Επιστολή Αυγερινοπούλου σε Τζαβάρα για την άμεση ενίσχυση της φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχ. Ολυμπίας

Να ενισχύσουν άμεσα τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου και των μουσείων της Αρχαίας Ολυμπίας ζητά από τη νέα ηγεσία 
του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού η Βουλευτής Ηλείας, κ. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με σημερινή επιστολή που απηύθυνε προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα.  

Η Ηλεία Βουλευτής απέστειλε την επιστολή μετά τη σύλληψη Αυστραλής επισκέπτριας, η οποία σήμερα τα ξημερώματα παρεισέφρησε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, παρακάμπτοντας την περίφραξή του. Στην επιστολή της η κα. Αυγερινοπούλου συγχαίρει τους υπουργούς για την ανάληψη των νέων τους καθηκόντων και επισημαίνει:

«Με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων σας και γνωρίζοντας την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζετε τα ζητήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα ήθελα να σας ζητήσω να μεριμνήσετε ειδικά για τη βελτίωση των συνθηκών φύλαξης στον αρχαιολογικό χώρο και τα αρχαιολογικά μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας. Χρειάζεται η άμεση πρόσληψη αρχαιοφυλάκων, αλλά και η αναβάθμιση των τεχνολογικών μέσων επίβλεψης και ασφάλειας των ανωτέρω χώρων, για να διαφυλαχθούν οι αρχαιότητες που φιλοξενούνται.

Τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες δεν υπάρχει αρχαιοφύλακας στον αρχαιολογικό χώρο, ούτε και ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός φύλαξης (κάμερες, λέιζερ κλπ) γεγονός που εκθέτει σε σοβαρότατους κινδύνους την πολιτιστική μας κληρονομιά. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το 2009, μετά την κλοπή κιονόκρανου από τον ίδιο χώρο, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου  Πολιτισμού αντί να εντείνει τη φύλαξη και να προσλάβει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, τοποθέτησε απλώς μια λάμπα φωτισμού στο σημείο της κλοπής».
 
Η κα. Αυγερινοπούλου επισημαίνει τέλος, ότι «το πρόσφατο περιστατικό αποτελεί συνέχεια της μεγάλης ένοπλης ληστείας στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο οποίο έκτοτε ούτε οι συνθήκες φύλαξης βελτιώθηκαν, αλλά ούτε και οι κλαπέντες θησαυροί μας ανακτήθηκαν».

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo