Αυγερινοπούλου: Συνεχής η μείωση της τιμής του ελαιολάδου - Επαρκή θεωρεί την τιμή των 2,5 Ευρώ το κιλό το υπουργείο

Σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε τα βασικότερα έξοδα παραγωγής κατρακυλά συνεχώς το ελαιόλαδο. Σε κάποια

ελαιοτριβεία της Ηλείας, η τιμή πώλησης δεν ξεπερνά πλέον ούτε τα 1,95 Ευρώ ανά κιλό. Σε Ερώτηση που κατέθεσε στα μέσα Δεκεμβρίου η Βουλευτής Επικρατείας κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι «οι τιμές του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση», καθώς και ότι «δεν επιτρέπεται η λήψη εθνικών παρεμβατικών μέτρων».

Στην ίδια απάντηση υποστηρίζεται ότι «η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του Νομού Ηλείας κυμαίνεται γύρω στα 2,50 Ευρώ/κιλό, (και ήταν) η υψηλότερη που σημειώθηκε (μια  εβδομάδα πριν την κατάθεση της Ερώτησης) σε σύγκριση με τις αντιπροσωπευτικές αγορές της Μεσσηνίας (2,05 Ε/κιλό) και της Λακωνίας (2,30 Ευρώ το κιλό)».

Τόσο η τιμή που αναφέρουν οι παραγωγοί, όσο και οι αναφερόμενες από το Υπουργείο είναι εξαιρετικά χαμηλές. Είναι εθνικής σημασίας η ενίσχυση της τιμής του ελληνικού ελαιολάδου, κι αυτό μπορεί να συμβεί με την ενίσχυση των εξαγωγών, της τυποποίησης και της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου, το ΥΠΑΑΤ ανέφερε ότι εγκρίθηκε από την Κομισιόν τριετές πρόγραμμα προώθησης ελαιολάδου του ΣΕΒΙΤΕΛ στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, προϋπολογισμού 5.922.129,14 Ευρώ. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τις 28/2/2012.

Να υπενθυμίσουμε ότι με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την προώθηση των ηλειακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, η κα. Αυγερινοπούλου ανακοίνωσε πρόσφατα πρωτοβουλία ίδρυσης Ελληνο-Αυστραλιανού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα.

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.