Κατρίνης: "Να υπάρξει αλλαγή σε πολιτική νοοτροπία και οικονομική διαχείριση"

Την αναγκαιότητα να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική νοοτροπία και οικονομική διαχείριση που σχεδόν τα τελευταία 40 χρόνια οδήγησε στα σημερινά δραματικά αποτελέσματα,

πρόβαλλε ο βουλευτής κ. Μ. Κατρίνης κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για το τέλος ακινήτων στη Βουλή. «Η νομοθετική εξουσία δεν μπορεί περαιτέρω να σηκώσει στις πλάτες της τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες της εκτελεστικής εξουσίας», τόνισε  ο κ. Μ. Κατρίνης υποστηρίζοντας ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική λογοδοσία, απολογισμός, ανάληψη ευθύνης κ.α.

«Τα οριζόντια μέτρα είναι εκ φύσεως άδικα», είπε και συνέχισε αναφέροντας ότι «θα έπρεπε ένας ολόκληρος μηχανισμός πάντα υπό την καθοδήγηση ή τις επιταγές της εκτελεστικής εξουσίας να μπορεί να μας διευκολύνει στο να παίρνουμε πιο δίκαια, πιο σωστά και πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Ο κ. Μ. Κατρίνης, σε ότι αφορά στο τέλος ακινήτων,  χαρακτήρισε καταλυτική την διεύρυνση των ευπαθών ομάδων που θα τύχουν των ελαφρύνσεων, καθώς και την εξαίρεση από αυτό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά «θα πρέπει να εξαιρεθούν και οι μικρές αγροτικές αποθήκες», δήλωσε κατά την ομιλία του, χαρακτηρίζοντας άκαιρη την εγκατάλειψη του κλάδου, στον οποίο βασίζεται ο πρωτογενής τομέας και που σήμερα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση.

Πυρόπληκτα- Σεισμόπληκτα

Παράλληλα, ο κ. Μ. Κατρίνης  κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στην ευαίσθητη κατηγορία των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων. «Κάνω μια αναφορά στους κατοίκους που έχουν χαρακτηριστεί πυρόπληκτοι, σε αυτούς στους οποίους η πολιτεία ενώ είχε υποσχεθεί πολλά, μέχρι σήμερα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», είπε ο κ. Κατρίνης και συνέχισε:

«Οι ευπαθείς ομάδες, οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών που είναι πιστοποιημένα  πυρόπληκτοι, πρέπει είτε να εξαιρεθούν είτε να ενσωματωθούν στην ειδική κατηγορία επιβάρυνσης. Αυτό θα είναι ουσιαστική απόδειξη ότι η πολιτεία στέκεται και στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Δεν μπορεί να εξαιρεθούν οι πυρόπληκτοι από τις ευπαθείς ομάδες».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε αδιανόητο πυρόπληκτοι που έλαβαν κρατική αρωγή -το κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποκατάστασης της οικίας τους- να καλούνται σήμερα να πληρώσουν τέλος ακινήτου με τον υψηλότερο συντελεστή γιατί η κατοικία τους είναι τεσσάρων ετών!

«Αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί. Δεν μπορεί πυρόπληκτα σπίτια, τα οποία αποκαταστάθηκαν, να θεωρούνται ότι είναι παλαιότητας τριών ετών και οι ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν με το μεγαλύτερο συντελεστή, όταν η ίδια η πολιτεία είχε αναλάβει την ευθύνη της ανοικοδόμησης για να στηρίξει και να ανακουφίσει αυτές τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού», όπως είπε.
Ο κ Κατρίνης έθεσε, επίσης, θέμα και για τα σεισμόπληκτα κτήρια για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει διευκρίνιση.

«Δεν μπορεί σήμερα να πληρωθεί τέλος περιουσίας για το σεισμόπληκτο σπίτι, το οποίο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, επισκευή και επιδιόρθωση», δήλωσε κατά την ομιλία του παροτρύνοντας τον Υπουργό να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο που να καλύπτει αυτές τις παραλείψεις, προκειμένου να «στηριχθούν αυτές οι ευπαθείς ομάδες πολιτών», όπως είπε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μ. Κατρίνης κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και απευθυνόμενος στον Υπουργό είπε ότι: «Η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει κάποια στιγμή να μην περιμένει από τη νομοθετική εξουσία να καλύπτει αυτές τις πρωτοφανείς και σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητες παραλείψεις».

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ