Κοντογιάννης: Να γίνει άμεσα προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια κτίρια και σχολεία

Την άμεση συνέχιση του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και σχολεία, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  ο

Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης έχει καταθέσει ήδη μια Ερώτηση επί του θέματος  στις 28.3.11, με αριθμ. πρωτοκόλλου 13860. Στην απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο Υπουργό γίνεται λόγος για έναρξη νέου προγράμματος ελέγχου, το οποίο καθ’ όσον φαίνεται δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή σεισμολογίας κ. Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο ραδιόφωνο του Ant1 στις 20.11.11: «Από το 2003 και μετά δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στην αντισεισμική προστασία της χώρας. Η χώρα βρίσκεται εν σεισμικό κινδύνω. 

Δεν γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας που είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους και δεν προχωράει το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων. Έχουμε 80.000 δημόσια κτίρια που θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί  και από το 2001 μέχρι τώρα, δηλαδή σε  μια ολόκληρη δεκαετία, έχουν ελεγχθεί μόνον τα 8000 κτίρια.

Αλλά και από αυτά που ελέγχθηκαν δεν ξέρω αν υπάρχει έστω και ένα κτίριο το οποίο ενισχύθηκε… Και κατά συνέπεια νομίζω ότι έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Και είχα πει τότε και το επαναλαμβάνω και τώρα, θα έρθει σύντομα η ώρα που η χώρα θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά αυτό…».

Η παραπάνω δήλωση προκαλεί ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά. Ειδικά ως προς τα σχολεία είναι απαράδεκτο να μην έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο η ασφάλεια και οι ζωές των μαθητών.

Σε Ερώτηση που είχα καταθέσει στις 28.3.11 με α.π. 13860 σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων καθώς  έλαβα την ακόλουθη απάντηση από την Υπουργό Παιδείας: «Η ΟΣΚ Α.Ε συνεχίζει την έως σήμερα επιτυχή πορεία προσεισμικών ελέγχων με εξέταση επί πλέον 4.200 σχολικών μονάδων-περίπου 9.000 στατικά ανεξάρτητων κτιρίων-τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο 1960-1986. Το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει δίνοντας προτεραιότητα σε Δήμος της χώρας που ανήκουν σε ζώνη αντισεισμικής επικινδυνότητας ΙΙ, θα υλοποιηθεί από το επιστημονικό προσωπικό της ΟΣΚ Α.Ε».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Ποια η ακριβής κατάσταση όσον αφορά στο πρόγραμμα προσεισμικού έλεγχου των δημοσίων κτιρίων της χώρας; Πόσα κτίρια έχουν ελεγχθεί έως τώρα και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος;

2.    Ειδικά ως προς τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων, έχει ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται η Υπουργός Παιδείας; Ποιος ο αριθμός των ελέγχων που έχουν γίνει έως τώρα και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος;

3.    Γιατί έχουν διακοπεί οι ασκήσεις ετοιμότητας, ειδικά στα σχολεία, καθώς όπως αναφέρει και ο κ. Παπαδόπουλος αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της αντισεισμικής προστασίας»;

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών