Δηλώσεις βουλευτών - πολιτευτών - πολιτικών και θεσμικών φορέων για την Αρχ. Ολυμπία

Δηλώσεις για τη ληστεία στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, έκαναν χθες και σήμερα βουλευτές, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτευτές και κόμματα...

Μιχάλης Κατρίνης βουλευτής Ηλείας

Προκαλεί αποτροπιασμό και οργή η θρασεία εισβολή των ληστών σον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η επίθεση στην “καρδιά” της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αμαυρώνει τη χώρα διεθνώς.Ευελπιστώ οι έρευνες των Διωκτικών Αρχών να αποφέρουν γρήγορα καρπούς.
Η χώρα μας δεν αντέχει άλλο διασυρμό. Η ιστορία δεν επιτρέπει εφησυχασμό και ολιγωρία.

Γιώργος Κοντογιάννης βουλευτής Ηλείας
Ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννη δήλωσε τα ακόλουθα για την κλοπή στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας:

«Όταν πριν από λίγες μέρες σε Δελτίο Τύπου του πολιτικού μου γραφείου έκανα λόγο για ώρα μηδέν για τον πολιτισμό δεν φανταζόμουν ποτέ ότι οι θησαυροί του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας θα ήταν τα πρώτα θύματα της ανεύθυνης πολιτικής που ασκεί η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η όψιμη ανάληψη ευθυνών από τον Υπουργό Πολιτισμού δεν μπορεί να αναιρέσει σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι χάθηκαν αρχαιολογικοί θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας, που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο κ. Γερουλάνος θα μείνει στην ιστορία όχι για τις πράξεις αλλά για την απραξία του. Επί των ημερών του πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες πολιτιστικές κλοπές στην πρόσφατη ιστορία.

Εδώ και δύο χρόνια ο πολιτισμός στενάζει. Καμία απόφαση, καμία δράση, καμία χρηματοδότηση. Η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι. Η φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και η τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων φύλαξης πρέπει να αποτελεί σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, κάτι το οποίο όπως φαίνεται ο Υπουργός Πολιτισμού δεν είχε αντιληφθεί.

Όταν μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Αναφορά 1304/18.10.10) επεσήμανα την έλλειψη προσωπικού φύλαξης στη Ζ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ηλείας, στην οποία υπάγεται και το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, έλαβα την εξής απάντηση (αριθμός πρωτοκόλλου ΥΠ.ΠΟ.Τ/ΓΡ.ΥΦ/Κ.Ε/98) από το Υπουργείο Πολιτισμού: «Η αναφορά σε «μειωμένη φύλαξη» ή «αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων της Ολυμπίας» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Πόσο κυνική ακούγεται πλέον η απάντηση αυτή;

Δυστυχώς το κακό έγινε. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά πληρώνει πολύ ακριβά την ανευθυνότητα και την ανικανότητα ορισμένων προσώπων.


Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου - Βουλευτής Επικρατείας

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα και την πλήρη κινητοποίηση της ελληνικής αστυνομίας και της Ιντερπόλ, προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες της μεγάλης ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και για να μη διαφύγουν οι θησαυροί μας εκτός Ελλάδας ζήτησε σε επικοινωνία με τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Νικόλαο Σερέτη, η Βουλευτής Επικρατείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, αμέσως μετά τη φοβερή είδηση.

Η Βουλευτής επεσήμανε ότι χρειάζεται άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς η θρασύτατη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, απογύμνωσε τη χώρα μας από ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικούς θησαυρούς και αμαύρωσε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Ο κ. Υπαρχηγός σε δεύτερη επικοινωνία με τη Βουλευτή την ενημέρωσε ότι δόθηκε εντολή να κινητοποιηθούν όλες οι εγχώριες δυνάμεις ασφαλείας και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια, τα τελωνεία και τις εξόδους της χώρας.

Η Βουλευτής έχει εδώ και μήνες επισημάνει τις μεγάλες ελλείψεις φύλαξης των εκθεμάτων του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ πριν από μόλις δύο ημέρες είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, κα. Κατερίνα Τζιτζικώστα, με στόχο την εφαρμογή δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μετά και τις πρόσφατες πλημμύρες, που έγιναν αφορμή για μετακίνηση εκθεμάτων της Αίθουσας Φειδία πριν από δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η κα. Αυγερινοπούλου μετέφερε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή σχέδια ανάπτυξης της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε συζητήσεις με το Δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον για κοινές δράσεις ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012.

Ενώπιον μιας τόσο μεγάλης εθνικής απώλειας, κατά την οποία το σπουδαιότερο μνημείο της παγκοσμιότητας μετατράπηκε σε έρμαιο ληστών, και αρχαιοκαπήλων, η παραίτηση του Υπουργού Πολιτισμού είναι κίνηση άνευ σημασίας.

Η Αρχαία Ολυμπία, η πόλη που συμβολίζει όλο το αξιακό μας σύστημα, που μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης –σύμφωνα με πρόταση της κας. Αυγερινοπούλου - βουλιάζει στο βάραθρο της υπανάπτυξης, της απαξίας και της κρατικής αδιαφορίας, την ώρα που θα μπορούσε να σηκώνει το βάρος της ανάπτυξης ολόκληρης της Πελοποννήσου ή και ολόκληρης της Ελλάδας.

Χαράλαμπος Καφύρας αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Σήμερα βεβηλώθηκαν και συλήθηκαν «τα ιερά και τα όσια» της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εδώ στην ιερή πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, με την ένοπλη ληστεία και την κλοπή των αρχαιολογικών θησαυρών από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κλάπηκαν ανεκτίμητοι αρχαιολογικοί θησαυροί, που τους παρέδωσε σε εμάς η αρχαία ιστορία και οι πρόγονοι μας ,  σαν κληρονομιά, για να τους θαυμάζουμε, να τους  φυλάττουμε και να παίρνουμε έμπνευση από το κάλλος τους και για να μας οδηγούν σε πιο λαμπρές πράξεις και σκέψεις.

Η κλοπή αυτή αποτελεί το δεύτερο μεγάλο πλήγμα που δέχεται η Αρχαία Ολυμπία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που κατακάηκε ο Κρόνιος Λόφος και το Αρχαίο Στάδιο και κινδύνεψαν οι αρχαιότητες και το νέο Μουσείο.

Η κλοπή αποκτά και μια ιδιαίτερη σημασία, λόγω της παγκόσμιας ακτινοβολίας της Ολυμπίας, αλλά και λόγω ότι η φετινή χρονιά, το 2012, είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.

Αποτελεί ντροπή και εγκληματική ενέργεια για αυτούς που το διέπραξαν, αλλά και τεράστια ευθύνη για αυτούς, για όλους εμάς, που έπρεπε να φυλάμε την αρχαία κληρονομιά.

Υπάρχουν ευθύνες, που έχουν σχέση με την ελλειπή ασφάλεια και προστασία των πολιτιστικών θησαυρών που φυλάσσονται και εκθέτονται στην Αρχαία Ολυμπία, όπως αποδεικνύεται από τις  ελλείψεις  φύλαξης τους, από τους λίγους υπαλλήλους που υπηρετούν (που σε καμία περίπτωση δεν είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια αυτών των θησαυρών) και από τη λειτουργία των μέτρων περιφρούρησης (κάμερες ασφαλείας, συναγερμοί κ.λπ.), που όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τα σήματα κινδύνου που είχε εκπέμψει προ ολίγων μηνών η Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και προειδοποιούσε για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε η ασφάλεια του παλαιού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, που και μάλιστα είχε προβεί για αυτό το λόγο στο κλείσιμο του για ένα διάστημα.

Χρειάζονται απαντήσεις για αν και πόσο είναι «ανοχύρωτα» τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί στην Ηλεία εξαιτίας της έλλειψης,  προσωπικού και σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, αν έχουν σχέση με τις τελευταίες περικοπές και κατά πόσο τα συστήματα ασφαλείας που προμηθεύτηκε η χώρα μας το 2004, είναι ενεργά, παρακολουθούνται και αν έχουν συντηρηθεί.

Η ζημιά είναι τεράστια. Η προσβολή πάρα πολύ μεγάλη. Οι ευθύνες ανυπολόγιστες και πρέπει να αποδοθούν στους υπεύθυνους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός και η κλοπή των αρχαίων αντικειμένων με την αντίληψη ότι είναι «λίγα από τα πολλά που έχουμε και μικρής αξίας» και βέβαια πρέπει να γίνει προσπάθεια για την γρήγορη σύλληψη των δραστών και την επιστροφή των αρχαιολογικών μας θησαυρών στη φυσική τους θέση, στην Αρχαία Ολυμπία».

Βλαγκούλης: Η παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού δεν ξεπλένει την ντροπή

Η εγκληματική ανεπάρκεια στην φύλαξη του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και μάλιστα μετά το προηγούμενο της διάρρηξης της Εθνικής μας Πινακοθήκης, δείχνει ότι η χώρα μας σήμερα δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει συντεταγμένα και να προστατεύσει τους πολίτες και τους Εθνικούς θησαυρούς.

Φαίνεται ακόμη ότι με τις καταστροφές των προηγούμενων ημερών σε επιχειρήσεις, καταστήματα αλλά και καταστροφές στην Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας τίποτα πλέον δεν λειτουργεί στην χώρα μας. Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Θόδωρος Βλαγκούλης αναφερόμενος στην λεηλασία του Μουσείου Αρχ. Ολυμπίας, στο ¨πλιάτσικο¨ της ιστορίας μας.

Τόνισε ακόμη ο κ. Βλαγκούλης ότι αυτό που έγινε στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας με την εισβολή τρομοκρατών – συμμοριών αποτελεί όνειδος και ντροπή για τη χώρα μας, η δε παραίτηση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου δεν μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή και τον εξευτελισμό της πατρίδας μας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο τόπος μας δεν κυβερνάται πλέον γι΄αυτό και χρειαζόμαστε μια σοβαρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου αλλά και στα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες ως προς την ίδια την ζωή τους, την προστασία των περιουσιών τους και το κυριότερο την διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς από φαινόμενα όπως της λεηλασίας των θησαυρών στην Εθνική Πινακοθήκη και χθες στο αφύλακτο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Κλείνοντας ο κ. Βλαγκούλης τόνισε αυτή τη σοβαρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση μπορεί να δώσει στον τόπο μας μόνο μια συντεταγμένη Πολιτική Δύναμη που διαθέτει ολοκληρωμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα και σε θέματα που θα διασφαλίσουν την νομιμότητα αλλά και ιδιωτική δημόσια περιουσία είναι η Ν.Δ. με την υπεύθυνη ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά.

Οικολόγοι Πράσινοι: Η κλοπή στην αρχαία Ολυμπία, τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό

Σχολιάζοντας την πρωτοφανή κλοπή στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας, η συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου, σχολίασε: «Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πλούτος που μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης στα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας και όχι βάρος στον προϋπολογισμό του κράτους. Η παραίτηση του κυρίου Γερουλάνου έπρεπε να είχε υποβληθεί από την κλοπή στην Πινακοθήκη».

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι αισθανόμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από την κλοπή στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας, και την απώλεια αρχαιοτήτων ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας. Η παραίτηση του Υπουργού, μολονότι πράξη αναγκαία, δεν σώζει τις εντυπώσεις, καθώς η κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτή φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τη διαχρονική απαξίωση του ελληνικού πολιτισμού. Επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη από αρχαιολογικούς θησαυρούς που αποτελούν τη βιτρίνα και τον καθρέφτη του πολιτισμού μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι  προτείνουμε:

-Καλύτερη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

-Καλύτερη χρηματοδότηση για έρευνες, συντήρηση, προσωπικό.

Επισημαίνουμε πως ενώ για όλη την αρχαιολογική υπηρεσία ο προϋπολογισμός φέτος ήταν 12 εκ. ευρώ, για το Μέγαρο Μουσικής δόθηκαν σχεδόν 100 εκ. για να καλύψει «κενά», ενώ το Μουσείο Μπενάκη χρηματοδοτήθηκε με 3,5 εκ ευρώ για έκθεση βυζαντινών αντικειμένων στην Ν. Υόρκη με αντικείμενα που δεν ήταν καν δικά του, αλλά του Υπουργείου Πολιτισμού!

Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι σημαντικό υποσύνολο της Ακίνητης και Κινητής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι τράπεζες αναντικατάστατων πολιτιστικών αγαθών αμύθητης και παγκόσμιας αξίας, που αποτελούν για τη χώρα μας ασύγκριτο πλεονέκτημα. Είναι αδιανόητο να μην λαμβάνονται τ’ ανάλογα προληπτικά, αποτρεπτικά και αποτελεσματικά μέτρα.   

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Μετά την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη, η ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας έρχεται να επιβεβαιώσει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ανέκαθεν και πολύ περισσότερο σήμερα - στο όνομα της κρίσης - δεν παίρνουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ενώ αποψιλώνουν τις υπηρεσίες φύλαξής τους από το κατάλληλα εκπαιδευμένο μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους για τη σωτηρία του κεφαλαίου.

Η μη φύλαξη και προστασία των αρχαίων μνημείων, η εμπορευματοποίηση, η υποβάθμισή τους είναι φυσικές συνέπειες της ίδιας πολιτικής που παραδίδει τους εργαζόμενους βορά στην άγρια εκμετάλλευση και καταπίεση για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Και αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για το πόσο επικίνδυνη και καταστροφική για το σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού είναι η εξουσία του κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις που την αντιπροσωπεύουν.

Όσο πιο γρήγορα ο λαός ξεμπερδέψει με αυτήν, τόσο περισσότερα από τα αγαθά που δημιούργησε και δημιουργεί θα μπορέσουν να περισωθούν.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών