Αντωνακόπουλος: "Μη έγκαιρη ενημέρωση των Ηλείων παραγωγών σχετικά με την αποζημίωση από το E- Coli"

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της μη έγκαιρης ενημέρωσης των Ηλείων παραγωγών κηπευτικών που επλήγησαν από το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E-Coli.

Οι παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την υποβολή αίτησης αποζημίωσης από το E-coli αφού το έγγραφο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έφτασε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας μια ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Για το θέμα αυτό, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ο Βουλευτής Ηλείας Τάκης Αντωνακόπουλος με σκοπό την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των παραγωγών. Η ερώτηση του Βουλευτή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη είναι η κάτωθι:

Κύριε Υπουργέ
Η μεγάλη διατροφική κρίση από το εντεροαιμορραγικό βακτήριο Escherichia Coli έπληξε φέτος το καλοκαίρι όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αδιακρίτως. Η δίκαιη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν από το βακτήριο, μέσω του κανονισμού 585/2011,  αν και αφορούσε μόνο τα κάτωθι προϊόντα όπως ντομάτες, μαρούλια, αγγουράκια, γλυκοπιπεριές και κολοκυθάκια προκάλεσε μια προσωρινή ανακούφιση.

Προσωρινή, διότι οι περισσότεροι παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για τη δήλωση των ζημιών, με αποτέλεσμα να μην καταθέσουν εντός της προθεσμίας τις αιτήσεις τους. Συγκεκριμένα το έγγραφο που όριζε τις ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων αποζημίωσης εκ μέρους των δικαιούχων πληγέντων παραγωγών έφτασε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας μια ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των αιτήσεων.

Οι παραγωγοί της Ηλείας βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης. Η δύσκολη φετινή χρονιά, έχει  προδικάσει τον ήδη δύσκολο χειμώνα. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών κύριε Υπουργέ είναι μονοκαλλιεργητές, γεγονός που συνεπάγεται ότι τα έσοδα τους από τη φετινή σοδειά είναι μηδαμινά. Είναι τραγικό και συνάμα ειρωνικό αν και έχει παρθεί η απόφαση για αποζημίωση των παραγωγών κηπευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα να υπάρχουν παραγωγοί που να μην έχουν ενημερωθεί αρμοδίως.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

Α) Πότε πραγματοποιήθηκε η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου σας προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

Β) Ποιο θεσμικό όργανο ήταν επιφορτισμένο με την ευθύνη για την ενημέρωση των παραγωγών;

Γ) Πότε η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας;

Δ) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο σας, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία σε βάρος των παραγωγών;

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ