Κοντογιάννης; Να παραχωρηθούν σε αγρότες και ανέργους δασικές εκτάσεις με σκοπό την αναδάσωσή τους

Την πρόταση να αναζητηθεί νομικό πλαίσιο και να εκπονηθούν δωρεάν σχέδια για την παραχώρηση της χρήσης αποψιλωμένων δασών και δασικών εκτάσεων σε αγρότες, με μικρό ή 

καθόλου κλήρο και κατόπιν σε ανέργους,  οι οποίοι μετά από σύντομη εκπαίδευση θα ξεκινήσουν τη συστηματική αναδάσωση των εκτάσεων αυτών, εξασφαλίζοντας εργασία και εισόδημα, διατύπωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης αναφερόμενος στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο δήλωσε πως παρά τις προθέσεις της Κυβέρνησης το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι το ζητούμενο. Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και αν εφαρμοστούν, κανείς δεν εγγυάται, κατά πόσο τελικά θα συμβάλουν στην εξυγίανση και ανάπτυξη των συνεταιρισμών.

Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του Γιώργου Κοντογιάννη στο οποίο διατυπώνεται αναλυτικά η πρόταση για παραχώρηση δασικής γης.

«Επικροτούμε τις αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη για την παραχώρηση με συμβολικό αντίτιμο κρατικής γης, περίπου τριών εκατομμυρίων στρεμμάτων, σε νέους κυρίως καλλιεργητές.

Προτείνουμε, μάλιστα, κύριε Υπουργέ, να συνδυάσει το Υπουργείο σας την απόφαση αυτή με την ενθάρρυνση της καλλιέργειας στις εκτάσεις αυτές, προϊόντων εξαγώγιμων και ανταγωνιστικών, με νέες φιλικές προς το περιβάλλον καλλιεργητικές μεθόδους.

Παράλληλα σας προτρέπουμε να συνεργαστείτε με τους αρμόδιους Υπουργούς και να εξετάσετε ανάλογη ενθάρρυνση των πολιτών, ιδίως των ανέργων νέων, να ασχοληθούν με τη δασοπονία. Η χώρα μας βρίσκεται ως γνωστό σε στάδιο ερημοποίησης. Η ανάγκη αναδασώσεων, αλλά και σεβασμού της συνταγματικής επιταγής, περί αποκατάστασης των αποψιλωμένων εκτάσεων, είναι προφανής και επιτακτική.

Στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα αποψιλωμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Σε  μεγάλο μέρος απ’ αυτές τις εκτάσεις, μπορούν ακόμη όσο είναι καιρός, να ανασυσταθούν τα δάση, δημιουργώντας εισόδημα, παρέχοντας απασχόληση σε ανέργους, ιδίως νέους.

Έτσι θα υποκαταστήσουμε τις συναλλαγματοφόρες εισαγωγές ξυλείας, θα σώσουμε τα εδάφη από τη διάβρωση και θα συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βελτίωση του μικροκλίματος και στην αναγέννηση της όψης της Ελλάδας από μεσανατολικής ερημικής σε ευρωπαϊκής δασικής χώρας.

Σήμερα αναδασώνονται ετησίως στην Ελλάδα πέντε έως έξι χιλιάδες στρέμματα, έναντι πεντακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων στην Πορτογαλία. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξεταστούν και να αναζητηθεί νομικό πλαίσιο και να εκπονηθούν δωρεάν σχέδια για την παραχώρηση της χρήσης μεγάλων τέτοιων εκτάσεων σε αγρότες, με μικρό ή καθόλου κλήρο και βεβαίως σε ανέργους μετά οι οποίοι μετά από σύντομη εκπαίδευση θα ξεκινήσουν τη συστηματική αναδάσωση των εκτάσεων αυτών, εξασφαλίζοντας εργασία και εισόδημα. 

Οι πόροι για τέτοια προγράμματα μπορούν να βρεθούν από το ΕΣΠΑ και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σχέση με τον Κανονισμό για την αναδάσωση από ιδιώτες εγκαταλελειμμένων εκτάσεων.
Παράλληλες δράσεις πρέπει να αναπτυχθούν και για τη δασοκομία εντός των υπαρχόντων δασών μας με σκοπό την αναβάθμισή τους, καλλιεργητικές υλοτομίες, την εκμετάλλευση και τη σωτηρία τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές, των οποίων η κύρια αιτία όπως γνωρίζετε, είναι η υπέρμετρη συσσώρευση βιομάζας.

Η βιομάζα αυτή η διαχειριζόμενη μπορεί να προσφέρει την πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού, υποπροϊόντων ξυλείας, παραδείγματος χάρη Νοβοπάν στα εργοστάσια και πρώτη ύλη για την κτηνοτροφία, αλλά κυρίως θα προσφέρει ουσιαστική προστασία από τις πυρκαγιές στα δάση μας και δουλειά στους νέους μας.

Ομολογούμε ότι σε τέτοιες πρωτοπόρες και ευρείες νέες δράσεις δεν μας έχουν συνηθίσει οι ελληνικές κυβερνήσεις. Καθώς όμως, η κρίση που περνάμε είναι πρωτοφανής, ανάλογη πρέπει να είναι και η κινητοποίηση των κυβερνώντων για την αντιμετώπισή της με τολμηρά έργα, κύριε Υπουργέ, και δράσεις και σε τομείς με τους οποίους η διοίκηση απαξιούσε ουσιαστικώς να ασχοληθεί ως τώρα».

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ