Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα μας

«Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα γιατί τις παρανοήσεις που είχαμε με την ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέψαμε σε συνεργασία»

«Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όπου αναγνωρίζεται η εθνικότητα και η γλώσσα» είπε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ζόραν Ζάεφ.

«Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί στη χώρα μας καταπληκτική και δεν πρόκειται να την χάσουμε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Αλέξη Τσίπρα γιατί, όπως είπε, «τις παρανοήσεις που είχαμε με την ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέψαμε σε συνεργασία». «Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο καταφέραμε πάρα πολλά προς όφελος των κρατών παραμερίσαμε ένα εμπόδιο που βρισκόταν εκεί 25 χρόνια, βελτιώνουμε τη συνεργασία, την ασφάλεια και την οικονομία και προασπίζουμε τα στοιχεία που μας καθαρίζουν».

«Είναι μια συμβιβαστική συμφωνία για να φύγουμε απο το παρελθόν και να πάμε μπροστά με το μεγάλο βήμα» είπε για τη Συμφωνία των Πρέσπων.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του που βρέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας μου απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη γλώσσα του. Σε αυτόν τον χώρο που είναι το σπίτι όπου ανοίγουμε, το σπίτι της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Αναφερόμενος, δε, στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου είπε ότι «ο λαός της χώρας μου έχει ένα να αντιμετωπίσει ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχουμε λάβει μεγάλη ενθάρρυνση από εσάς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για αυτήν τη συμφωνία».

«Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές»

Σχετικά με το ζήτημα της μελλοντικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ενσωμάτωση των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα ενισχύσει και την περιοχή, αλλά και συνολικά την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια οικονομική ένωση. Η Ευρώπη είναι το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η ανοιχτή κοινωνία και ο σεβασμός στην κοινωνίας των πολιτών. Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μου επιθυμούν διακαώς την ένταξη στην Ένωση. Πάνω από το 75% του πληθυσμού υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ. Νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Ζάεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ιστορική αυτή ευκαιρία που δίνεται στη χώρα του αποτελεί το βήμα ώστε το όνειρο της ένταξης στην ΕΕ να γίνει πραγματικότητα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ