Αντωνακόπουλος για την Προστασία Ελληνικού Ελαιολάδου

Ένα πολύ ουσιαστικό θέμα έθιξε ο Βουλευτής της Ηλείας, Τάκης Αντωνακόπουλος σχετικά με τη διακίνηση του ελαιολάδου και τις παρατυπίες που παρατηρούνται.

Στο Νομό της Ηλείας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα τα προβλήματα από τη νοθεία του ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα έντονα. Σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή της φετινής παραγωγής ελιών, και επιτέλους σύμφωνα με το Βουλευτή πρέπει αυτή η ανεξέλεγκτη παράνομη διακίνηση να ελεγχθεί, να εφαρμοστεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει θεσπιστεί μέσω ΚΥΑ και τέλος να υπάρξει μια συγκεκριμένη πολιτική επί του προϊόντος, από τα Αρμόδια Υπουργεία αλλά και από τους Αρμόδιους φορείς.

Με πρόσφατη ερώτηση του Βουλευτή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Σκανδαλίδη και προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.  Χρυσοχοΐδη, ο Βουλευτής θέτει « επί τάπητος» το θέμα του ελαιολάδου. Σύμφωνα με το Βουλευτή, ο Έλληνας παραγωγός δυστυχώς δεν απολαμβάνει τις τιμές που θα έπρεπε.

Το Ελληνικό λάδι, σύμφωνα με μελέτες, είναι σαφώς ανώτερο ποιοτικά από το λάδι που παράγεται σε άλλες Ευρωπαϊκές Μεσογειακές Χώρες, αλλά παρόλα αυτά, η τιμή που απολαμβάνει ο Έλληνας παραγωγός δεν είναι η αντίστοιχη της ποιότητας που παρέχει.   

Η ανεξέλεγκτη νοθεία του προϊόντος και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και κυρώσεων καθιστούν την εμπορία του ελαιολάδου πρόσφορο έδαφος για την άνθιση της παραεμπορίου. Η παράνομη εισαγωγή του ελαιολάδου από άλλες μεσογειακές χώρες, καθώς επίσης και η «Ελληνοποίηση» του, δημιουργούν ανισορροπίες στη αγορά με αποτέλεσμα η τιμή να μειώνεται και το ελληνικό λάδι να παραμένει αδιάθετο.

Ο Βουλευτής, κάλεσε τα Υπουργεία να εφαρμόσουν τη ΚΥΑ( αριθμό Φύλλου 2026) άρθρο 9 και παράγραφο 3, σύμφωνα με την οποία, θα έπρεπε να πραγματοποιούνται έκτακτοι έλεγχοι, από τριμελής επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και απαρτίζεται από έναν υπάλληλο της Δ/νσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έναν υπάλληλο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου των τροφίμων (ΕΦΕΤ) με τους αναπληρωτές τους  και έναν εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με τον αναπληρωτή του.

Επιπρόσθετα αναφορά έγινε στο θέμα της πλήρους αναγραφής σε όλους τους καταλόγους αλλά και σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν ελαιόλαδο, η χώρα προέλευσης του λαδιού. Η προστασία του καταναλωτή αλλά και η ενημέρωσή του, για το προϊόν που καταναλώνει θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες των Αρμόδιων Υπουργείων.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις ελλιπείς υποδομές μεταποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνακόπουλο θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στο κλάδο, καθώς επίσης και να δοθεί έμφαση στις εξαγωγές του Ελαιολάδου, αλλά ως Ελληνικό προϊόν. 

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo