Αυγερινοπούλου: Πώς απαλλάσσονται αγρότες - κτηνοτρόφοι από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να απαλλαγούν από το Ειδικό Τέλος ακινήτων για τις αγροτικές αποθήκες ή νατους επιστραφούν χρήματα που πλήρωσαν στην περίπτωση που εκδόθηκε λογαριασμός της Δ.Ε.Η για κτίσματα που εξυπηρετούν αποκλειστικά γεωργικές ή κτηνοτροφικές χρήσεις απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Επικρατείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε μετά την Ερώτησή της Βουλευτού, «με τις διατάξεις της παραγράφου 5, του άρθρου 53 του ν.4021/2011 προβλέπεται απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση.

Οταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής απαιτείται η ύπαρξη τιμολογίου αγροτικής ή κτηνοτροφικής χρήσης για την 17/9/2011 και την 31/3/2012 αντίστοιχα για τα έτη 2011 και 2012. Η πληροφορία της χρήσης λαμβάνεται από το πεδίο Κωδικός Χρήσης Τιμολογίου της βάσης δεδομένων του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η κατά τις ημερομηνίες αυτές και ο λογαριασμός που εκδίδεται δεν περιλαμβάνει το ΕΕΤΗΔΕ.

Στην περίπτωση ωστόσο, που υπάρχουν τιμολόγια που αποδεικνύουν αποκλειστική αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση και εκδόθηκε λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος με ΕΕΤΗΔΕ, ο δικαιούχος της απαλλαγής ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο ΠΟΛ 1056/2-3-2012, προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση από τη ΔΕΗ ή τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος ότι κατά την 17/9/2011 και την 31/3/2012 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε αμιγώς αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση για να του επιστραφεί το καταβληθέν ποσόν του τέλους. 

Οταν δεν υπάρχει τιμολόγιο απαιτείται πολεοδομική άδεια ειδικού τύπου ή σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια κάθε δημόσιο έγγραφο, καθώς και φορολογικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι στο ακίνητο δεν ασκείται και άλλη δραστηριότητα (εμπορία, παροχή υπηρεσίας κλπ).

Τέλος όπως αναφέρεται στην Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, της παρ.1 του άρθρου 2 της από 16/12/2011 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που κυρώθηκε με το ν.4047/2012, για τα ακίνητα, τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου, υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τ.μ τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ τμήμα του ακινήτου».

Στην Ερώτησή της η Βουλευτής είχε τονίσει τις υπέρμετρες οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι αγρότες, τόσο με το τέλος Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε της Δ.Ε.Η, όσο και με την υποχρεωτική έκδοση αδειών για τις γεωτρήσεις.

H ελληνική οικονομία χρειάζεται να επενδύσει άμεσα στον αγροτικό της πυλώνα. Το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων διαρκώς αυξάνεται, την ώρα που οι τιμές των ελληνικών προϊόντων στο χωράφι ολοένα και μειώνονται. Η οικονομική επιβάρυνση των Ελλήνων παραγωγών με διοικητικά κόστη και με φορολόγηση των μέσων παραγωγής τους συνιστά επιλογή, που δεν ενισχύει την ελληνική αγροτική παραγωγή. Οι αγρότες με μικρούς κλήρους και μικρές οικονομικές δυνατότητες πρέπει να υποστηριχθούν, είχε τονίσει στην Ερώτηση η Βουλευτής.

Δείτε ολόκληρη την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών ΕΔΩ

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.