Αυγερινοπούλου: Εικόνα εγκατάλειψης στα χωριά της ορεινής Ηλείας

Ερώτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το ορεινό οδικό δίκτυο του Νομού Ηλείας, ειδικά μετά και τις πρόσφατες πλημμύρες κατέθεσεη Βουλευτής Επικρατείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αλλά και στο δήμο Ζαχάρως το οδικό δίκτυο σε αρκετά σημεία καθίσταται επικίνδυνο ή αδιάβατο, λόγω των κατολισθήσεων και καθιζήσεων που έχει υποστεί.

Έντονα προβλήματα διάβασης παρουσιάζονται στον οδικό άξονα Θολού-Φιγαλείας-Επικουρείου Απόλλωνος. Επίσης, στην περιοχή Ρεβελέικα ο δρόμος έχει υποστεί καθίζηση και η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην Ερώτηση, η γέφυρα στην τοποθεσία Κoρακοφωλιά παρουσιάζει ρωγμές και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής της, ενώ και στην περιοχή Λειβαδάκι στην Δ.Ε. Αλιφείρας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων σημειώθηκαν σε δύο σημεία μία κατολίσθηση και μία καθίζηση.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έλαβε για το 2011 από το Υπουργείο Εσωτερικών 17.680.759 Ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Το ποσόν αυτό αφορά, πέραν των λειτουργικών δαπανών Π.Ε Ηλείας και την κάλυψη επενδυτικών αναγκών της, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για τη βελτίωση, τη συντήρηση και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του Νομού.

Η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών του Νομού Ηλείας θα έπρεπε να αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή. Ωστόσο, δυσάρεστη πραγματικότητα είναι η απαξίωση και η εγκατάλειψη των ορεινών χωριών και των κατοίκων τους. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα στηρίξει με διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το εισόδημα των τοπικών κοινωνιών για να αντιμετωπίσουμε την εσωτερική μετανάστευση, τη φυγή των νέων και την εγκατάλειψη του τόπου μας.

Η Βουλευτής ερωτά πότε θα ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο στα σημεία που παρουσιάζει προβλήματα, αλλά και πότε θα ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε Έλληνες και ξένοι τουρίστες να μπορούν να έχουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο Ναό του Επικουρείου Απόλλωνος, ο οποίος αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αρχαιολογικός χώρος παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.