Αντωνακόπουλος: Δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας

Η απόφαση του Υπουργού κ. Κουτρουμάνη για τη δημιουργία κέντρου πιστοποίησης Αναπηρίας μόνο στην Πάτρα, προκάλεσε τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και ομάδων του Νομού μας,

συμπεριλαμβανομένου και του Βουλευτή Τάκη Αντωνακόπουλου. Ο Βουλευτής ως γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα άτομα με αναπηρία στη Βουλή κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Κουτρουμάνη και τον κ. Λοβέρδο με θέμα τη δημιουργία κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας στην Ηλεία.

Ο βουλευτής μετά την επίσημη ενημέρωση του κ. Κουτρουμάνη για τη δημιουργία 45 κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνεται η Ηλεία κατέθεσε άμεσα ερώτηση με σκοπό την επίλυση του προβλήματος που θα προκύψει από τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία στο κέντρο πιστοποίησης Αναπηρίας της Πάτρας.

Η ακριβής διατύπωση της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ
Η απόφαση σας για την σύσταση Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στοχεύει στην εξάλειψη φαινομένων που παρατηρηθήκαν σε πολλούς Νομούς της χώρας μας, όπως να λαμβάνουν σύνταξη άτομα που δεν είχαν προβλήματα υγείας. Επίσης στοχεύει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία σε όρους πλήρης διαφάνειας του ασφαλιστικού συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά όμως, σύμφωνα με τον Πίνακα που έχετε αναρτήσει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ, παρατηρείται να υπάρχει μια άνιση και ασύμμετρη κατανομή των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερα εντύπωση είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία αποτελείται από τρεις περιφερειακές ενότητες έχετε προγραμματίσει τη δημιουργία μόνο ενός κέντρου, στην Πάτρα.

Η απόφαση αυτή δεν εξυπηρετεί διόλου τα άτομα με αναπηρία της περιφέρειας και ιδίως της περιφερειακής ενότητας Ηλείας. Η απόφαση αυτή κύριε Υπουργέ, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν από τον γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΑμεΑ κ. Παντελή Παπαναγιώτου, ο οποίος καταγγέλλει αυτή την απόφαση ως απαράδεκτη και ακολουθούν η αντίδραση  του Εργατικού Κέντρου Πύργου.  

Η κίνηση αυτή δηλώνει απαξίωση του Υπουργείου σας, προς τα άτομα με αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, τα οποία θα πρέπει να διανύσουν κατά μέσο όρο 100 χιλιόμετρα για να πιστοποιήσουν το πρόβλημα τους. Κύριε Υπουργέ, τα άτομα αυτά θα πρέπει να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης και όχι να στοιβάζονται κατά εκατοντάδες σε ένα κέντρο.

Αναφορικά με τα προηγούμενα υπάρχουν επιπρόσθετα πάρα πολλοί λόγοι οι οποίοι ενισχύουν το γεγονός δημιουργίας κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας. Αρχικά η Ηλεία χαρακτηρίζεται, από τους περισσότερους ηλικιωμένους ανθρώπους σε όλη τη Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται ότι όσο αυξάνεται η ηλικιακή πυραμίδα αναλογικά αυξάνονται και τα εκφυλιστικά νοσήματα.

Επιπρόσθετα στην Ηλεία παρατηρείται η μεγάλη αύξηση ποσοστών νεοπλασιών τα οποία πιθανότητα προκαλούνται στον αγροτικό πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας από τη εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργική παραγωγή.

Ωστόσο ήσσονος σημασίας δεν είναι το γεγονός της δραματικής αύξησης των περιστατικών κατάθλιψης. Η αφετηρία του προβλήματος τοποθετείται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι οποίες ήταν η αιτία κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού, καθώς μεγάλες ήταν οι απώλειες οικείων ατόμων και περιουσιακών στοιχείων. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται και το περιβάλλον, το οποίο μετά την καταστροφή που υπέστη αποτελεί μια απογοητευτική εικόνα, επιτείνοντας την αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης.

Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι στο Νομό Ηλείας διαβιούν ομάδες πληθυσμών με ιδιαίτερο πολιτιστικά χαρακτηριστικά οι οποίες ζουν σε συνθήκες υγειονομικά επικίνδυνες.
Τέλος κύριε Υπουργέ, στο Νομό Ηλείας γίνονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα. Οι πρώτοι λόγοι που συμβαίνουν ατυχήματα στο Νομό δεν είναι η απροσεξία τόσο των οδηγών όσο το κάκιστο οδικό δίκτυο.

Συνοψίζοντας, είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προαναφερόμενοι λόγοι καθώς επίσης και το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία είναι συμπολίτες της κοινωνίας μας που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και με πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι άδικο να ταλαιπωρούμε χιλιάδες άτομα με αναπηρία καθώς επίσης και τους συνοδούς τους, για ένα πενιχρό επίδομα αναπηρίας.

Ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής των Ατόμων με Αναπηρία της Βουλής αλλά και ως Βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σας ζητώ να επανεξετάσετε το θέμα της σύστασης κέντρου πιστοποίησης Αναπηρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας για τη δημιουργία κέντρου Πιστοποίησης αναπηρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας;  

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor