Αυγερινοπούλου: Τα προβλήματα ασφαλείας της Ολυμπίας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Σειρά ερωτημάτων  και σοβαρών καταγγελιών για τα προβλήματα των Μουσείων της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου έθεσε σήμερα, η Βουλευτής Επικρατείας

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, δίχως να λάβει απάντηση σε κανένα εξ’αυτών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Βουλευτών, που μετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και τη ληστεία στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε τη μεγάλη έλλειψη φυλάκων και τόνισε στον Υπουργό ότι «δεν είναι το ίδιο να έχεις έναν φύλακα με 40» όπως ο ίδιος υποστήριξε επιρρίπτοντας το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη μη τήρηση ορθών διαδικασιών φύλαξης.

«Μετά από αυτό το γεγονός, στην Ηλεία αισθανόμαστε σαν να έχει κοπεί ένα κομμάτι της ψυχής μας. Είναι η δεύτερη φορά από το 2009, που πραγματοποιείται κλοπή στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, χωρίς να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας. Είχε κλαπεί ολόκληρο κιωνόκρανο, αλλά αντί για φύλακα στον αρχαιολογικό χώρο τοποθετήθηκε μια λάμπα φωτισμού!» τόνισε.

Η Βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με το γιατί δεν υπήρχε κανένας φύλακας στο Μουσείο επί μιάμιση ώρα, αλλά και γιατί δεν έχουν εκπαιδευτεί ορθά ή και καθόλου άτομα, που καλούνται να εργαστούν στη φύλαξη αρχαιολογικών θησαυρών. Η κα. Αυγερινοπούλου μετέφερε στην Επιτροπή πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, μετά τη ληστεία για τη φύλαξη του Μουσείου κλήθηκαν 14 εργάτες από τον ανασκαφικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας, χωρίς καμμία σχετική εκπαίδευση.

Η κα. Αυγερινοπούλου επέκρινε τον κ. Γερουλάνο για εγκατάλειψη της Αρχαίας Ολυμπίας, δεδομένου ότι στις αρχές του μήνα πλημμύρισαν υπόγεια και προθήκες του Νέου Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μετακινηθούν εκθέματα από την Αίθουσα Φειδία. Ο αρχαιολογικός χώρος δεν φυλάσσεται καθόλου, ενώ εδώ και περίπου έναν χρόνο, δεν λειτουργεί το Ολυμπιακό Μουσείο της ΔΟΕ. Επιπλέον, δεν έχει αποκατασταθεί ούτε το σύστημα πυρόσβεσης για τον Κρόνιο Λόφο και τον αρχαιολογικό χώρο μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Η κα. Αυγερινοπούλου κατήγγειλε μάλιστα, ότι σε πρόσφατη επίσκεψη ειδικών του ΟΗΕ για τις περιβαλλοντικές καταστροφές προτάθηκαν τρόποι ενίσχυσης της ασφάλειας της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν καταδέχθηκαν να τους συναντήσουν.

Η Βουλευτής σημείωσε ότι μετά τη ληστεία και μετά από εκκλήσεις της, ιδιωτικές εταιρίες έχουν προτείνει να προσφέρουν δωρεάν εξοπλισμό ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των φυλάκων, αλλά και υπηρεσίες εκπαίδευσης του προσωπικού, έως ότου το υπουργείο καταφέρει να θέσει σε λειτουργία ένα πιο αξιόπιστο σύστημα αντίδρασης σε τέτοιες απειλές.

Ενδιαφέρον να συμβάλει στην προστασία της Αρχαίας Ολυμπίας και άλλων μνημείων της Ηλείας έχει εκφράσει και η UNESCO μετά από αίτημα της κας. Αυγερινοπούλου προς την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του διεθνούς οργανισμού, κα. Κατερίνα Τζιτζικώστα.

Σε ό,τι αφορά την υποβληθείσα παραίτηση του κ. Γερουλάνου, η κα. Αυγερινοπούλου ζήτησε από τον Υπουργό να επιβεβαιώσει δηλώσεις της γενικής γραμματέως κ.Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με τις οποίες τα κλαπέντα εκθέματα είναι μικρής αρχαιολογικής αξίας και τον κάλεσε αν ισχύουν, να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ