Αντωνακόπουλος για αποζημίωση σταφιδοπαραγωγών Ηλείας για ζημιές από Περονόσπορο

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος προς το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την αποζημίωση των σταφιδοπαραγωγών του Νομού Ηλείας,

οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάστασηεξαιτίας των ζημιών από τον περονόσπορο. Η ακριβής διατύπωση της ερώτησης είναι η εξής:

Κύριε Υπουργέ
"Η φετινή παραγωγική χρονιά περιγράφεται με τα μελανότερα λόγια από τους σταφιδοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στις 5/8/2011 στο κεφαλοχώρι Καράτουλα, στην οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους για το εισόδημά τους το οποίο βλέπουν να εξανεμίζεται, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από τον περονόσπορο.
Οι εαρινές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στον Νομό, συνέβαλαν στο να εξαπλωθεί ο περονόσπορος, και να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Οι παραγωγοί του Νομού είναι ιδιαίτερα ανάστατοι διότι τα μέτρα που πήραν δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν την εξάπλωση του μύκητα. Το κέρδος των σταφιδοπαραγωγών προβλέπεται αρνητικό, η μειωμένη παραγωγή και το αυξημένο κόστος για φυτοφάρμακα καθώς επίσης και λοιπά αναλώσιμα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κέρδους. Η εφαρμογή του Νόμου 3877/2010 άρθρο 5. Παρ.1 είναι επιβεβλημένη, σύμφωνα με τον οποίο «Στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ υπάγονται οι ακόλουθοι φυσικοί κίνδυνοι και ασθένειες, που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική παραγωγή…) οι επιφυτείες και οι κάθε είδους και αιτίας καταστροφικού χαρακτήρα εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλόμενων στον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Κύριε Υπουργέ, η γεωργία σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε αποτελεί τον «αιμοδότη» της ελληνικής οικονομίας. Είναι συνετό και αναγκαίο να στηρίξουμε τη γεωργική παραγωγή και τον Έλληνα παραγωγό, με όλα τα μέσα που διαθέτει το Υπουργείο σας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

Σε ποίες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας, έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σταφίδας των οποίων η παραγωγή έχει ζημιωθεί από το περονόσπορο;"

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών