Αντωνακόπουλος: "Υλοποίηση του Ν. 4002/11 για ορισμό νέων Διευθυντών ΣΔΟΕ, Ελεγκτικών Υπηρεσιών Δ.Ο.Υ"

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας Τάκης Αντωνακόπουλος προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο με θέμα την πλήρη εφαρμογή του Νόμου 4002/11

που προβλέπει αντικατάσταση διευθυντών σε 34 Διευθύνσεις Δ.Ο.Υ, ΣΔΟΕ και ελεγκτικών κέντρων του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Βουλευτής θέλει να υπάρξει πλήρη διαφάνεια και αξιοκρατία στην κάλυψη των θέσεων, έτσι ώστε να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο η εκτέλεση του έργου, με το οποίο έχουν επιφορτιστεί οι Δ.Ο.Υ.
Κύριε Υπουργέ
Οπωσδήποτε ήταν θετική η νομοθετική πρωτοβουλία όσον αφορά το Νόμο 4002/11 όπου μεταξύ άλλων προβλέπει ορισμό νέων Διευθυντών προϊσταμένων σε 34 Διευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών(ΣΔΟΕ, ελεγκτικά κέντρα, 26 μεγαλύτερες Δ.Ο.Υ)
Οι υπηρεσίες αυτές του Υπουργείου σας, έχουν τη ευθύνη εκτέλεσης του προϋπολογισμού για 75-80% των εσόδων. Οι αλλαγές αυτές είναι επιβεβλημένες για δύο λόγους:
1.    Λόγω της αναποτελεσματικότητας του ελεγκτικού – εισπρακτικού μηχανισμού
2.    Λόγω των διαδικασιών ορισμού των σημερινών διευθυντών που εγκρίθηκαν με τον Νόμο Ραγκούση.
Όσον αφορά λοιπόν τις διαδικασίες επιλογής των σημερινών Διευθυντών των Δ.Ο.Υ και των άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου σας, διαπιστώνεται, ότι οι κρίσεις ήταν αξιοκρατικές, οι τοποθετήσεις όμως ήταν αναξιοκρατικές.
Είναι γνωστό ότι ο Νόμος Ραγκούση, που αφορούσε τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού για την κατάληψη θέσεως ευθύνης στο Δημόσιο, εφαρμόσθηκε τον Οκτώβριο του 2010, ενώ ψηφίσθηκε το Μάρτιο του 2010.
Μέχρι τον Οκτώβρη του 2010 κατείχαν θέση ευθύνης στο  Ελληνικό Δημόσιο όσοι είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Ειδικότερα στο Υπουργείο Οικονομικών, οι Διευθυντές Δ.Ο.Υ, είχαν τοποθετηθεί επί Νέας Δημοκρατίας με καθαρά κομματικά κριτήρια. Δεν είχε εφαρμοστεί ούτε ο σχετικός Νόμος Παυλόπουλου. Έτσι, λοιπόν οι άνθρωποι που επί έξι (6) χρόνια 2004-2009, είχαν κριθεί αναποτελεσματικοί, συνέχισαν το έργο τους.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο τότε Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, διαπιστώνοντας αργά, την τραγική υστέρηση εσόδων, απομάκρυνε τον τότε Υπουργό  Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη.
Η εφαρμογή του Νόμου Ραγκούση μοριοδότησε την προϋπηρεσία στη θέση Διευθυντών που κατείχαν μέσω αδιαφανών διαδικασιών- όλους τους Διευθυντές Δ.Ο.Υ επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Βεβαίως έπαιξε καθοριστικό ρόλο η προϋπηρεσία στη θέση Διευθυντή. Επίσης αξιολογήθηκαν και στοιχεία των σπουδών.
Η εξέλιξη αυτή, ήταν ουσιαστικά η «νομιμοποίηση» της αναξιοκρατικής– αδιαφανούς- υποκειμενικής κρίσης της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Έτσι στις κρίσεις 2010, επανακρίθηκαν και τοποθετήθηκαν στις Διευθύνσεις σχεδόν όλοι οι Διευθυντές που είχαν επιλεγεί επί Νέας Δημοκρατίας (75%).
Το σκεπτικό του Νομοθέτη στον Νόμο 4002/11 που δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό Οικονομικών να επιλέξει σήμερα τριάντα τέσσερις (34) νέους διευθυντές Δ.Ο.Υ, σίγουρα στηρίζεται στις παραπάνω διαπιστώσεις.
Όμως ενώ ο σχετικός Νόμος δημοσιεύτηκε στις 22/8/11, πήρε Φ.Ε.Κ 180, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί .
Η ανακοίνωση ουσιαστικά, μέσω της δημοσίευσης του Νόμου, περί αντικατάστασης 34 στελεχών στη Δ.Ο.Υ, ΣΔΟΕ και ελεγκτικά κέντρα, έχει επιτείνει την παρατηρούμενη λογική της ελάχιστης προσπάθειας σε αρκετές Δ.Ο.Υ . Εξ’ άλλου έχουν προαναγγελθεί μέσω των ΜΜΕ σαρωτικές αλλαγές στο Υπουργείο σας.
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ
Πότε θα εφαρμοσθεί ο Νόμος 4002/11 που προβλέπει αντικατάσταση Διευθυντών  σε 34 Διευθύνσεις Δ.Ο.Υ, ΣΔΟΕ και ελεγκτικών κέντρων και αναδιάρθρωση - κατάργηση ορισμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών;

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.