Κοντογιάννης: Όχι σε μείωση των επικουρικών

Η πρόταση για νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα που θέτει σε κίνδυνο την συνοχή της κυβέρνησης. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης

είναι γεγονός ότι δεν χειρίσθηκε με τον διπλωματικότερο τρόπο το ζήτημα…

Θα έπρεπε δηλαδή ο κ. Κουτρουμάνης να καλέσει τους κυβερνητικούς εταίρους και όσους στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και να τους ενημερώσει για το πρόβλημα των επικουρικών και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις. Με μια τέτοια κίνηση ο ίδιος θα ήταν πολιτικά καλυμμένος ενώ θα εξέθετε όλους εκείνους που ασκούν κριτική χωρίς να υποβάλλουν προτάσεις.

Η ουσία του προβλήματος, πάντως, είναι ότι τo IKA ETEAM, το μεγαλύτερο Επικουρικό Ταμείο δίνει 670.000 επικουρικές συντάξεις. Έχει μηνιαία έσοδα 105 εκατ. € αλλά για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων χρειάζεται 140. εκατ. €. Δηλαδή κάθε μήνα έχει ένα έλλειμμα 35 εκατ. €.  Συνεπώς το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, γιατί όπως παραδέχθηκε και η ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δρέττα, από το Μάρτιο το ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ θα αδυνατεί να καταβάλει επικουρικές συντάξεις.

Κατά πόσον όμως είναι ηθικό και δίκαιο να πληρώσουν και πάλι τη «νύφη» οι συνταξιούχοι; Κανονικά δεν κατέβαλαν τις εισφορές τους στα χρόνια του εργασιακού τους βίου; Ούτε έκλεψαν, ούτε τους χαρίσθηκε τίποτα από το κράτος. Αντίθετα με την υποχρεωτική αγορά ομολόγων ενίσχυσαν το κράτος. Και τώρα καλούνται αυτοί να πληρώσουν τα σπασμένα μιας κακής διαχείρισης πολλών ετών και της αδυναμίας πολιτικών ηγεσιών να βάλουν τάξη στο ασφαλιστικό και να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδα των Ταμείων…

Σε μια προσπάθεια για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων στα Ταμεία οι περικοπές που είχα ζητήσει ως υφυπουργός να γίνουν στους προϋπολογισμούς του 2009, οι οποίοι δεν είχαν συνταχθεί επί δικής μου θητείας, ήταν της τάξεως των 600 εκατ. €. Και γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για οικονομίες ιδιαίτερα όταν ένας προϋπολογισμός συντάσσεται εξ αρχής αποτυπώνοντας πραγματικές ανάγκες και όχι βέβαια όταν είναι αντίγραφο προηγουμένων ετών, όπου κινδυνεύουν να περιληφθούν δαπάνες ακόμα και για… πολυγράφους (!!!), και αναφέρομαι σε πραγματικό περιστατικό.

Συνεπώς το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, για να νομιμοποιείται να προτείνει περαιτέρω, τρίτη κατά σειρά, μείωση των συντάξεων, είναι να κατατεθεί ένας πλήρης και αναλυτικός κατάλογος με τις μειώσεις που έγιναν από τις εκλογές του 2009 έως σήμερα στα λειτουργικά έξοδα των Ταμείων, εξαιρουμένων των μισθών. Επί πλέον πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για το εάν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο οι συνενώσεις με συστεγάσεις και κοινές λειτουργίες που έδινε δυνατότητα ο νόμος.

Να διερευνηθεί αν και κατά πόσον αξιοποιήθηκε η περιουσία των Ταμείων. Όπως επίσης και πόσες υπηρεσίες Ταμείων εξακολουθούν να παραμένουν σε ενοικιασμένα κτίρια ενώ έπρεπε να είναι σε ιδιόκτητα.

Επίσης κάθε κόμμα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαθιστούν τους πόρους που θέλει να βρει από τις περικοπές των συντάξεων ο κ. Κουτρουμάνης…Οποιαδήποτε επί πλέον μείωση των συντάξεων είναι προσβολή της ηθικής.

Είναι προσβολή της λογικής, αφού μια ακόμα μείωση θα έχει – εκτός των άλλων - περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις και στην αγορά. Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι άλλη μείωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Έχουν ψυχή και οφείλουμε ανάλογα να τους συμπεριφερόμαστε.

(To άρθρο δημοσιεύτηκε στο parapolitika.gr)

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη