Ερώτηση Αντωνακόπουλου για τα έργα της Ηλείας που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας Τάκης Αντωνακόπουλος προς το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και προς το Υπουργείο

Εσωτερικών με θέμα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας.

Ο Ηλείος Βουλευτής ήδη έκρουσε «των κώδωνα του κινδύνου»  στη σύσκεψη για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε και τα προς ένταξη έργα στο ΕΣΠΑ.

Η κατατεθείσα ερώτηση συμπληρώνει την ανησυχία του Βουλευτή να μην χαθούν πόροι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ηλείας.
Η ακριβής διατύπωση της ερώτησης είναι ακόλουθη:

Κύριε Υπουργέ

Η Περιφερειακή  Ενότητα Ηλείας, η οποία υπάγεται στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, χαρακτηρίζεται ως η περισσότερο πληγείσα από φυσικές καταστροφές, περιοχή της χώρας μας. Οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007, οι μεγάλοι σεισμοί του 2008 είναι μερικές από τις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν το Νομό, οι οποίες επιδείνωσαν την αναπτυξιακή υστέρηση που παρατηρείται σήμερα.

Επιπρόσθετα, την αρνητική αναπτυξιακή πορεία συμπληρώνουν και οι οικονομικοί δείκτες. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Νομού Ηλείας βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και κατέχει την τελευταία θέση σε όλη τη χώρα, για παράδειγμα το 2008, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής  το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 59,2 % του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, όπως επίσης και το παραγόμενο Ακαθάριστο Προϊόν της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας το οποίο δεν υπερβαίνει το 49% του μέσου ΑΕΠ της Ελλάδας.

Συνεκτιμώντας και το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα του Νομού το οποίο διαγράφει μια μεγάλη αρνητική πορεία με σημεία αναφοράς το 1981 όπου άγγιζε το 90% του Μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας και το 2010 όπου τείνει στο 48% του Μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ελλάδας.

Είναι γεγονός, κύριε Υπουργέ, ότι είναι απαραίτητη η καθολική ανάπτυξη του Νομού καθώς επίσης και κοινωνική απαίτηση των καιρών. Η Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας είναι Αναγκαίο να ακολουθήσει της ανάπτυξη και τα οικονομικά μεγέθη όλη της χώρας.

Δεν είναι δίκαιο να παρατηρείται αυτός ο διαρκής αποκλεισμός του Νομού από τα αναπτυξιακά έργα, ο Νομός Ηλείας θέλει και μπορεί να είναι ανταγωνιστικός εάν συμβάλει σε αυτό και η πολιτική ηγεσία της χώρας δίνοντας ευκαιρίες ανάπτυξης, ανάπτυξης σε τομείς που αφορούν την απασχόληση, την υγεία, την ανάπτυξη κοινωνικών δομών και υποδομών που συνδέονται άμεσα με τη γεωργική και τουριστική ανάπτυξη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κος Υπουργός
α)Υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή έργων για οριστική ένταξη στο ΕΣΠΑ- είτε σε τομεακό είτε σε περιφερειακό σκέλος;

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών