Βλαγκούλης: Να τροποποιηθούν οι ζώνες προστασίας Φρουρίου - Χλεμούτσι του Κάστρου

Να τροποποιηθούν οι ζώνες προστασίας Α, Β και Γ που έχουν καθοριστεί στην ευρύτερη περιοχή του Φρούριου – Χλεμούτσι του Δημοτικού Διαμερίσματος Κάστρου ζητά με επιστολή 
του ο Θόδωρος Βλαγκούλης που διαβίβασε στον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

Στην επιστολή του ο κ. Βλαγκούλης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με προεδρικό διάταγμα της 22-2-1985 καθορίστηκαν ζώνες προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Φρουρίου Χλεμούτσι του Κάστρου – Κυλλήνης με ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης σε κάθε μία από τις τρεις ζώνες όπως :

1. Για τη ζώνη Α που είναι γύρωθεν του φρουρίου επιτρέποντας μόνο επισκευές των υπαρχόντων κτισμάτων.

2. Για τη ζώνη Β παρέχεται η δυνατότητα δόμησης μικρών βοηθητικών κτισμάτων – αποθηκών μόνο μέχρι 6 τ.μ.

3. Για τη ζώνη Γ που εκτείνεται και καταλαμβάνει μεγάλη σε μήκος κυκλική έκταση επιτρέπεται η δόμηση κατοικιών, αντλητικών εγκαταστάσεων.

Με τους παραπάνω περιορισμούς επισημαίνει ο κ. Βλαγκούλης παραμένει σε κατάσταση στασιμότητας και απραξίας η όλη περιοχή χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης που χρειάζεται η συγκεκριμένη περιοχή, καθόσον καμία επενδυτική δραστηριότητα μπορεί να υπάρξει, στις καθορισθείσες αυτές ζώνες προστασίας του Κάστρου.

Επισημαίνει ακόμη ο κ. Βλαγκούλης ότι ο Νομοθέτης με την θέσπιση των τριών αυτών ζωνών και των περιοριστικών όρων - δόμησης θέλησε να προστατεύσει το υπάρχον τοπίο - χωρίς καμία απολύτως μεταβολή, παρέβλεψε όμως την ανάπτυξη και κάθε επενδυτική δραστηριότητα έστω και με άλλες μελέτες προστασίας του περιβάλλοντος Αρχαιολογικών χώρων και έτσι να μην αξιοποιείται όπως πρέπει το Βυζαντινό Μνημείο αυτό αλλά ούτε και να γίνονται επενδυτικές δραστηριότητες συνοδευόμενες από εξειδικευμένες μελέτες για την περιοχή.

Γι’αυτό εν όψει της διαμορφωθείσας αυτής κατάστασης που έχει επιφέρει πλήρη απραξία στην περιοχή παρά τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει για τουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να τροποποιήσουν τις παραπάνω αντιαναπτυξιακές ζώνες προστασίας έτσι ώστε να δοθεί δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή.

Ειδικότερα ενδεικτικά :
Α) Για τη ζώνη Α να αρθούν οι περιορισμοί δόμησης σε βαθμό που να επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών – ισογείων – στη μορφή των υπαρχόντων κτισμάτων.

Β) Για τη ζώνη Β να περιοριστεί η επιφάνεια από τα 4.000 τ.μ. στα 500 τ.μ. αλλά και για ανέγερση ισογείων κτισμάτων με τους ίδιους πιο πάνω όρους κατοικιών αντί των αποθηκών που ισχύει στα 6 τ.μ.

3. Για τη ζώνη Γ να επιτραπεί πέραν των άλλων και η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων με τις ανάλογες περιβαλλοντολογικές μελέτες.

Μόνο με τροποποίηση των παραπάνω ζωνών και άρση των περιοριστικών όρων μπορούμε να πετύχουμε την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που διακηρύσσουμε όλοι αλλά πρέπει να περάσει στην πράξη έτσι ώστε να μην μένουμε στα ευχολόγια κατέληξε ο κ. Βλαγκούλης.
Σημειώνεται ακόμη ότι με προηγούμενες επιστολές μου για τα παραπάνω προβλήματα στον πρώην Υπουργό Πολιτισμού και σημερινό Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και μετά από παρέμβασή του η 6η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων είχε γνωστοποιήσει, σε μένα όσο και στον τότε Υπουργό, ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοριοθέτησης των παραπάνω ζωνών.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ