Απάντηση Κουτρουμάνη σε Κοντογιάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ

Για υπέρογκα χρέη του ΟΠΑΔ, που οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των συμβεβλημένων υπηρεσιών

υγείας, έκανε λόγο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε Ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργου Κοντογιάννη, μη δίνοντας όμως ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι ως προς το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς οι ιατροί, που ήδη με δυσκολία τους εξυπηρετούσαν λόγω της καθυστέρησης καταβολής των αμοιβών τους που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τα δύο χρόνια, είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.
Ο Υπουργός Εργασίας στην απάντησή του αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

•    Ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων στον ΟΠΑΔ:
«Μετά τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας-Ε.Ο.Π.Π.Υ στον οποίο εντάχθηκαν οι κλάδοι των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ,ΟΓΑ, ΟΠΑΔ), η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Οργανισμού, ο οποίος ισχύει από 1/1/2012, παρέχεται στο πλαίσιο ενός δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τη συνεργασία των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του ΕΣΥ, των ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου, των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας των ΟΤΑ και άλλων ν.π.δ.δ, των μονάδων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και των συμβεβλημένων ιατρών του. Συγκεκριμένα η ιατρική περίθαλψη παρέχεται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τους μόνιμους, καθώς και τους σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, οι οποίοι συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας 3 ετών.

•    Ως προς τα χρέη στου ΟΠΑΔ
«Ο ΟΠΑΔ παρουσιάζει καθυστέρηση στην πληρωμή των συμβεβλημένων παροχών υπηρεσίας υγείας, κυρίως διότι το χρέος του Οργανισμού είχε ανέλθει σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα (1 δις ευρώ στις 31/12/2009 μόνο σε ιδιωτικούς φορείς), με αποτέλεσμα να καλύπτονται διαρκώς παρελθούσες υποχρεώσεις. Επί πλέον το πρότυπο χρηματοδότησης του Οργανισμού καθιστούσε αδύνατη τη μείωση του χρόνου αποπληρωμής των παροχών και των ασφαλισμένων, δεδομένου και του ότι τα ετήσια έσοδα με τη μορφή επιχορήγησης -έναντι εισφορών-υπολείπονταν πάντα των δαπανών του ΟΠΑΔ. Από τις αρχές Ιουνίου 2011 εφαρμόζεται νέο ευέλικτο σύστημα πληρωμής με κατ’ αρχήν  πρόχειρο λογιστικό έλεγχο για όλους τους παρόχους και συνέβαλε στο να έχουν ήδη πληρωθεί, σε ιατρούς και εργαστήρια, λογαριασμού ύψους 200 εκατ. ευρώ από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του ΟΠΑΔ.
Σε ό,τι αφορά στα συσσωρευμένα χρέη μέχρι 31/12/2010 και τις ρυθμίσεις του ν.3918/2011 που αναφέρονται στην έκτακτη επιχορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο, σας γνωρίζουμε ότι έχει προταθεί από τον ΟΠΑΔ, η ανάληψη των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών του Οργανισμού από το Υπ. Οικονομικών στο πλαίσιο συνολικής ρύθμισης του χρέους που έχει δημιουργηθεί από τα ελλείμματα παρελθουσών χρήσεων.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ