Αυγερινοπούλου: Να εφαρμόσουμε άμεσα σχέδιο διαχείρισης, εξοικονόμησης και απορρύπανσης των υδατικών συστημάτων του Νομού Ηλείας

Σχέδιο διαχείρισης, εξοικονόμησης και απορρύπανσης των υδατικών συστημάτων
του Νομού Ηλείας με κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life+ πρότεινε η Βουλευτής Ηλείας, κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στη διαβούλευση  των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων  Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής και Βόρειας Πελοποννήσου, που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.ΠΕ.ΚΑ σε συνεργασία µε την Αποκεντρωµένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Η Αν.Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ν.Δ στο χαιρετισμό, που απηύθυνε στους συνέδρους τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της κοινωνίας των πολιτών και των επιστημόνων που έλαβαν μέρος στη διαβούλευση επεσήμανε ότι η χάραξη πολιτικής στη χώρα μας για το κρίσιμο ζήτημα της επάρκειας του νερού θα πρέπει να λειτουργήσει προληπτικά και να λάβει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές, που ήδη προκαλούν φαινόμενα λειψυδρίας τόσο σε γειτονικά κράτη όσο και στην πατρίδα μας.

Η Ηλεία Βουλευτής έδωσε έμφαση στη διαχείριση των υδάτων και αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού υδροβόρων δραστηριοτήτων με τη χρήση κατάλληλων τεχνολογικών μέσων, τόσο στη γεωργία, όσο και στον τουρισμό και τη μεταποίηση. Τόνισε ότι χρειάζεται άμεσα να αυξήσουμε την αποδοτικότητα της διαχείρισης των υδατικών πόρων και εξήγησε ότι χρειάζονται άμεσα νέα κονδύλια για να δημιουργηθούν νέες υποδομές και να επιδιορθωθούν ήδη υπάρχουσες (όπως φράγματα, αρδευτικά συστήματα, δίκτυα ύδρευσης).

Σε ό,τι αφορά την απορρύπανση, η κα. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα σε υδατικά συστήματα της Ηλείας, τόσο σε λίμνες και ποταμούς, όσο και σε δίκτυα ύδρευσης. Σε αρκετά χωριά το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο. Η ρύπανση επηρεάζει τα υδατικά συστήματα θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία, αλλά και την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Εκτεταμένα προγράμματα απορρύπανσης, καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης του νερού, που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες (όπως π.χ Ισραήλ) θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και στην Ελλάδα, ενώ και η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας θα μπορούσε να εντείνει τις προσπάθειές της σε αυτόν τον τομέα έρευνας και καινοτομίας.

Η κα. Αυγερινοπούλου κατέληξε σημειώνοντας ότι η Ηλεία, ένας Νομός με ποικίλα υδατικά συστήματα (ποτάμια, λίμνες, λιμνοθάλασσες) γεγονός, που δίνει ζωή σε ιδιαίτερα οικοσυστήματα με έντονη βιοποικιλότητα. Η δύναμη του νερού δίνει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλη την Ηλεία και για αυτό, το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης θα πρέπει να προστατευτεί και από την πολιτεία και από τις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ