Αντωνακόπουλος: Συνέχεια της πρωτοβουλίας για ίδρυση και λειτουργία Δημοπρατηρίων στην Ηλεία

Επιστολή με θέμα την ίδρυση και λειτουργία Δημοπρατηρίων και Παρατηρητηρίων τιμών Αγροτικών Προϊόντων στην Ηλεία απέστειλε ο Βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος

στον Αντιπεριφεριάρχη Ηλείας, στους πρόεδρους των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας, στον πρόεδρο της ΕΒΕ Ηλείας καθώς και στους Δημάρχους των Δήμων της Ηλείας. Ο Βουλευτής στην Επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

Οι ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε ως χώρα είναι λογικό να έχουν επηρεάσει όλους τους παραγωγικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου και του γεωργικού. Οι εξελίξεις που βιώνει ο τομέας της αγροτικής ανάπτυξης είναι καταιγιστικές. Η αναμενομένη αλλαγή της Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και οι εσωτερικές ζυμώσεις που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας μας με τη θέσπιση νέων Νόμων που αφορούν τη Γεωργία γενικότερα. Είμαστε υποχρεωμένοι από την πολιτεία, ως εκπρόσωποι κοινωνικών θεσμών, να προωθήσουμε πολιτικές και δράσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών καθώς επίσης και στη διασφάλιση της υγιής εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα που παρατηρείται στην Ελληνική Γεωργία είναι η αδυναμία του παραγωγού να εξασφαλίσει μια ικανοποιητική τιμή, του προς πώληση προϊόντος καθώς επίσης και της διάθεσης της παραγωγή του, παρατηρώντας φαινόμενα, αγροτικά προϊόντα να σαπίζουν στο χωράφι.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως το Βέλγιο και την Ολλανδία, τα προβλήματα αυτά έχουν επιλυθεί μέσω της σύστασης Δημοπρατηρίων, στα οποία δημοπρατούνται οπωρολαχανικά, λουλούδια καθώς επίσης και άλλα αγροτικά προϊόντα. Στην Ελλάδα αυτός ο θεσμός δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος, αν και η θέσπιση του θα επέλυε πολλά από τα προβλήματα που περιγράφονται παραπάνω.  

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, στις άμεσες προθέσεις του Υπουργείου και Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, άρθρο 12, είναι η δημιουργία Δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων. Σύμφωνα με το οποίο τα Δημοπρατήρια Αγροτικών Προϊόντων οργανώνονται και διοικούνται ως Ανώνυμες εταιρείες, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν οι Συλλογικές Οργανώσεις και οι οικείες κατά περίπτωση Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ( έμποροι αγροτικών προϊόντων και ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι φορείς του Δημόσιου Τομέα, από κοινού πρέπει να ελέγχουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου). Οι ΑΣ που μετέχουν σε εταιρείες Δημοπρατηρίων διαθέτουν την παραγωγή τους μέσω των αντίστοιχων δημοπρατηρίων.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο Νόμο, ανά περιφέρεια προτείνεται η δημιουργία μέχρι δύο Δημοπρατηρίων. Πρόταση μου, με Ερώτηση που κατέθεσα στο Αρμόδιο Υπουργείο, στις 21/2/2011 είναι  η Δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Στην απάντηση του ο Υπουργός ήταν ιδιαίτερα θετικός στη Δημιουργία Δημοπρατηρίου – Παρατηρητηρίου τιμών Αγροτικών Προϊόντων.

Η πρόταση για δημιουργία Δημοπρατηρίου στην Ηλεία ενισχύεται ιδιαίτερα από πρόσφατη μελέτη του ΕΒΕ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος, το οποίο στη μελέτη του, καταδεικνύει δύο θέσεις στο Νομό Ηλείας για τη σύσταση Δημοπρατηρίων.

Τα δημοπρατήρια θεωρούνται μία καλή εναλλακτική λύση εμπορίας για τις μικρές αγροτικές μονάδες παραγωγής, απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών στις οποίες απουσιάζουν οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και οι προθεσμιακές αγορές. Οι αγρότες μέσω αυτών εξασφαλίζουν πολύ καλές τιμές, κλείνοντας την ψαλίδα, η οποία από το χωράφι στο ράφι φθάνει στο 1 προς 5 και επίσης διαθέτουν την παραγωγή τους. Άξιο λόγου επίσης είναι ότι τα δημοπρατήρια λειτουργούν σαν ένα εμπορικό κέντρο για τους αγοραστές ενδυναμώνοντας την ευρύτερη περιοχή.

Είναι επιβεβλημένο όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το ένα εκ των Δυο Δημοπρατηρίων να δημιουργηθεί στην Ηλεία. Είναι σημαντικό, να ενισχύσουμε τα εισοδήματα των παραγωγών της Ηλείας και να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Είναι απαίτηση των καιρών να παρέχουμε ποιοτικά προϊόντα και κλείσουμε την ψαλίδα στις τιμές, προς όφελος του παραγωγού και του καταναλωτή.   

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ