Βλαγκούλης: Νέα παρέμβαση για τις ζώνες προστασίας στο Κάστρο Χλεμούτσι

Αναφερόμενος σε προηγούμενη επιστολή του από 16-6-2009 προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και σημερινό Πρόεδρο της ΝΔ  κ. Αντώνη Σαμαρά, ο πολιτευτής της Ν.Δ κ. Θόδωρος

Βλαγκούλης, σύμφωνα με την οποία είχε ζητήσει την τροποποίηση των ζωνών προστασίας που περικλείουν το αρχαιολογικό και ιστορικό μνημείο Χλεμούτσι – Κάστρου Κυλλήνης, ο οποίος άμεσα έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον με εντολή του προς την 6η εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Πάτρα όπου διοικητικά υπάγεται η αρχαιολογική περιοχή του μνημείου, να ξεκινήσει η διαδικασία αναοριοθέτησης και τροποποίησης των προστατευτικών ζωνών αλλά και τροποποίηση των όρων δόμησης.

Σημειώνεται ακόμη ότι μετά την παραπάνω έμπρακτη και μάλιστα θετική ενέργεια του κ. Αντώνη Σαμαρά και την διαβίβαση της παραπάνω επιστολής του κ. Βλαγκούλη ήρθε και η απάντηση της εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων την 31-8-2009 ότι πράγματι θα ξεκινούσε η διαδικασία για την ικανοποίηση του παραπάνω αιτήματος που θα έδινε αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή από την πτωτική αναπτυξιακή πορεία της περιοχής που βρίσκεται σήμερα από τις περιοριστικές διατάξεις των ζωνών προστασίας.

Όμως έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια αφ’ότου ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ο κ. Γερουλάνος πλην όμως απ’ότι φαίνεται δεν είναι στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης και του Υπουργού η τουριστική ανάπτυξη του Νομού μας.

Γι’αυτό και επαναφέρει το ζωτικό αυτό πρόβλημα της περιοχής ο κ. Βλαγκούλης με νέα επιστολή που διαβίβασε στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο στην οποία επισημάνει και πάλι την αναγκαιότητα της τροποποίησης των ζωνών προστασίας του Κάστρου Χλεμούτσι αλλά και των όρων δόμησης γιατί αν παραμείνουν οι ισχύοντες περιορισμοί η όλη ευρύτερη περιοχή μεγάλης τουριστικής σημασίας και προοπτικής ανάπτυξης θα παραμείνει σε κατάσταση στασιμότητας και απραξίας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η υποβάθμιση που βρίσκεται σήμερα και δεν θα υπάρξει κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον από σωρεία επενδυτών.

Επισημαίνει ακόμη ο κ. Βλαγκούλης ότι ο Νομοθέτης μπορεί με την θέσπιση περιοριστικών όρων στις ζώνες προστασίας να ήθελε να προστατέψει το υπάρχον τοπίο χωρίς καμία απολύτως μεταβολή πλην όμως πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα με το να μην υπάρχει καμία προοπτική τουριστικής ανάπτυξης και γενικότερης αναπτυξιακής δραστηριότητας εξ αιτίας των παραπάνω περιορισμών, και να μην αξιοποιείται όπως πρέπει και σύμφωνα με τις ανάγκες της Νέας εποχής το Βυζαντινό Μνημείο.

Γι’αυτό επισημαίνει και πάλι ο κ. Βλαγκούλης, προς τον Υπουργό Πολιτισμού ότι εν’ όψει της διαμορφωμένης αυτής κατάστασης που έχει επιφέρει πλήρη στασιμότητα και απραξία στην ευρύτερη περιοχή αυτή παρά τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει ιδιαίτερα λόγω της ύπαρξης του Βυζαντινού μνημείου του ΦΡΟΥΡΙΟΥ – ΚΑΣΤΡΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να υλοποιήσουν την πρόθεση τους για την αναοριοθέτηση των ζωνών προστασίας και άρση των περιοριστικών όρων όπως αναφέρονται στην παραπάνω επιστολή αλλά και την επιστολή του πρώην Δήμου Κάστρου – Κυλλήνης.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο κ. Βλαγκούλης έχει διαβιβάσει στον Υπουργό όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν την αιτούμενη τροποποίηση των ζωνών προστασίας του Κάστρου.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo