάρχει συγκεκριμένη υπηρεσία του Υπουργείου σας, αρμόδια για την παρακολούθηση της εφαρμογής του ν. 3869/10;»    

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών