Αντωνακόπουλος: "Σχολικός Εκφοβισμός - Υπαρκτό πρόβλημα και πρωτοβουλίες Αντιμετώπισης"

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή και πρόεδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Αντωνακόπουλου, συζητήθηκε στη Βουλή

το πολύ σημαντικό θέμα του Σχολικού και του Ηλεκτρονικού εκφοβισμού( bullying και cyber bullying). Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, τα τελευταία χρόνια ενώ τα τρία τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά και τα ποσοστά που αφορούν τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.

Στην επιτροπή ήταν προσκεκλημένοι οι ακόλουθοι εκπρόσωποι:  οι κ.κ. Μιχαήλ Κοντογιάννης, Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευτυχία Κατσιγαράκη, Διευθύντρια Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Ειδικών Θεραπευτικών Καταστημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ιωάννης Τσιάντης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρικών Ειδικοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλάδος Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η κυρία Διονυσία Αθανασοπούλου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, Νίκος Ανδρεόπουλος, Υπεύθυνος Προγραμμάτων και Έργων του Εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού»,Project Manager του anti-bullying campaign, Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος «Το χαμόγελο του παιδιού», Χαρά Γροσδάνη, Υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού», Κοινωνική Λειτουργός, Αλκης-Κωνσταντίνος Τσιάντης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου).

Στην επιτροπή το θέμα αναλύθηκε εκτενώς από όλους τους προσκεκλημένους φορείς. Τα θύματα του σχολικού και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού αυξάνονται συνεχώς, δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που πολλοί ανήλικοι έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία. Οι απόπειρες αυτοκτονίας σύμφωνα με τους ομιλητές στη συνεδρίαση είναι πάρα πολλές. Πολλά παιδιά που  δέχονται εκφοβισμό από συνομήλικες τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων απομονώνονται. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ορισμό της σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος δεν ταυτόσημος με την παραβατικότητα.

Παρόλα αυτά ο σχολικός εκφοβισμός εάν δεν περιοριστεί μπορεί να οδηγήσει τον ανήλικο σε παραβατικές συμπεριφορές. Ο κ. Αντωνακόπουλος έκλεισε την εισήγηση του στη συνεδρίαση, παροτρύνοντας όλους τους φορείς να λάβουν δράση ώστε το φαινόμενου του σχολικού και ηλεκτρονικού εκφοβισμού να περιοριστεί σημαντικά έως και να εξαλειφθεί. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και προσέγγισης των εκπαιδευτών και των μαθητών με σκοπό τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 50 σχολεία της Αττικής. Ο Βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος ζήτησε την εφαρμογή του προγράμματος αδιακρίτως σε όλη τη χώρα καθώς το φαινόμενο του εκφοβισμού παρατηρείται παντού και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το συγκεκριμένο θέμα, θα προβληθεί και από το κανάλι της Βουλής.

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.