Ενημερώθηκαν για τις νέες ευκαιρίες της Κ.Α.Π στην Ηλεία

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν δεκάδες παραγωγοί από την Ηλεία την Ανοικτή Συζήτηση για τις ευκαιρίες ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματός, που οργάνωσε στην

Αμαλιάδα η Βουλευτής Επικρατείας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με τη συμμετοχή του Διευθυντή Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δόκτορος Αντώνη Κωνσταντίνου, αλλά και του προϊσταμένου της Μονάδας παρακολούθησης αγροτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ηλία Μπανταβά.

Αγρότες, αλλά και εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών παρέστησαν στην εκδήλωση ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Παπαχρηστοπουλείου Βιβλιοθήκης της Αμαλιάδας και εξέφρασαν ζωηρό ενδιαφέρον για τα νέα προγράμματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση ενημέρωσης, που οργανώθηκε από τη κα. Αυγερινοπούλου στο Νομό Ηλείας με στόχο την ενημέρωση όλων των Ηλείων αγροτών και κτηνοτρόφων για τα κοινοτικά προγράμματα, τις αποζημιώσεις και τις ευκαιρίες στήριξης του εισοδήματός τους μέσα από τα νέα κονδύλια, τα νέα ταμεία και τα νέα προγράμματα που θα διαθέτει η νέα Κ.Α.Π. 

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει και νέες συναντήσεις, ενώ ζήτησε από το Υπουργείο να εντείνει τις διαδικασίες ενημέρωσης των Ελλήνων παραγωγών διαχέοντας την πληροφόρηση και μέσα από το δίκτυο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κα. Αυγερινοπούλου στην ομιλία της επεσήμανε ότι δίνοντας έμφαση στη γεωργία μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ, η χώρα μας μπορεί να μεταβάλει την παραγωγική της βάση, να στηρίξει την οικονομία της και την περιφέρεια. Σε παρεμβάσεις  εξ΄άλλου κατά τη διάρκεια της πολύ δημιουργικής συζήτησης η Βουλευτής ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Υπ.Α.Α.Τ και τους φορείς της Περιφέρειας, η Δυτική Ελλάδα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής να αγγίξει το 85%.

Ζήτησε ακόμη από τον κ. Κωνσταντίνου να μεταφέρει στον Επίτροπο Γεωργίας κ. Ντασιάν Τσιόλος, πρότασή της για δημιουργία συνδυαστικού Ταμείου, που θα προστατεύει την αγροτική παραγωγή από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε νομούς ευάλωτους στην αλλαγή του κλίματος, όπως η Ηλεία.

Επιπλέον, τόνισε ότι ο Νομός Ηλείας πρέπει να γίνει φορέας ευρωπαϊκών υποπρογραμμάτων που θα βοηθούν τους νέους αγρότες, τις ορεινές περιοχές, τους μικρούς παραγωγούς, και θα στηρίζουν την απευθείας προώθηση προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Η Βουλευτής πρότεινε τη μείωση της ίδιας συμμετοχής στα προγράμματα μεταποίησης, η οποία σήμερα είναι στο 50% και πρότεινε την πραγματοποίηση ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης για τα κοινοτικά προγράμματα, που αφορούν τη μεταποίηση και τις εξαγωγές ηλειακών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ο Δρ. Κωνσταντίνου, που έχει διατελέσει διευθυντής Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κα. Αυγερινοπούλου για την πρόσκληση, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ΅ένα καλό πρώτο βήμα΅ εξηγώντας ότι  η αγροτική ανάπτυξη είναι ανύπαρκτη χωρίς την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των αγροτών.

Ο ίδιος  τόνισε ότι “η  γεωργική οικονομία είναι πρωτευούσης σημασίας για την ανάπτυξη των κρατών μελών, παρουσίασε τους άξονες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και επεσήμανε ότι τα κονδύλια για τις αγροτικές ενισχύσεις δεν θα μειωθούν».
Ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ στόχο έχει την ορθολογική διαχείριση των δημοσίων πόρων, την ικανοποίηση των στόχων της Ε.Ε για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη και την ενίσχυση των μικρών παραγωγών.

Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία των προγραμμάτων LEADER και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης της δράσης των αγροτών μέσω της δικτύωσης τους. Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία ανάπτυξης της γεωργικής οικονομίας, που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, μέσω του Ταμείου Αντιμετώπισης Κρίσεων, των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων καθώς και στο νέο τρόπο υπολογισμού των άμεσων πληρωμών.

Ο ίδιος σημείωσε μετά από ερώτηση της κας. Αυγερινοπούλου ότι η Επιτροπή είναι ανοικτή στον διάλογο και σε προτάσεις αγροτών ή ομάδων παραγωγών από την Ηλεία για αναδιάρθρωση καλλιεργειών και στήριξής τους μέσα από κοινοτικά προγράμματα.
Ο κ. Μπανταβάς ευχαρίστησε την κα. Αυγερινοπούλου για την ευκαιρία να ενημερωθεί από κοντά για τα προβλήματα των παραγωγών της Ηλείας.

Επεσήμανε ότι από το 74% των κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας, έχει ήδη απορροφηθεί το 36%, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί σε βάθος 3ετίας.  Για τους νέους αγρότες συμπληρώθηκαν ήδη 8.200 αιτήσεις και από τα 155 εκ.ευρώ έχουν ήδη δοθεί τα 105 εκ. ευρώ. Για τους γεωργούς προβλέπονται από το υπουργείο προκηρύξεις για σχέδια βελτίωσης των καλλιεργειών και σχέδια για τη μεταποίηση υπό προϋποθέσεις.

Ειδικά για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων προγράμματα που προβλέπουν συμμετοχή επενδυτών 50% και 50% από εθνικούς πόρους έχουν επαναπροκηρυχθεί, καθώς διαπιστώνεται δυσκολία στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχής. Σε ό,τι δε αφορά τα προγράμματα LEADER,  σε αυτή τη φάση τρέχουν προγράμματα για αγροτουριστικές δραστηριότητες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου παραδέχθηκε ωστόσο την πολυπλοκότητα της διαδικασίας και υποστήριξε ότι στόχος του υπουργείου είναι η απλοποίηση της.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος Αγροτών Ηλείας κ. Τσουκαλάς, ο πρόεδρος Νέων Αγροτών Ηλείας κ. Φώτης Κυριαζής, μέλη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Ηλείας, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ηλείας  ο κ. Άγγελος Μπράτης, από τη ΝΟ.ΔΕ η υπεύθυνη εθελοντισμού ΝΟ.Δ.Ε κα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο κ. Γιώργος Αχαμνός, ο πρόεδρος της Τ.Ο Βαρθολομιού Αλέξανδρος Δρακόπουλος,  ο πρόεδρος της Τ.Ο Βάρδας κ. Δημήτρης Κουτρουλής, ο αντιπρόεδρος Τ.Ο Πύργου κ. Σπύρος Καρβουνιάρης,

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ