Αυγερινοπούλου: Συνεχής η μείωση της τιμής του ελαιολάδου - Επαρκή θεωρεί την τιμή των 2,5 Ευρώ το κιλό το υπουργείο

Σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε τα βασικότερα έξοδα παραγωγής κατρακυλά συνεχώς το ελαιόλαδο. Σε κάποια

ελαιοτριβεία της Ηλείας, η τιμή πώλησης δεν ξεπερνά πλέον ούτε τα 1,95 Ευρώ ανά κιλό. Σε Ερώτηση που κατέθεσε στα μέσα Δεκεμβρίου η Βουλευτής Επικρατείας κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι «οι τιμές του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση», καθώς και ότι «δεν επιτρέπεται η λήψη εθνικών παρεμβατικών μέτρων».

Στην ίδια απάντηση υποστηρίζεται ότι «η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του Νομού Ηλείας κυμαίνεται γύρω στα 2,50 Ευρώ/κιλό, (και ήταν) η υψηλότερη που σημειώθηκε (μια  εβδομάδα πριν την κατάθεση της Ερώτησης) σε σύγκριση με τις αντιπροσωπευτικές αγορές της Μεσσηνίας (2,05 Ε/κιλό) και της Λακωνίας (2,30 Ευρώ το κιλό)».

Τόσο η τιμή που αναφέρουν οι παραγωγοί, όσο και οι αναφερόμενες από το Υπουργείο είναι εξαιρετικά χαμηλές. Είναι εθνικής σημασίας η ενίσχυση της τιμής του ελληνικού ελαιολάδου, κι αυτό μπορεί να συμβεί με την ενίσχυση των εξαγωγών, της τυποποίησης και της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου, το ΥΠΑΑΤ ανέφερε ότι εγκρίθηκε από την Κομισιόν τριετές πρόγραμμα προώθησης ελαιολάδου του ΣΕΒΙΤΕΛ στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, προϋπολογισμού 5.922.129,14 Ευρώ. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τις 28/2/2012.

Να υπενθυμίσουμε ότι με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και την προώθηση των ηλειακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, η κα. Αυγερινοπούλου ανακοίνωσε πρόσφατα πρωτοβουλία ίδρυσης Ελληνο-Αυστραλιανού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ