Αυγερινοπούλου: Ερώτηση στη Βουλή για τον ελλειπή καθαρισμό ποταμών και καναλιών

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος

κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για τον πλημμελή καθαρισμό και την ελλειπή διαχείριση των υδάτων του Αλφειού και του παραποτάμου του Ενιπέα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ηλεία.

Στην Ηλεία επισημαίνει η Βουλευτής Επικρατείας στην Ερώτησή της, ειδικά μετά τις πυρκαγιές του 2007 παρατηρούνται συχνές και έντονες υπερχειλίσεις ποταμών και ρεμάτων. Η παντελής έλλειψη καθαρισμού, η διάβρωση του εδάφους από την καταστροφή των δασών και η κλιματική αλλαγή ευθύνονται για την απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, για τις καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες, τη ζωική παραγωγή, στις δημόσιες υποδομές και τις ιδιωτικές περιουσίες.

Σημειώνεται εξ’αλλου, ότι αντιπλημμυρικά έργα, όπως η ενίσχυση των προστατευτικών αναχωμάτων κατά μήκος του Αλφειού και ο καθαρισμός του από φερτά υλικά δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ τόσο στη Λίμνη Μουριά, όσο και στα περισσότερα υδάτινα συστήματα του Νομού, δεν έχουν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των υδάτων.

Στην πρόσφατη θεομηνία και πάλι δε λειτούργησαν αντλιοστάσια, ενώ κατόπιν εορτής, έγινε προσπάθεια καθαρισμού φρεατίων. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι στην περίπτωση του Πύργου δεν είχαν καθαριστεί δύο βασικοί χείμαρροι της πρωτεύουσας του νομού, ενώ στην περιοχή της Σαλμώνης, τεχνικά έργα του δικτύου (γέφυρες) του ΟΣΕ, που δεν έχουν καθαριστεί από μπάζα, κλαδιά και απορρίμματα, δεν επιτρέπουν την ομαλή απορροή των ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κατοικίες και καλλιέργειες.

Στην Ερώτησή της η Βουλευτής ζητά να ενημερωθεί από τα αρμόδια Υπουργεία για το αν και πότε δόθηκε εντολή για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή, καθώς για το ποιός ευθύνεται για την αδράνεια ως προς το σχεδιασμό και τον καθαρισμό της κοίτης ποταμών, χειμάρρων και φρεατίων.

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος ερωτά επίσης για το πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες, καθώς για το αν τα Υπουργεία σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα, αλλά και για να εφαρμόσουν ολοκληρωμένο σχέδιο προετοιμασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στο Νομό Ηλείας.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

-26

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ