Αυγερινοπούλου: Σημαντικός ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Tις εργασίες έναρξης του τετραήμερου σεμιναρίου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για τον ρόλο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  ως μοχλού ανάδειξης των
τοπικών προϊόντων και ποικιλιών παρακολούθησε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας Κρεστένων, η Βουλευτής Ηλείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, και μέσω του σχολείου και ολόκληρης της κοινωνίας, σε θέματα που αφορούν στην περιβαλλοντική προστασία, την ανάπτυξη, την αειφορία, και τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Στα Κ.Π.Ε με βιωματικό τρόπο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις σχέσεις που δένουν το φυσικό περιβάλλον με τον άνθρωπο και τις συνέπειες που έχει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον και στα οικοσυστήματά του, αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη κοινωνία.
 
Η δρ. Αυγερινοπούλου, η οποία έχει ασχοληθεί επί μακρόν με τα Κ.Π.Ε και έχει στηρίξει τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους επεσήμανε ότι η κρίση δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να υποβαθμίσουμε περαιτέρω την ποιότητα του περιβάλλοντος, δηλαδή την ποιότητα ζωής των κοινωνιών μας.  

Αντιθέτως, το περιβάλλον και η φροντίδα του μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την κρίση. Τα βιώσιμα τοπικά προϊόντα συνιστούν μια τέτοια δυναμική διέξοδο, στην οποία η χώρα μας πρέπει να επενδύσει σοβαρά, απορροφώντας σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια και ενημερώνοντας ορθά τους αγρότες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες για τα  σημαντικά οφέλη τους.

Η νέα Κ.Α.Π θα αφιερώνει κονδύλια για την φροντίδα και την ανάπτυξη της υπαίθρου, για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και θα επιβραβεύει μεθόδους καλλιέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Οι Έλληνες παραγωγοί χρειάζεται να εκπαιδευθούν και να ενημερωθούν κατάλληλα για την αγρο-περιβαλλοντική διάσταση της σύγχρονης γεωργίας (σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, βιώσιμα αγροτικά προϊόντα). Το κενό αυτό θα μπορούσαν να καλύψουν ΚΠΕ ή ειδικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όσους ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή.  

Επιπλέον, η χώρα μας χρειάζεται να αναζητήσει και να διεκδικήσει στα πλαίσια και του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ περισσότερα κονδύλια για την κοινωνική ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.