Κατρίνης: Άμεση προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, μέσα από την άμεση επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νομό Ηλείας  προχωρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής

Αλλαγής. Η ηγεσία του Υπουργείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (υπ’ αρθμ. 20378/20-07-2011) του βουλευτή  Ηλείας κ. Μιχάλη Κατρίνη περί μείωσης του ειδικού τέλους για τις Α.Π.Ε., χαρακτήρισε πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης την  ταχεία προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως θεμελιώδους άξονα της  ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Με βάση την παραπάνω απάντηση προς τον βουλευτή κ. Μ. Κατρίνη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την σχετική Κοινοτική Οδηγία  (2009/28/ΕΚ), Ελλάδα αυτοδεσμεύεται για την συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη κατανάλωση (ηλεκτρικής ενέργειας) σε ποσοστό 40% μέχρι το 2020.  

Με δεδομένο  ότι η πανευρωπαϊκή προσπάθεια δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2020, σύμφωνα και με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει νέα ευρύτερη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην ηλεκτροπαραγωγή για την περίοδο και μετά το 2020, βελτιώνοντας ταυτοχρόνως το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Η μετάβαση της Ελλάδας προς μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλης έκτασης αξιοποίηση των Α.Π.Ε., δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί η  ριζική αναδιάρθρωση του εγχώριου τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συνοδεύεται από σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

«Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό αναπτυξιακό στοίχημα για την δοκιμαζόμενη οικονομία μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μ. Κατρίνης  και πρόσθεσε ότι η επένδυση στις Α.Π.Ε. αποτελεί ενέργεια στρατηγικής επιλογής  για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης σε περιοχές που υστερούν σε ανάπτυξη, όπως ο νομός Ηλείας.

Για τον λόγο αυτό  κρίνεται αναγκαίο  να δοθούν κίνητρα και ενθαρρυνθούν δράσεις , ώστε να  «ξεμπλοκάρουν» οι επενδύσεις στις Α.Π.Ε.(ιδιαίτερα στην περιφέρεια) και να αποτελέσουν  «όχημα»  για την τόνωση της ανάπτυξης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την παράλληλη αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ