Αυγερινοπούλου; "Λάθος της κυβέρνησης η ένταξη των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων"

Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού και των Υπουργών της Κυβέρνησης ευθύνονται κατά ένα μεγάλο μέρος για

τη σημερινή προτελευταία θέση του Νομού Ηλείας σε ρυθμό ανάπτυξης στη xώρα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής σήμερα η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, της ΝΔ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Αποτίνοντας φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν, τέσσερα χρόνια μετά τις πρωτόγνωρες σε ένταση και έκταση καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η Βουλευτής έφερε το θέμα με επίκαιρη ερώτησή της προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κα. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι ειδικά ο Νομός Ηλείας, ο οποίος επλήγη σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλους νομούς, απέχει κατά πολύ από το «Νομό-πρότυπο» που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του με πέντε Υπουργούς στο Νομό Ηλείας πέντε μέρες μετά την εκλογή του.

Η υποδειγματική πράσινη ανάπτυξη του Νομού, η ίδρυση Πρότυπου Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου και Κέντρου Ειρήνης και Εκεχειρίας, η ανάδειξη της Ολυμπίας σε πόλη πρότυπο και ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων και πιλοτικών προγραμμάτων που υποσχέθηκε δεν πραγματοποιήθηκαν. Κάθε αναπτυξιακό έργο, όπως το δίκτυο μεταφορών και η Ολυμπία οδός, έχει σταματήσει.

Η Βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το λεγόμενο «Ταμείο Μολυβιάτη», το οποίο κατήργησε το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας τα χρήματα που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους και τα οποία προήλθαν από χορηγίες ιδιωτών για αυτόν ακριβώς το σκοπό, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και ναι μεν τα χρήματα είναι δεσμευμένα και δεν μπορούν να διατεθούν για άλλο σκοπό, αλλά δεν μπορούν να διατεθούν ούτε για τους πυρόπληκτους.

Ο λόγος είναι ότι πριν από ένα μήνα η Τρόικα από 8,5 δις που μπορούσε να ξοδέψει το Ελληνικό Κράτος από το Πρόγραμμα αυτό ζήτησε να δαπανηθούν 950 εκατ. λιγότερα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξοδέψει ως τώρα όλα όσα θα μπορούσε, και δεν μπορεί πλέον να δώσει ούτε ευρώ παραπάνω για τους πυρόπληκτους, γιατί είναι όλα τα χρήματα μαζί και δεν ξεχωρίζουν ποια ποσά είναι για ειδικό σκοπό. Λόγω κακού χειρισμού, δηλαδή, στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, σήμερα δεν μπορεί να διατεθεί στους πληγέντες ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Μολυβιάτη, δεν μπορούν να εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα και η κυβέρνηση έχει αφήσει τους πολίτες αβοήθητους.

Πρέπει ή να ανασυσταθεί το Ταμείο Μολυβιάτη και να διαχωριστούν τα χρήματα για να δοθούν στις πυρόπληκτες περιοχές, είτε ο Υπουργός Οικονομικών ή ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να δώσουν εντολή για αύξηση των ορίων εξόδων εκτός του ορίου που έχει εγκριθεί είτε να διαπραγματευτείτε με την ΤΡΟΙΚΑ για νέο όριο εξόδων, «πράγμα το οποίο δεν σας εμπιστεύομαι ότι θα πετύχετε», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η Βουλευτής.

Ο Αναπλ. ΥΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης, που είπε ότι η αποκατάσταση της φύσης στην Ηλεία «βαίνει σε ικανοποιητικό βαθμό», απέφυγε να απαντήσει άμεσα στα ερωτήματα, ενώ αναφέρθηκε σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΠΠΕΡΑΑ, το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το «Πράσινο Ταμείο», αλλά όχι στο Ταμείο Μολυβιάτη, για το οποίο η Κυβέρνηση εξακολουθεί να σιωπά. Δεσμεύτηκε, πάντως, για την αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο θα καταλήξει σε διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων που θα λαμβάνουν υπ’ όψη την ιδιαιτερότητα της Ηλείας.

Η κα Αυγερινοπούλου κατήγγειλε ότι μέχρι σήμερα, και παρά τις υποσχέσεις, δεν υπάρχουν Αναπτυξιακό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ούτε ολοκληρωμένα προγράμματα, πλαίσιο χωροταξικό και περιβαλλοντικό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ούτε επενδυτικά σχέδια, ενώ εκκρεμεί η καταβολή ποσού της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για την οικιστική αποκατάσταση και υπολείπεται ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ για το Νομό Ηλείας, ώστε να ολοκληρωθούν οι ανακατασκευές και επισκευές των πυρόπληκτων κατοικιών και κτιρίων.

Η Βουλευτής Επικρατείας, ζήτησε από την Κυβέρνηση
•    να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών
•    να αποδεσμεύσει άμεσα τα χρήματα του Ειδικού Ταμείου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να τα αποδώσει στους πληγέντες και σε έργα ανασυγκρότησης
•    να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των κατοικιών όλων των πληγέντων
•    να μην απομείνει καμία αναδασωτέα έκταση χωρίς αναδάσωση
•    να ενισχυθεί η δασοπροστασία
•    να δώσει πνοή στην τοπική οικονομία, βασισμένη στην ταχεία αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη που να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, και κυρίως για τους νέους
•    να αποδώσει τα χρήματα σε κάθε νομό με σωστή αναλογία, δηλαδή κατά το ποσοστό της καταστροφής από τις πυρκαγιές ανά περιοχή και όχι κατά δική της βούληση
•    να εντάξει τις περιοχές των καμένων σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα, όπως η δράση για την προστασία από την ερημοποίηση, με τόση καμένη γη που έχουν και
•    να δείξουν προσωπικό ενδιαφέρον να βρούμε τους αίτιους της πυρκαγιάς

Πέρα από κάθε κομματική παρωπίδα, η κα. Αυγερινοπούλου ζήτησε από την Κυβέρνηση να υποστηρίξει και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ίδια για την ενίσχυση του Νομού Ηλείας, όπως:
1.    την ίδρυση του Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών για την Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα,
2.    την ίδρυση Περιφερειακής Μονάδας Συντονισμού Εθελοντικής Βοήθειας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στις γείτονες χώρες. Προς αυτό το σκοπό θα διοργανώσει Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στην Ηλεία με δική της πρωτοβουλία, και
3.    την ίδρυση Ταμείου για την περιβαλλοντική καινοτομία που θέλει να φτιάξει το Νάσιοναλ Τζιογράφικ στη νότια Ευρώπη και το οποίο πρότεινε να γίνει στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Ηλεία.

Ας κάνουμε την περιβαλλοντική προστασία μοχλό ανάπτυξης για την χώρα – για την περιφέρεια – για την Ηλεία.

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.