Κοντογιάννης: 4 χρόνια μετά τις πυρκαγιές η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την Ηλεία

Η δήλωση του βουλευτή Ηλείας της ΔΗ.ΣΥ. Γιώργου Κοντογιάννη για την επέτειο των φονικών πυρκαγιών και η σχετική επερώτηση για τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη.

Η σημερινή μέρα είναι πάνω από όλα μέρα μνήμης για τα θύματα της πύρινης λαίλαπας του Αυγούστου 2007. Κανείς από μας δεν πρόκειται να ξεχάσει τους ανθρώπους αυτούς και το δράμα των οικογενειών τους όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Πέρα όμως από αυτό, η θλιβερή αυτή επέτειος καταδεικνύει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Ότι η Ηλεία έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε στο πολυδιαφημισμένο σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας, αλλά αντιθέτως με πράξεις ή με παραλήψεις οδηγεί την Ηλεία στο μαρασμό.

Η δήλωση Κοντογιάννη

"Και να σκεφτεί κανείς πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο ενός πρωτοφανούς επικοινωνιακού παιχνιδιού τις πρώτες μέρες ανάληψης της εξουσίας, είχε προχωρήσει σε μεγαλόσχημες υποσχέσεις που έφτασαν στην ακραία ενέργεια της «υιοθεσίας» του Νομό μας! Ο χρόνος όμως απέδειξε πως όλα αυτά δεν ήταν παρά μόνο λόγια του αέρα.

Αυτή τη στιγμή η Ηλεία βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Η Κυβέρνηση έχει «παγώσει» όλα τα μεγάλα έργα όπως την Ολύμπια Οδό και το Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Οι πολίτες χάνουν συνεχώς από το εισόδημά τους, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη ενώ οι αγρότες και οι υπόλοιποι επαγγελματίες βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης.

Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω είναι η κατάργηση του Ταμείου Μολυβιάτη, με τα εναπομείναντα 120 εκατ. ευρώ, που συγκεντρώθηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού, να είναι εγκλωβισμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο κανένα στοιχείο για την τύχη τους.

Όλα αυτά με οδήγησαν στο να καταθέσω και νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητώ να δοθεί στη δημοσιότητα η κίνηση του λογαριασμού από την κατάργηση του Ε.Τ.Α.Ε.Α και μετά, ώστε να διαλυθούν οι όποιες υποψίες για χρησιμοποίηση των χρημάτων για άλλους σκοπούς.

Η Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη και έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ολιγωρία για τη μη απόδοση των χρημάτων για την εκτέλεση έργων και την χρηματοδότηση κοινωνικών παροχών στις πυρόπληκτες περιοχές, ενέργειες οι οποίες είναι αναγκαίες για να οδηγηθεί η Ηλεία στο δρόμο της ανάπτυξη.

Για άλλη μια φορά καλώ τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις επιστολές που του έχω στείλει, να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα στις ενέργειες εκείνες που θα αποδεσμεύσουν τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη, ώστε επί τέλους οι προσφορές του ελληνικού λαού να βρουν τον πραγματικό τους αποδέκτη, που δεν είναι άλλος από τους πυρόπληκτους πολίτες της Ηλείας".

Η επερώτηση Κοντογιάννη

Προς Τον Υπουργό Οικονομικών

Τύχη διαθεσίμων Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ)

Με την ευκαιρία της θλιβερής 4ης πλέον επετείου της έναρξης των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ηλεία (24 Αυγούστου 2007), ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών για τα εξής:

1. Όπως είναι γνωστό μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007, και της πύρινης λαίλαπας που έπληξε και είχε ολέθρια αποτελέσματα κυρίως στην Ηλεία,  με το άρθρο 2 της «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» από  29 Αυγούστου 2007 «Κοινωνικές παροχές και οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές» (ΦΕΚ 205 Α) που κυρώθηκε με το νόμο 3624/2007 (ΦΕΚ 289/Α/ 24.12.2007), συστάθηκε Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) με την μορφή ΝΠΔΔ, με έδρα την Αθήνα, εποπτευόμενο από τον Υπουργό Οικονομικών, με σκοπό την χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα (το γνωστό Ταμείο Μολυβιάτη). Κύριοι πόροι του εν λόγω Ειδικού Ταμείου, υπήρξαν οι εισφορές (δωρεές) πολιτών και φορέων που εθελοντικά συμπαραστάθηκαν στο δράμα των πυρόπληκτων περιοχών. Με τις εισφορές και τις δωρεές αυτές των ιδιωτών και των φορέων σχηματίσθηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο, που σύμφωνα με τους σκοπούς του παραπάνω Ταμείου και το νόμο έπρεπε να διατεθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  στις πυρόπληκτες περιοχές και κύρια στις περιοχές του νομού Ηλείας που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές. Του κεφαλαίου αυτού, που ανήκει στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, διαχειριστές μόνο υπήρξαν το Διοικητικό Συμβούλιο του άνω Ταμείου και ο Υπουργός Οικονομικών.     

2. Μετά την Κυβερνητική αλλαγή του Οκτωβρίου του 2009 η λειτουργία του Ταμείου, με την έννοια της υποστήριξης των εκ του νόμου σκοπών του, ατόνησε, δηλαδή διεκόπη η χρηματοδότηση και η εκτέλεση έργων στις πυρόπληκτες περιοχές και οι κοινωνικές παροχές προς τους πυρόπληκτους κατοίκους τους. Ουσιαστικά το Ταμείο παρέμεινε χωρίς διοίκηση μέχρι τον Ιούνιο του 2010, που διορίστηκε το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο. Αλλά και μετά τον διορισμό του ΔΣ το Ταμείο ουσιαστικά περιόρισε την δραστηριότητά του, για το λόγο ότι είχε ενταχθεί στους υπό κατάργηση φορείς του Δημοσίου.  Σύμφωνα με την Αρ.Πρωτ. ΔΚΠ 421/301.9.2010 απάντηση του τότε Υπουργού Οικονομικών σε σχετική (2529/8.9.2010) Ερώτησή μου στα πλαίσια της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, τα χρηματικά διαθέσιμα του Ταμείου την 30/9/2010,  ανήρχοντο στο ποσό των 117.032.346,03 ευρώ.

3. Εν συνεχεία με το νόμο 3895/2010 (ΦΕΚ Α 206/8.12.2010) και ειδικότερα με την παρ. 1γ του άρθρου 1 του νόμου αυτού, το ανωτέρω Ταμείο καταργήθηκε από 1.1.2011 και τέθηκε υπό εκκαθάριση. Με ρητή πρόβλεψη της σχετικής διατάξεως το σύνολο των εισφορών και το ταμειακό υπόλοιπο του Ταμείου «περιέρχονται στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών και διατίθενται για την υλοποίηση του σκοπού των εισφορών ή δωρεών που αυτές έχουν δοθεί ή θα δοθούν». Κατά συνέπεια οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και ο Υπουργός ορίσθηκαν διαχειριστές των χρημάτων του Ταμείου, που όπως προαναφέρω ανήκουν στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.  

Ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών:
1. Ποιο είναι το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του ΕΤΑΕΑ;
2. Σε ποιο ύψος ανέρχονται τα οικονομικά διαθέσιμα του Ταμείου, που έχουν κατατεθεί και με ποιο τρόπο τα διαχειρίζεται το Υπουργείο;
3. Ποια έργα χρηματοδοτήθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές και ποιοι πυρόπληκτοι πολίτες επιδοτήθηκαν από το Ταμείο από 1.10.2010 μέχρι σήμερα;
4. Ποια έργα ή παροχές έχουν μελετηθεί ή άλλως πως προγραμματισθεί να χρηματοδοτηθούν από τα διαθέσιμα του Ταμείου και με ποιο χρονοδιάγραμμα;       
5. Είναι αλήθεια το φημολογούμενο ότι τα ποσά του ΕΤΑΕΑ διατέθηκαν για την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού;
6. Να κατατεθεί η πλήρης κίνηση του λογαριασμού από την ημέρα κατάργησης του ΕΤΑΕΑ (Ταμείο Μολυβιάτη) έως σήμερα.


23-08-2011                            

Ο Ερωτών Βουλευτής

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ