Αυγερινοπούλου: Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της Ηλείας - Συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΤΑΔ

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η βουλευτής Νομού Ηλείας Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), 
Γρηγόρη Δούνη, με σκοπό την ενημέρωση της βουλευτού για την πορεία των έργων ανάπλασης στο νομό Ηλείας και την από μέρους της υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου υπέρ της τοπικής κοινωνίας και την περαιτέρω ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.

Έμφαση δόθηκε από την κ. Αυγερινοπούλου στην αξιοποίηση όλων των κρατικών πόρων, κυρίως μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και νέες πηγές εισοδήματος για την Ηλεία, η οποία μένει ανεκμετάλλευτη, παρ’ όλα τα πλεονεκτήματά της και τις ομορφιές που διαθέτει.

Η βουλευτής πρότεινε, μέσω της ιδιότητάς της ως μοναδικής Ελληνίδας-μέλους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και συγκεκριμένα μέσα από την πρωτοβουλία της για προσέλκυση ξένων επενδύσεων "Πλατφόρμα για την Ελλάδα", να βοηθήσει αφιλοκερδώς την ΕΤΑΔ να βρει νέους επενδυτές για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται και μπορεί να βρει επενδυτές ανάμεσα στη νέα γενιά επιχειρηματιών, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και συνολική αντίληψη της ανάπτυξης, που εναρμονίζεται με την κοινωνία και το υπάρχον οικιστικό, ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Η συζήτηση κινήθηκε στη συνέχεια γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης του νομού Ηλείας, στην οποία παραβρέθηκε και ο Διευθυντής Ειδικών Προγραμμάτων της ΕΤΑΔ Γιάννης Ξυπόλητος, υπεύθυνος για το έργο ανάπλασης της λίμνης του Καϊάφα. Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι τα ιαματικά λουτρά, με τις πηγές στο Κουνουπέλι, την Κυλλήνη και τον Καϊάφα, αποτελούν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για την Ηλεία.

Ειδικότερα για τον Καϊάφα, οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τη βουλευτή ότι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ έχει προχωρήσει και ήδη έχουν δεσμευτεί 10 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία βασικών υποδομών στη λίμνη, που δε συμπεριλαμβάνουν όμως τις ίδιες τις πηγές, αλλά την υποστήριξη των υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών.

Η κα. Αυγερινοπούλου εκτίμησε ότι τα χρήματα δεν αρκούν για την πλήρη αξιοποίηση της περιοχής, ενώ πρότεινε, για την συμπερίληψη των λουτρών στην ανάπλαση, να γίνει νέο αίτημα ένταξης στο ΕΣΠΑ και να αναζητηθούν επιπλέον κονδύλια, όπως από το Life+ ή και από το Ταμείο Μολυβιάτη, για την αποκατάσταση των καμένων τμημάτων.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των υφιστάμενων μελετών (π.χ. του 2004), οι οποίες όμως πραγματοποιήθηκαν πριν τις πυρκαγιές του 2007, επομένως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έθεσε νέους περιβαλλοντικούς όρους για οποιαδήποτε παρέμβαση, που επιβάλλονται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία που δεσμεύει τη χώρα μας σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος, η βουλευτής πρότεινε οι νέες υποδομές του Καϊάφα να σχεδιαστούν με μακροπρόθεσμη προοπτική, με σκοπό την προσέλκυση τουρισμού όλο το χρόνο, κάτι που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή σε όλη την περιοχή. Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα με τη δημιουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής μελέτης, που θα προσέλκυε ερευνητές όλες τις εποχές και θα προέβαλλε διεθνώς την περιοχή.

Μετά από μία εποικοδομητική συζήτηση, οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες, με στόχο τη συνεργασία όλων προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo