Δέκα βουλευτές ζητούν ειδική αντιμετώπιση των νέων αγροτών από τον ΕΛΓΑ

Επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας κον Σκανδαλίδη, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κον Σαρρή, με αίτημα την ειδική αντιμετώπιση από τον ΕΛΓΑ των νέων αγροτών, έστειλαν

δέκα βουλευτές, μετά από πρωτοβουλία του Ηλείου βουλευτή Τάκη Αντωνακόπουλου. Mεταξύ αυτών οι Ηλείοι Τάκης Δημητρουλόπουλος και Γιώργος Κοντογιάννης
Η επιστολή έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ κον . ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ


ΘΕΜΑ: «Νέοι Αγρότες, κανονισμός ΕΛΓΑ»

Κύριε Υπουργέ

Με την εφαρμογή του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ το 2011, που αφορά αποζημιώσεις καλλιεργειών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα ετέθη ανώτατο όριο αποζημίωσης 70.000 € κατ’ έτος ανά γεωργό, για το σύνολο των καλλιεργειών του.

Η διάταξη αυτή του νόμου, σίγουρα διασφαλίζει τους απαιτουμένους από την Ε.Ε. αντικειμενικούς όρους του ανταγωνισμού, στην ασφαλιστική αγορά. Επίσης, σύμφωνα με το χαμηλό αυτό πλαφόν των 70.000 €, ο ΕΛΓΑ ισχυροποιεί τον κοινωνικό – υποστηρικτικό του ρόλο στους μικρούς παραγωγούς, ενώ όσον αφορά τους μεγάλους παραγωγούς, ουσιαστικά καλύπτει μικρό μέρος της παραγωγής.

Υπάρχει όμως, μια χαρακτηριστική ομάδα αγροτών, οι οποίοι σε σπάνιες περιπτώσεις θεομηνίας πρέπει να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση. Η αντιμετώπιση αυτή προκύπτει από την συνταγματική επιταγή για κράτος πρόνοιας και κράτος δικαίου.

Η ιδιαίτερη ομάδα αγροτών, είναι οι νέοι αγρότες, ενταγμένοι σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Στην περίπτωση αυτή, για διαφορετική αντιμετώπιση συντρέχει και η συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για στήριξη της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ.

Κύριε Υπουργέ

Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, σε περιπτώσεις όπου περιοχές κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να ισχύει ανώτατο όριο αποζημίωσης για τους νέους αγρότες, τους ενταγμένους σε ειδικά προγράμματα.

Πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα ασφάλισης όλων των καλλιεργειών τους. Ο αριθμός των συγκεκριμένων εκμεταλλεύσεων, δεν είναι τέτοιος ώστε να απειλεί τον χαρακτήρα του ΕΛΓΑ. Επίσης όσον αφορά το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου κανονισμού, σίγουρα έχει γίνει λανθασμένη ενημέρωση σε πολλές περιπτώσεις.

Με την παρούσα επιστολή μας, προτείνουμε να εξετάσετε άμεσα την βελτίωση στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, όσον αφορά τους ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ