Η Αυγερινοπούλου στο "11ο Συνέδριο Exposec για την Ασφάλεια και την Άμυνα"

Έκκληση για περισσότερες συνέργειες μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στα ζητήματα πολιτικής προστασίας έκανε από το βήμα του «11ου Συνέδριου EXPOSEC για την Ασφάλεια

και την Άμυνα», η Βουλευτής Επικρατείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τονίζοντας ότι η εθνική ασφάλεια κρίνεται και από την προστασία των εθνικών φυσικών πόρων, με τη χρήση αμυντικών τεχνολογιών και υπηρεσιών ασφάλειας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος, μίλησε σήμερα σε πάνελ ειδικών με θέμα «Κρίσεις και Διεθνή Ασφάλεια», συνομίλησε με δεκάδες εκθέτες και επισκέφθηκε τα περίπτερα ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τομέα της ασφάλειας. Στην ομιλία της η κα. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι η διασύνδεση της εθνικής ασφάλειας με τους φυσικούς πόρους ήρθε στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις Γιλμάζ περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού ελληνικών δασών από Τούρκους παρακρατικούς.

Η Βουλευτής σημείωσε ότι ο Τομέας Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας αποδίδει μεγάλη σημασία στην έρευνα, σε νέες τεχνολογίες και σε  καινοτόμες λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν περιβαλλοντικές κρίσεις, αλλά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Η Βουλευτής τόνισε ότι υπάρχουν αξιόλογοι ερευνητές και επιχειρήσεις με σημαντικό δυναμικό και  χρειάζεται να βρεθεί άμεσα πλατφόρμα συνεργασίας προκειμένου να αξιοποιούνται μέθοδοι, τεχνικές και προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της εθνικής άμυνας της χώας, όσο και για να μην χάνονται ευκαιρίες ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα απώλειας εθνικών πόρων αποτελεί η υπόθεση της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Η ESA οφείλει στη χώρα μας 47 εκατομμύρια Ευρώ από τη συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα, τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να εκταμιεύσει διότι δεν έχει παρουσιάσει εθνικά προγράμματα έρευνας σε αυτόν τον τομέα.

Σημαντικά εμπόδια λειτουργίας αντιμετωπίζει και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η οποία αν και έχει κερδίσει μεγάλα διεθνή συμβόλαια και αποφέρει στα κρατικά ταμεία εκατομμύρια Ευρώ σε συνάλλαγμα, υπόκειται λόγω των οριζόντιων περικοπών στις ΔΕΚΟ, σε σημαντικές περικοπές προσωπικού και κεφαλαίων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εκτέλεση παραγγελιών.

Στην ομιλία της η Βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ηλείας και κάλεσε τις συμμετέχουσες εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας να συμβάλουν στην αποκατάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του Νομού, μέσω προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ερευνητικών προτάσεων.

Η κα. Αυγερινοπούλου σημείωσε ότι η Ελλάδα και η ελληνική αμυντική βιομηχανία χρειάζεται να συνεργαστούν και να στηρίξουν τόσο την ίδρυση Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών για τη Μεσόγειο, όσο και τη σύσταση διεθνούς Περιφερειακής Μονάδας με ετοιμότητα συντονισμού μονάδων πολιτικής προστασίας και από γείτονα κράτη για την άμεση αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κρίσεων.

Η Βουλευτής προσέθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να συμβάλει και στην οργάνωση του Environmental Emergencies Center, που προωθεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ τόσο για την απόκτηση τεχνογνωσίας, όσο και για τη βελτίωση της υποδομής της πολιτικής προστασίας της χώρας.

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.