Δυναμική Παρέμβαση Αντωνακόπουλου στη Βουλή για το Νομοσχέδιο των ΑΕΙ

Ανατρεπτική ήταν η ομιλία του Βουλευτή Τάκη Αντωνακόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής για τη ψήφιση του Νόμου για τη «Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών

και διεθνοποίηση των Ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», κατά την οποία παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό Ακαδημαϊκό χώρο απαλείφοντας στοιχεία ωραιοποίησης και εντυπωσιασμού.

Η κρίση που βιώνει η κοινωνία μας, σύμφωνα με το Βουλευτή, ήταν αδύνατον να μην επεκταθεί στον κορμό της Ανωτάτης εκπαίδευσης, ο οποίος είναι ο πιο «ευαίσθητος τομέας της κοινωνικής ζωής κάθε τόπου. Είναι ο χώρος όπου δέχεται με μεγαλύτερη ευαισθησία όλα τα μηνύματα που παράγονται στον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο».

Η κρίση των αξιών, η έλλειψη αξιακού αποθέματος σε συνδυασμό με τις τάσεις της υπερκατανάλωσης, του ατομισμού και του ναρκισσισμού κλόνισαν συθέμελα τα οικοδόμημα της Ανώτατης εκπαίδευσης, καταπνίγοντας την αρετή που προσδίδει η ανάπτυξη της επιστήμης. «

Η οικονομική κρίση που υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο, στον οποίο υπάρχει ένα πανεπιστήμιο, το επηρεάζει, διότι η σχέση πανεπιστημίου- παραγωγής υποβαθμίζεται και τα πτυχία απαξιώνονται».

Το Πανεπιστήμιο πάντοτε ήταν ο ιδεολογικός μηχανισμός που στήριξε τις κυρίαρχες αντιλήψεις στο εκάστοτε κοινωνικό-οικονομικό σύστημα. Η τάση των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων όσον αφορά τις οικονομικές σχολές στη Δύση να «ομνύουν, καλλιεργούν, προάγουν και υμνούν τη θεωρία της οικονομίας της αγορά, πρωταγωνίστησε στο να δημιουργηθεί η σημερινή κρίση στη δυτική οικονομία και στη δυτική κοινωνία». «Παράγουμε γιατρούς-θεραπευτές και όχι γιατρούς οι οποίοι θα δώσουν βάση στην αγωγή υγείας, στην προληπτική ιατρική, στην Ιατρική εργασίας».

Καταπέλτης ήταν ο κ. Αντωνακόπουλος σχετικά με το άρθρο 16 του Νόμου στο οποίο επιτρέπεται σε συνταξιούχους καθηγητές ομότιμους να επανέρχονται στο πανεπιστήμιο, στα ερευνητικά προγράμματα, στα μεταπτυχιακά και να αμείβονται από ιδίους πόρους του πανεπιστημίου.

« Το πανεπιστήμιο είναι δημόσιο, είναι δημόσιος φορέας. Δεν μπορεί κάποιοι σήμερα να παίρνουν διπλούς μισθούς, όταν στη χώρα υπάρχει αυτή ή κρίση. Αν θέλουν να βοηθήσουν, να διδάξουν να έρθουν δωρεάν, χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα του Πανεπιστημίου».

Έκλεισε λέγοντας « Η κουλτούρα, οι αντιλήψεις και οι αξίες δεν αλλάζουν με νόμους, αλλάζουν με παραδείγματα, με στάση ζωής, με τρόπους. Δυστυχώς σε αυτό έχουμε μεγάλο έλλειμμα».

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.