Αυγερινοπούλου για την ενίσχυση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και την ενημέρωση των παραγωγών της Ηλείας

Να ενημερώσει τους Ηλείους παραγωγούς για προγράμματα της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, που μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημά των Ηλείων παραγωγών ζήτησε η

Βουλευτής Επικρατείας κα. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου από τον Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αγροτική Πολιτική και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, κ. Αντώνιο Κωνσταντίνου.  

Η συνάντηση έγινε με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αγρότες του Νομού από το βακτήριο E.Coli, αλλά και εκείνα που προέκυψαν μετά την πρόσφατη θεομηνία και τις δυσμενείς επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην παραγωγή τους. Η Βουλευτής μετέφερε στο ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν τις έντονες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αγρότες και παρέδωσε κατάλογο προϊόντων της ηλειακής γης.

Τόνισε δε, ότι οι παραγωγοί παρ’ό,τι μοχθούν έχουν αφεθεί δίχως την κατάλληλη ενημέρωση με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύονται νέα κονδύλια από τον Δεύτερο Πυλώνα της κοινής αγροτικής πολιτικής, που δίδονται για την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων, αλλά ούτε και από τα μέτρα του Τρίτο Πυλώνα, που ενισχύουν μικρές αγροτικές επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος σημείωσε επίσης ότι αν και στη χώρα μας παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία μάλιστα δεν περιέχουν γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, δεν δίνονται στους Έλληνες αγρότες ευκαιρίες αύξησης του εισοδήματός τους και ενίσχυσης των εξαγωγικών δυνατοτήτων τους.

Προσέθεσε δε, ότι για να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρειάζεται τους επόμενους μήνες, οπότε και ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια για τη χώρα και να οργανώσει με καλύτερο τρόπο την ενημέρωσή τους και την προετοιμασία τους στα νέα δεδομένα.

Ο κ. Κωνσταντίνου, που διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής του υπουργείου αγροτικής παραγωγής της Κύπρου, εξέφρασε πραγματική απορία για το γεγονός ότι η Ηλεία, παρότι είναι ένα ζωντανό περιβόλι δεν μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές των αγροτικών της προϊόντων ή να βελτιώσει το εισόδημα των παραγωγών της εκμεταλλευόμενη πλήρως, δεκάδες διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν, που έχει οριστεί να προωθεί και να ενημερώνει για τα ευρωπαϊκά προγράμματα τους αγρότες της Βορείου Ευρώπης, σημείωσε ότι πράγματι στην Ελλάδα το δίκτυο ενημέρωσης των αγροτών έχει εδώ και δεκαετίες αποσαρθρωθεί. Τόνισε επίσης, ότι έχει δοθεί έμφαση μόνο στην απορρόφηση κονδυλίων από τον Πρώτο Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή μόνο στις άμεσες ενισχύσεις που έχουν αποσυνδεθεί από την αγροτική παραγωγή.

Ο κ. Κωνσταντίνου συμφώνησε ότι η Ελλάδα δεν απορροφά αρκετές ενισχύσεις από τον Δεύτερο Πυλώνα και τον Τρίτο Πυλώνα και συμφώνησε με την πρόταση της κας. Αυγερινοπούλου να συμμετέχει σε ενημερωτική εκδήλωση των Ηλείων Αγροτών στις αρχές του επόμενου έτους. Στόχος είναι να συζητηθούν με τους αγρότες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να παρουσιαστούν επιτυχημένα παραδείγματα αξιοποίησής νέων αγροτικών προγραμμάτων και να εξηγηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι τέτοια κονδύλια έχουν ήδη εκμεταλλευτεί οι αγρότες της Κύπρου, ενώ ως παράδειγμα προς μίμηση ανέφερε την ορεινή Αυστρία, όπου το 75% του αγροτικού προγράμματος της χώρας βασίζεται στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, με αποτέλεσμα τόσο οι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο, όσο και οι αγρότες να έχουν εξασφαλίσει υψηλότατα εισοδήματα.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ