Αυγερινοπούλου: Πρόστιμα αντί κεντρικού σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων από το ΥΠΕΚΑ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμα στους Δήμους για τις ανοικτές ακόμη χωματερές και να τις κλείσει, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εναλλακτικές λύσεις

αντιμετώπισης ενός ζητήματος, που έχουν καταφέρει να λύσουν άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και χρόνια.

Μετά από μήνες προειδοποιήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με τις 100 και πλέον ανοικτές χωματερές στη χώρα μας, μόνο αφού κατανόησε ότι η χώρα μας θα επιβαρυνθεί, με δυσανάλογα για τις αντοχές της, πρόστιμα.

Κατά τη συνήθη τακτική του, ο Υπουργός αποφάσισε στο παρά πέντε της ευρωπαϊκής «καμπάνας» να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών στους δήμους, απειλώντας τους με πρόστιμα.

Καμμία σκέψη για κεντρικό σχεδιασμό, για παροχή σχετικής πληροφόρησης στους Δήμους, για προτεινόμενες τεχνολογικές λύσεις, βέλτιστες πρακτικές, για εφαρμογή πειραματικών μοντέλων διαχείρισης ή για την εξασφάλιση χρηματοδότησης προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων από κοινοτικά κονδύλια προφανώς, δεν έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Το κλείσιμο των παράνομων χωματερών είναι επιβεβλημένο. Ωστόσο, όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αφήνει άλυτο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δίχως να παρέχει καμμία σχετική καθοδήγηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι να απορρεί κανείς επί ποιάς βάσης εργάζεται το Υπουργείο.

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών